Moskisvet.com
zadnja fotografija Hilde Clayton

Novice

Posnela je zadnji trenutek svojega življenja

Ma.K.
17. 05. 2017 13.44
19

Da bi fotografirala operacije ameriške vojske, je Hilda Clayton leta 2013 odšla v Afganistan. A ena izmed vojaških vaj je bila za mlado fotografinjo in nekaj njenih tovarišev usodna. Skoraj štiri leta po tragediji je družina pokojne vojski predala fotografski material, ki ga je mlada uslužbenka posnela tisti dan. Kar so ugotovili, je presunilo vse!

Hilda Clayton je leta 2009 končala srednjo šolo v ameriški zvezni državi Nebraska. Nato je študirala ekonomijo in leta 2012 končala usposabljanje na ameriški vojaški šoli Defence Information School. Specializirala se je za dokumentiranje vojaških operacij. Izučila se je za Combat Camera Soldier, torej za vojakinjo, ki s fotoaparatom in kamero dokumentira operacije svojih vojaških kolegov. Najprej je bila nameščena v Marylandu, kjer se je tudi poročila s svojo srednješolsko ljubeznijo. A v zakonskem stanu nista mogla prav dolgo uživati, saj je Hilda le nekaj mesecev po obljubi večne zvestobe odšla v Afganistan, od koder se nikoli ni vrnila.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hildino delo je bilo torej fotografiranje in snemanje poskusov vojaških akcij. Tudi tistega usodnega 2. julija 2013, ko so želeli afganistanski vojaki na vzhodu države v krizi izpeljati vajo, je bila tam, da bi ovekovečila njihova prizadevanja. A nenadoma je eksplodiralo. Nepričakovano in nepojasnjeno se je sprožil eden izmed minometov.  Mlada vojakinja je ob eksploziji utrpela tako hude poškodbe, da je na kraju nesreče umrla. Prav tako tudi štirje njeni kolegi. Še enajst ljudi je bilo ranjenih, kot je dva dni pozneje pisal Augusta Chronicle.

V javnost je prišel njen zadnji posnetek

Zdaj, skoraj štiri leta po strašni tragediji, so v najnovejši izdaji vojaške revije Army's Military Review z dovoljenjem družine objavili zadnje fotografije, ki jih je Hildi uspelo posneti med vajo. Zastrašujoče je dejstvo, da je v fotografski objektiv ujela trenutek, ko je počilo, in s tem torej zadnje sekunde svojega življenja namenila temu, da posname še zadnjo fotografijo. Na njej je videti, kako se med vojaki dvigne ognjena krogla, pesek in umazanija pa poletita proti fotoaparatu. Posnetku je dodana še ena fotografija, ki naj bi bila delo nekega afganistanskega fotoreporterja, ki naj bi ga tistega usodnega dne Claytonova najela za pomoč. Tudi on je v eksploziji izgubil življenje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hilda je bila prva vojaška fotografinja ameriške vojske v Afganistanu, ki je umrla med svojim delom. »Vedno je izkoristila vsak trenutek, da s svojimi fotografijami pove našo zgodbo,« je v odprtem pismu zapisal njen nekdanji nadrejeni Bill Benson malo po smrtonosni nesreči. Claytonovo so njeni sodelavci zelo spoštovali že po kratkem času dela v vojski. »Vsak dan, ki ga je preživela z nami, nam je vsem vlivala pozitivno energijo.«

»Umrla je medtem, ko je delala to, kar je ljubila,« je ob tragični izgubi le nekaj mesecev po poroki zapisal njen soprog Chase Clayton na Facebooku. »Vidiva se v naslednjem življenju, ljubezen moja,« se je poslovil od ljubljene soproge.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497