Moskisvet.com
Prenova hiše

Novice

Gradnja hiše ali prenova? Kaj se bolj splača?

Moškisvet.com
01. 06. 2022 05.00
0

Si želite spremembe vašega doma, a ste pri tem v dilemi, kaj se vam najbolj splača? Res je, da je na začetku gradnja hiše dražja kot prenova stare hiše, vendar se tekom let lahko izkaže, da bi bila na dolgi rok izbira nakupa cenejša. Zakaj? Ker bi vam prenova stare hiše povzročala več težav, saj bi bile možnosti okvar in obrabljenosti toliko večje. Iz tega razloga je pred sprejemom odločitve pomembno upoštevati, kako stara je vaša hiša in preveriti v kakšnem stanju je.

Če ste že odločeni, potem boste veseli, da smo za vas izdelali seznam preverjenih mojstrov za gradnjo in obnovo – pošljite jim brezplačno povpraševanje!

Če pa pred odločitvijo želite izvedeti več, berite dalje.

Nova hiša: Kaj moram vedeti?

Najprej morate kupiti parcelo, kjer bo stala novogradnja. Lahko se zgodi, da bo na kupljeni parceli že postavljen objekt, ki ga bo potrebno porušiti in poskrbeti za odvoz materiala. Pri tem računajte na dodatne stroške. Za vašo denarnico je najbolj idealno, če imate neko parcelo že v lasti in lahko takoj pričnete z gradnjo hiše.

Ko bo ta korak za vami, si zapišite, kakšen tip hiše želite in katere vrste materialov želite uporabiti pri gradnji. Premislite, ali bo nova hiša visoko- ali nizkoenergijsko učinkovita in sestavite načrt načina izvedbe. Ne pozabite tudi na dobro finančno shemo, da boste v celoti pripravljeni na gradnjo in prihajajoče visoke stroške.

Zanimivo dejstvo, ki vas bo mogoče presenetilo, je, da so pritlične hiše dražje od nadstropnih. Po navadi si mislimo, da večja, kot je hiša, dražja je. Vendar boste pri gradnji pritlične potrebovali večjo temeljno ploščo in streho, kar bo povečalo stroške. Ko razmišljate o energetski učinkovitosti, vam svetujemo, da je le-ta visoka. Račun bo na začetku sicer višji, vendar bodo redni računi za plačevanje ogrevanja in hlajenja nižji, zaradi česar se vam bo denar povrnil. Verjemite, čez deset let si boste hvaležni, da ste se tako odločili.

Gradnja hiše: Pa začnimo!

Sprva je potrebno urediti vso potrebno dokumentacijo, ki jo zahteva gradnja hiše. Med to spadajo vsa potrebna soglasja, gradbeno in uporabno dovoljenje, PZI oz. projekt za izvedbo, PID oz. projekt izvedbenih del in katastrski vpis. Ko boste imeli urejeno vso papirologijo, se končno lahko začne gradnja hiše. Gradnje se seveda lahko lotite tudi sami, a bo delo tako veliko bolj zahtevno in potrebna bo dobra organizacija pridobivanja ponudnikov za vsako storitev posebej. Redki so ponudniki, ki bi lahko opravili vsa dela. Svetujemo, da si delo olajšate z gradnjo hiše na ključ. To pomeni, da bo izbrano podjetje prevzelo odgovornost nad gradnjo hiše in poskrbelo za vse podizvajalce del. In tukaj stopite v stik s preverjenimi gradbeni podjetji za gradnjo hiše na ključ

Gradnja hiše poteka v več fazah:

  • • Prva gradbena faza zajema pripravo terena, izkop jame za postavitev hiše in postavitev temeljev ter temeljne plošče.
  • • Druga gradbena faza zajema postavitev kletne plošče, a le v primeru, da imate namen gradnje podkletnega objekta.
  • • Tretja gradbena faza zajema gradnjo konstrukcije vseh etaž, podstrešja in strehe. V tej fazi poskrbimo tudi za vsa krovska in kleparska dela.
  • • Četrta gradbena faza zajema postavitev predelnih notranjih sten, izdelavo betonskih tlakov, izolacijo, izdelavo ometov, napeljavo inštalacij, izdelavo talnih in stenskih oblog, postavitev stopnišč in stavbnega pohištva, polaganje estrihov, izolacijo ter vsa ključavničarska in kamnoseška dela.
  • • Peta gradbena faza zajema dokončanje vseh inštalacij, pleskanje sten, vsa steklarska dela in položitev stenskih ter talnih oblog.

 

Ko je vseh pet faz, ki jih zahteva novogradnja, za vami, je čas za opremljanje objekta. Tega dela se vsak najbolj veseli, saj šele takrat naša nova hiša postaja taka, kot smo si jo zamislili, hkrati pa je to čas, ko se zavemo, da se bomo kmalu lahko vselili. Pri tem vam lahko pomaga notranji oblikovalec, ki bo poskrbel za estetsko ujemanje barv in stila pohištva ter praktičnost in dobro izkoriščen prostor.

Za konec ne pozabite urediti še okolice vašega doma. Naj bo nova hiša lepa tako od zunaj kot znotraj. Lahko si omislite pokrito teraso za brezskrbno uživanje na prostem tudi ob slabem vremenu. Okolico okrasite s cvetlicami, za pridelek dobre domače hrane, pa ustvarite svoj vrt. Lahko se odločite za velik vrt ali pa le za okrasni lonec z začimbami.

Nova hiša z velikim vrtom
Nova hiša z velikim vrtom FOTO: Arhiv naročnika

Prenova hiše: Kaj moram vedeti?

Za boljšo predstavo, kakšen bo finančni vložek, je potrebno vedeti, kaj vse vpliva na končno ceno. Ta je odvisna od velikosti hiše, ki jo želite obnoviti in stopnje dotrajanosti le-te. A ne pozabimo, ob previsoki starosti hiše in dotrajanosti se vam mogoče bolj splača gradnja hiše. Če se kljub temu odločite za prenovo, bo na ceno vplivala tudi količina in stopnja zahtevnosti del. Vedno si je pametno izdelati finančni načrt oziroma shemo, da vas kasneje kaj ne preseneti, hkrati pa boste tako hitro videli, ali je adaptacija hiše boljša izbira kot gradnja nove.

Da bo renovacija hiše potekala tako, kot si želite, in da bo končen izgled tak, kot ste si zamislili, je pomembno izbrati kakovostnega in preverjenega ponudnika. 

Izvolite seznam izvajalcev za prenovo hiše v Sloveniji – pošljite jim brezplačno povpraševanje!

Pred sprejetjem odločitve preverite mnenja, ocene strank, reference in cenik. Če imate na podlagi vsega tega dober občutek glede kakovosti izvajalca, stopite z njim v kontakt in se pogovorite še glede ostalih podrobnosti ter mu postavite morebitna dodatna vprašanja. Vedno pa imejte v mislih, da kakovostna dela niso najcenejša.

Prenova hiše
Prenova hiše FOTO: Arhiv naročnika

Vprašanja, ki bodo spodbudila vašo kreativnost in nabor idej glede obnove hiše

 

  • Kakšno strešno kritino želim? Opečnato, betonsko, kamnito, pločevinasto, plastično, kritino iz strešne lepenke ali kritino iz materialov naravnega izvora?
  • Želim lesena, plastična ali aluminijasta okna? Mi je pri tem bolj pomembna kakovost ali estetika? Kakšnih oblik želim, da so, in kakšna bo njihova lega?
  • • Kakšen slog opremljanja mi je najbolj všeč? Svetel skandinavski slog, za katerega so značilne čiste linije? Svetel mediteranski slog, ki je poznan po kombinaciji modrih in zelenih barv z dodanimi morskimi motivi? Črno-rdeča kombinacija barv azijskega stila z azijskimi motivi? Imam raje široko paleto barv in posodobljene kose pohištva v stilu prejšnjega stoletja in je retro stil prava izbira zame? Se rad/a poigram z drznimi kombinacijami barv in materialov in je boemski stil to, kar iščem? Mogoče minimalističen stil, za katerega je značilna nenatrpanost prostorov, malo barv in čiste ter preproste linije? Ali pa industrijski stil s kovinskim pohištvom ter neobdelanimi stenami z vidnimi opekami? Si želim luksuznih kosov in kraljevih barv ali je bolje, da izberem kraljevsko bogat klasični stil? Imam raje preprostost in si želim rustikalnega podeželskega stila iz lesa, bombaža in lanu? Lahko se odločim tudi za sodobni in moderni slog in poskrbim za pohištvo čistih linij, v prostor pa dodam nekaj močnejših in kričečih barv? So čipke, bela barva, cvetje, cvetlični vzorci in leseno oguljeno pohištvo tisto, kar si želim in bi mi tako najbolj ustrezal shabby chic stil opremljanja? Želim biti drugačen od drugih in imeti stanovanje opremljeno v izgledu urejenega kaosa? Potem ja, zagotovo prava izbira eklektični stil. Me preveč skrbi končni znesek in sem finančno omejen, bo najbolje, da se poslužim low cost stila?
  • • Kakšno energijo želim ustvariti v prostorih? Naj izberem bolj nevtralne barve s pomirjujočim učinkom?

 

Za projekt, kot je gradnja hiše ali obnova stare hiše, si vzemite čas. Naj bodo vaše odločitve premišljene in skrbno načrtovane. A vseeno, naj tudi proces ostane zabaven in lep ter vam ne povzroča preveč preglavic.

Seznam preverjenih mojstrov za gradnjo in obnovo > Pošljite jim brezplačno povpraševanje! 

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382