Moskisvet.com
Geografska središča EU

Novice

Geografsko središče Evrope – od Saint-André-le-Coqa do Gadheima

A.P.
16. 04. 2019 09.39
0

V primeru izstopa Velike Britanije iz Evropske unije, ki je predviden 31. oktobra 2019, se bo moral nemški Westerngrund posloviti od naziva geografskega središča Evropske unije. Ta naziv je držal vse od vstopa Hrvaške v EU leta 2013. Nasledila ga bo nemška vasica Gadheim, kjer je že pripravljeno na veseli dogodek.

Gadheim je od dosedanjega središča oddaljen le slabih 55 kilometrov, vaščani pa so že pripravili stolp in izobesili zastavo Evropske unije, ki bo obeleževala bodoče središče EU. Westerngrund se medtem lahko tolaži z dejstvom, da geografsko središče ostaja na nemških tleh, kjer je vse od leta 2004, ko se je Unija iz 15 držav razširila na 25.

Geografsko središče se s skorajšnjim krčenjem EU ponovno spreminja.
Geografsko središče se s skorajšnjim krčenjem EU ponovno spreminja. FOTO: Profimedia

Sprememba geografskega središča EU se kakopak ne bo zgodila prvič, saj se je Unija v zadnjih desetletjih precej poredila. Središče določa francoski geodetski inštituti, ki v svojo kalkulacijo vključuje tudi čezmorske teritorije kot je Francoska Polinezija.

Od Saint-André-le-Coqa do Gadheima

Leta 1987, ko je tedaj še Evropska skupnost štela 12 članic, je bil za center le-te določena vasica Saint-André-le-Coq (Auvergne), z združitvijo Vzhodne ter Zahodne Nemčije leta 1990 pa se je center Unije preselil v vasico Saint-Clément (Noireterre, Auvergne).

Ali je Evropa res na robu propada?
Preberi še
Ali je Evropa res na robu propada?

Ob širitvi leta 1995, ko je Unija sprejela tri nove članice, je središče zamenjalo državo in se preselilo v belgijski Viroinval. Ta je naziv držal vse do leta 2004, ko se je evropska družina razširila na 25 članic, vključno s Slovenijo.

Westerngrund zaenkrat ostaja geografsko središče EU.
Westerngrund zaenkrat ostaja geografsko središče EU. FOTO: Profimedia

Nasledil ga je nemški Kleinmaischeid, toda le do leta 2007. S priključitvijo Romunije in Bolgarije se je središče namreč preselilo na žitno polje blizu nemškega mesta Gelnhausen (Hesse), 115 kilometrov vzhodno od prejšnjega središča. Ta naziv si lastil do leta 2013, ko je šla s priključitvijo Hrvaške ''lenta''  aktualnemu Westerngrundu. Ko se je leta 2014 francoski čezmorski departma Mayotte priključil EU se je središče nekoliko premaknilo, a ostalo v domeni Westerngrunda, ki pa se mu ''mandat'' počasi izteka.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400