Moskisvet.com
Stephen Hawking

Novice

Hawkingov voziček prodali za rekordno ceno

U.K.
09. 11. 2018 10.36
0

Že pred časom smo poročali, da bo šel voziček enega najbolj slavnih znanstvenikov na svetu na dražbo. In to se je pred kratkim tudi zgodilo.

Slavni voziček, ki ga je uporabljal Stephen Hawking, se je prodal za neverjetnih 300.000 funtov, kar znese približno 344.000 evrov. Dražbeni hiši Christie’s pa se je lahko še bolj smejalo, saj so hkrati prodali še Stephenovo doktorsko tezo, in sicer za skoraj 600.000 evrov, kar je trikrat več, kot so pričakovali. 

To so najbolj slavni citati Stephena Hawkinga!
Preberi še
To so najbolj slavni citati Stephena Hawkinga!

Nad pričakovanji
Električni voziček, ki ga je uporabljal slavni fizik po tem, ko je bil zaradi bolezni praliziran, naj bi po prvih ocenah prinesel ‘le’ okoli 17.000 evrov. A je nato anonimni kupec zanj odštel precej več. Denar od prodaje je šel dobrodelnim ustanovam Stephen Hawking Foundation in Motor Neurone Disease Association.  

Stephen Hawking
Stephen Hawking FOTO: AP

Smrt znanstvenika
Ko je bil Hawking star 22 let, so zdravniki ugotovili, da ima motorično nevronsko bolezen, in mu rekli, da bo umrl v nekaj letih. A je imel Hawking srečo, saj je njegova bolezen napredovala zelo počasi – živel je do svojega 76. leta. 

Stephen Hawking
Stephen Hawking FOTO: Profimedia

Hawking je s preučevanjem črnih lukenj in nastanka vesolja napravil pravo revolucijo v astrofiziki. Slavo pa je dosegel tudi z raznimi nastopi v popularnih nanizankah, kot so The Simpsons, Veliki pok in tako naprej. Napisal je tudi več knjižnih uspešnic. 

Na dražbi je bilo še več njegovih predmetov. Njegova hčerka Lucy je dejala, da želijo s prodajo približati javnosti predmete, ki so spomin na očetovo izjemno življenje. Več predmetov naj bi njegovi otroci podarili britanski vladi.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382