Moskisvet.com
Golf

Novice

Presenečeni boste nad pozitivnimi učinki

L.P.
10. 09. 2018 15.04
0

Ob poletnih dneh se je dobro rekreirati v naravi. Vredno je poskusiti kakšen nov šport, ob katerem boste pridobili drugačne sposobnosti, hkrati pa vam bo nudil užitek. Takšno rekreacijo na razgibanem terenu ponuja golf, ki ne velja več za igro bogatašev. Z večanjem števila golfigrišč v Sloveniji se je dostopnost do te nekdaj elitne igre povečala. Strokovnjak iz Golf akademije na Diners Cubo golf igrišču Ljubljana Uroš Gregorič navaja podatek, da je v zadnjih letih registriranih 6.000 golfigralcev v Sloveniji. Z igro pa se je spoznalo ali igralo nekaj časa vsaj 20.000 Slovencev.

Žogica na golfigrišču
Žogica na golfigrišču FOTO: iStock

Golf je šport, pri katerem so zelo pomembne koncentracija, mirnost in potrpežljivost. Le s popolno osredotočenostjo je mogoče zadeti luknje, ki so med seboj precej oddaljene. Kot razlaga Uroš Gregorič, ki se s tem športom ukvarja že 30 let, imajo luknje predpisano število udarcev, v katerih moramo zaključiti, da naredimo par luknje. Najkrajše luknje so par 3, ki so dolžine med 100 do 240 metrov. Srednje so par 4 z razdaljami med 250 in 440 metrov ter najdaljše par 5 z razdaljami med 450 in 600 metrov. Ženske imajo dolžine lukenj nekoliko krajše, ker udarijo žogico manj od moških.

Za golf potrebujemo golfpalice, žogice in čevlje ter primerna oblačila. Za začetek je dovolj med 7 do 10 golfpalic, medtem ko jih pozneje dopolnimo do 14, kolikor jih dovoljujejo pravila golfa. Golf palice so sestavljene iz lesa, hibridov, železa, različnih 'wedgov' in 'patra'.

Oprema za golf
Oprema za golf FOTO: Arhiv ponudnika

V štirih urah prehodimo 10 km

Pri golfu moramo biti dobro fizično pripravljeni, saj za igro porabimo približno štiri ure in pri tem prehodimo tudi do 10 kilometrov. Gregorič pravi, da gre za igro, ki zahteva od igralcev moč pri dolgih udarcih in preciznost pri kratkih. Kondicijo za golf lahko vzdržujemo z dolgimi sprehodi, tekom in vajami za telo. Golf dobro deluje pri krepitvi trebušnih in zadnjičnih mišic. Poleg tega pa deluje tudi na biceps, triceps in ramena. Dobro se razmigajo tudi noge.

V Sloveniji je 16 golfigrišč, od tega sedem z osemnajstimi luknjami in devet z devetimi luknjami. Ta šport lahko preizkusimo na Diners Cubo golf igrišču, ki je od Ljubljane oddaljen le dobrih petnajst minut. Lokacija ponuja raznoliko in razgibano igrišče na skoraj šest tisoč metrih z osemnajstimi luknjami. Zanimivo je, da so imena lukenj povezana s Smlednikom in okolico. Imenujejo se Stari grad, Valburgina noč, Smledniški Olimp, Grajska ječ in podobno.

Diners Cubo golf
Diners Cubo golf FOTO: Arhiv ponudnika

"Na začetku se je treba naučiti tehnike posameznih udarcev, in zato je tu največji poudarek pri učenju. Naučite se kratkih udarcev okoli zelenice in na njej, dolgih udarcev z železom, hibridi in lesom. Poleg tehnike so na začetku pomembna tudi pravila golfa, ker med samo igro ni sodnikov. Za igralce, ki želijo igro dvigniti na višjo raven, pa jim seveda vključimo tudi telesno, psihološko in taktično pripravo," razlaga Gregorič.

Odlična ideja za družinski izlet

Golf je primeren za vse starosti in generacije. Pri tem ni posebnih omejitev. Zato je tovrstna rekreacija odlična ideja za družinski izlet. Kljub prepričanju, da je igra namenjena le starejšim, jo otroci hitro osvojijo in tudi uživajo v sami igri. Mladi poleg športa, ki je tehnično zahteven, pridobijo tudi sposobnost osredotočanja, sprejemanja odločitev ter odgovornosti. Naučijo se pravil golfa in vedenja v kritičnih razmerah. Golf je odlična igra tudi za živahne, saj jih sama igra umiri.

Igralec golfa
Igralec golfa FOTO: iStock

Ta šport ima kar nekaj pozitivnih učinkov. Lahko ga igramo s prijatelji. Kakovostno preživljamo čas v naravi, dihamo svež zrak, se sprehajamo in smo daleč stran od sodobne tehnologije. Pri golfu z zadetki lukenj na dolgih razdaljah pridobimo samozavest. Naučimo se nadzirati svoja čustva. Včasih zmagamo, drugič izgubimo. Če po igri analiziramo svoje udarce, nam to pomaga, da razvijamo sebe kot človeka. Golf nam izboljša tudi občutek za številke. Vedeti moramo, koliko lukenj nam je še ostalo in koliko smo od njih oddaljeni. Kakor pri številnih športih ima pri golfu veliko vlogo tudi zdravje. Tovrstna rekreacija ni kontakten šport, kakor so denimo borilne veščine. Pri njenem izvajanju torej ni treba skrbeti, da se bomo poškodovali. Zelo pomembno pri golfu je, da se ob igri tudi zabavamo. To bomo zagotovo dosegli z igro s prijatelji ali družinskimi člani.

Golf je oblika športa, ki ga lahko igramo rekreativno ali tudi tekmovalno. Za večino igralcev golf pomeni druženje s prijatelji ali svojo družino. Ker je golf razširjen po vsem svetu, ga lahko vključite tudi v aktivnost na počitnicah ali drugih potovanjih.

Preizkusite se v golfu, pokličite na recepcijo in rezervirajte svoj termin TUKAJ.

Sponzorirana vsebina

ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 414