Moskisvet.com
skok z elastiko

Novice

Grozljivo: pognala se je v globino, a vrv je bila predolga

N.J.
23. 07. 2015 07.19
48

Komaj 23-letna Klyo de Abreu, ki je odpotovala na počitnice v Španijo, se nikoli več ne bo vrnila v domači London. Njen skok z bungeejem se je namreč končal tragično.

skok z elastiko
skok z elastiko FOTO:

23-letna Klyo de Abreu je v Španiji dopustovala s teto, ki je prisostvovala dekletovemu skoku z elastiko. Mlada Britanka je, ko se je pognala v globino, nesrečno zadela v kamnit steber mostu Puente de Tablate v narodnem parku Alpujarras v španski Andaluziji.

Oblasti preiskujejo, kje je bila storjena napaka in predvidevajo, da je bila vrv predolga, oziroma da niso pravilno opravili vseh meritev ter ji ustrezno pripravili sicer intaktne vrvi.

Reševalci so potrebovali 25 minut, da so prišli do nje, a so bile poškodbe prehude in dekle je bilo že mrtvo. Dekle je sicer v dnevu skočilo dvakrat – prvič je skok minil brez kakršnih koli težav. Skakanje z vrvjo je organiziralo lokalno podjetje, ki organizira športne avanturistične izlete.

skok z elastiko
skok z elastiko FOTO:
Kovinska konstrukcija, s katere je skočila, sega približno 80 metrov nad starim rimskim mostom, ki se razprostira čez reko Tablate in v katerega je zadela ob skoku. Gre sicer za zelo priljubljeno točko, od Grenade oddaljeno okoli 55 kilometrov, ki jo obiskujejo številni adrenalinski navdušenci.

Oblasti nameravajo zaslišati vse, ki so bili priče dogodku in specialisti bodo proučili, kje je prišlo do usodne napake.Kot so povedali za medije iz drugega podjetja, ki organizira skoke z istega mostu, je podjetje, vpleteno v tragični primer, ponujalo udeležencem tudi alkohol. V tem podjetju sicer pravijo, da so pločevinke piva nekaj povsem običajnega za takšne dogodke, kljub temu da številni opisujejo kombinacijo bungee-jumpinga in alkohola za zelo zaskrbljujoče početje.

O 'bungee jumpingu'

Elastika, ki se raztegne probližno za 2-kratnik svoje statične dolžine, je sestavljena iz lateksa ali surove gume, sestavljajo pa jo od 1000 do 1500 elastik, previtih še z eno elastiko. Omogoča večji prosti pad in razvija se višja hitrost. Najhitrejši naj bi bili skoki v Severni Ameriki (Unlimited swing) kjer se dosega hitrost tudi okoli 140 km/h., pri nas, pri skoku s solkanskega mostu, pa je hitrost okoli 85 km/h. Organizator mora sicer zagotoviti, da je najnižja točka leta okoli 5 do 6 metrov nad tlemi.

Poskrbite za varnost!

Poškodbe pri skoku z elastiko se lahko zgodijo bodisi zaradi okvar opreme (uničena elastika ali varnostni pas), bodisi zaradi nepravilne priprave, navezave, napačne izbire širine elastike ali pa nepravilnega skoka. Pred skokom je treba dobro preveriti varnostni pas, dolžino vrvi in če je vrv dobro pripeta na platformo, s katere se poženemo.

Najpogostejše težave

Običajno se težave lahko pojavijo zaradi povečanega tlaka v zgornjem delu telesa. Najpogosteje se tako pojavijo težave z vidom, pojavlja se recimo krvavitev mrežnice, a je ta težava običajno le prehodna in sčasoma mine. Do poškodb lahko pride tudi, če se skakalec zaplete v vrv. v takšnem primeru lahko pride do poškodb vratu. Pred časom so tuji mediji poročali tudi o primeru, ko je skakalcu med skokom počila atrerija, zaradi česar je doživel kap. Takšne težave se pojavijo tudi pri zdravih ljudeh v dvajsetih ali tridesetih letih.

skok z elastiko
skok z elastiko FOTO:

Najbolj odmevne poškodbe

Leta 1986 je skakalce z elastiko pretresla nesreča Michaela Lusha, ki je umrl zaradi številnih poškodb, ki jih je utrpel med skokom za BBC, leta 1997 pa je Laura Petterson, tedaj članica 16-članske profesionalne ekipe skakalcev, umrla zaradi udarca z glavo v tla. Vadila je za skok, ki bi ga uprizorila med polčasom legendarnega Super Bowla. Leta 2002 je odvmevala smrt Chrisa Thomasa, ki naj bi tragično preminil, ker naj pas ne bi bil ustrezen za njegovo težo.


 

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497