Moskisvet.com
Severna Koreja

Novice

Google razkriva skrivnosti Severne Koreje

A.M.
05. 02. 2013 08.27
14

Če je do zdaj na Googlovih zemljevidih nad Severno Korejo vladala smešna praznina, je zvedavi spletni velikan pred kratkim objavil več geografskih podrobnosti te skrivnostne države.

Na spletnih zemljevidih je na območju Severne Koreje še pred kratkim zevala nagubana praznina z napisom glavnega mesta. Google pa je s pomočjo satelitskih posnetkov in podatkov uporabnikov vsaj malce zapolnil to skrivnostno vrzel.


Ker večina prebivalcev Severne Koreje nima dostopa do svetovnega spleta, kaj šele, da bi lahko uporabljali spletne storitve tega ameriškega spletnega orjaka, večina podatkov prihaja iz satelitskih posnetkov, poročanj posameznikov, zlasti prebivalcev Južne Koreje in turistov. Na ’slepo karto’ so uspeli vnesti nekatere glavne prometnice, zgradbe, postaje podzemne železnice, parke, nekatere spomenike ’velikim vodjem’ in celo glavno delavsko taborišče Jodok, kjer na 378 kvadratnih kilometrih 1000 paznikov straži 50.000 političnih zapornikov.


Med nedavnim obiskom Severne Koreje je Googlov predsednik Eric Schmidt pozval oblasti, naj se ’odprejo’ zunanjemu svetu ali pa tvegajo nadaljnjo izolacijo in ekonomski propad. ’’Čeprav Severna Koreja navdušuje veliko ljudi širom sveta, so ti zemljevidi pomembni zlasti za prebivalce Južne Koreje, ki imajo tam sorodnike in družino.’’ je povedal Googlov predstavnik Jayanth Mysore. Zemljevidi pa koristijo tudi vsem tujcem, ki delajo v tej državi in ne govorijo korejsko.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!
 

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497