Moskisvet.com
Mark Zuckerberg

Novice

Veste, kako je nastal Facebook?

E.R.
06. 02. 2024 04.30
0

Ob dvajsetletnici ene največjih novosti moderne dobe, Facebooka, ki je pomembno zaznamovala celotno družbeno in kulturno področje, poudarjamo nekaj življenjskih utrinkov njegovega ustanovitelja, danes multimilijarderja Marka Zuckerberga.

Redki so tisti, ki še niso slišali za Marka Zuckerberga, ameriškega poslovneža in soustanovitelja družbenega omrežja Facebook, ki danes stoji na čelu ene največjih korporacij v tehnološkem svetu. Gre seveda za podjetje Meta, ki je pravzaprav krovno ime za celo vrsto storitev, med drugim za Facebook, Instagram, Threads in WhatsApp. 

Kaj je kripto rudarjenje in kako deluje?
Preberi še
Kaj je kripto rudarjenje in kako deluje?

Ob dvajseti obletnici ene največjih novosti moderne dobe, Facebooka, ki je pomembno zaznamovala družbo in kulturo, v nadaljevanju razkrivamo nekaj pomembnih trenutkov iz življenja Marka Zuckerberga.

Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg FOTO: Profimedia

Že leta 2003 se je Zuckerberg začel poigravati z idejo o družbenem omrežju, ko je kot 18-letnik ustvaril igro z naslovom "Hot or Not", v kateri so študenti lahko ocenjevali kolege glede na njihov videz. Sprva ta informacija takoj spominja na epizodo serije "Black Mirror", a kljub moralni vprašljivosti ideje je igra pridobila veliko popularnost med študenti in Zuckerberg je takoj začel razmišljati o podobnem projektu. 

Novo družbeno omrežje Threads zdaj na voljo tudi Slovencem
Preberi še
Novo družbeno omrežje Threads zdaj na voljo tudi Slovencem

Le leto pozneje je s kolegi Eduardom Saverinom, Andrewom McCollumom, Dustinom Moskovitzem in Chrisom Hughesom ustvaril stran facebook.com, ki je bila prvotno zamišljena kot platforma za povezovanje študentov univerze Harvard. Nihče ni pričakoval, da se bo ta nova oblika komuniciranja razširila in da jo bo javnost začela uporabljati, prav gotovo pa si ni predstavljal, da bo tako vplivala na svet. Facebook so namreč kmalu začeli uporabljati tudi študenti drugih ameriških univerz, leta 2006 pa je postal dostopen vsem. Že leta 2008 je prevzel mesto najbolj priljubljenega družbenega omrežja in pridobil 100 milijonov uporabnikov. 

Facebook
Facebook FOTO: Profimedia

Prva mobilna aplikacija in znameniti gumb 'like' sta bila predstavljena leta 2009, le leto kasneje pa je revija Time Zuckerberga razglasila za osebnost leta. Takrat je imel Facebook že pol milijona uporabnikov, v kinematografe pa je prispel film "The Social Network", v katerem je igralec Jesse Eisenberg utelesil današnjega multimilijarderja in prikazal njegove začetke. 

Kako ugotoviti, ali vam telefon prisluškuje?
Preberi še
Kako ugotoviti, ali vam telefon prisluškuje?

Nedvomno je danes omrežje postalo sestavni del družbenega, kulturnega, gospodarskega in političnega sveta. Kljub številnim škandalom, med drugim tistim o izkoriščanju zasebnih podatkov in vlogi na političnih volitvah v ZDA pri vzponu Donalda Trumpa na oblast, je Facebook leta 2023 imel več kot tri milijarde aktivnih uporabnikov na mesec.

Trump znova tarča posmeha, bil je bolj oranžen kot buča
Preberi še
Trump znova tarča posmeha, bil je bolj oranžen kot buča

Konec leta 2021 je Facebook spremenil ime svojega matičnega podjetja v Meta zaradi Zuckerbergove vizije virtualnih svetov, imenovanih metaverse. Je prostor, kjer se lahko ljudje srečujejo, delajo in igrajo z uporabo slušalk in očal za navidezno resničnost, aplikacij za pametne telefone ali drugih naprav. Šlo je za še eno idejo o "najboljšem od vseh mogočih svetov", ki je bila predstavljena kot rešitev družbenih težav, predvsem po spoprijemanju s pandemijo koronavirusa in izolacijo, a na koncu zgodba ni v celoti zaživela.

Mark Zuckerberg z ženo Priscillo
Mark Zuckerberg z ženo Priscillo FOTO: Profimedia

Kar zadeva zasebno življenje, je Zuckerberg v dolgoletnem razmerju s Priscillo Chan, s katero je ljubezensko zgodbo začel že leta 2003. Spoznala sta se namreč v vrsti za stranišče na študentski zabavi, ki jo je organizirala njegova bratovščina. Skupaj sta začela živeti septembra 2010, dve leti pozneje pa sta se poročila na dvorišču svojega doma v Palo Altu.

Je Zuckerberg kriv za slabe rezultate Facebooka?
Preberi še
Je Zuckerberg kriv za slabe rezultate Facebooka?

Gostje menda niso vedeli, da se namerava par poročiti, ampak so mislili, da so prišli proslavit Priscillino diplomo iz medicine, ki jo je pred tem prejela na kalifornijski univerzi v San Franciscu. Imata tri hčerke, 6-letno August, 8-letno Maximo, medtem ko se je najmlajša Aurelia rodila lani in ima devet mesecev.

Mark Zuckerberg s hčerkama
Mark Zuckerberg s hčerkama FOTO: Profimedia
5 dogodkov, ki so spremenili tehnološki svet in naša življenja
Preberi še
5 dogodkov, ki so spremenili tehnološki svet in naša življenja
Vabljeni pa tudi na VOYO, kjer si lahko ogledate tridelno dokumentarno serijo Svet socialnih omrežij (Niall Ferguson's Networld), ki raziskuje nastanek in razvoj družbenih omrežij ter njihov vpliv na naša življenja.
Te aplikacije in spletne strani o vas vedo največ
Preberi še
Te aplikacije in spletne strani o vas vedo največ
Ste tudi vi dobili to sporočilo na Facebooku ali Instagramu? Kaj pomeni?
Preberi še
Ste tudi vi dobili to sporočilo na Facebooku ali Instagramu? Kaj pomeni?

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Vir: www.gloria.hr

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382