Moskisvet.com
Džihad John

Novice

Džihad John: Ujetnik izdal njegovo intimno skrivnost

N.J.
12. 03. 2015 08.12
22

Džihad John, zloglasni in strah vzbujajoči islamski skrajnež, ki je znan po krvavih eksekucijah ujetnikov, naj bi imel pred usmrtitvami čudaško navado.

Preden usmrti ujetnika, naj bi si namreč ogledal risanko Telebajski. Skrivnost Džihad Johna je za medije razkril 38-letni nekdanji ujetnik Nicolas Henin. Gre za enega izmed ujetnikov islamskih skrajnežev, ki je bil osvobojen.

Henin trdi, da je videl 26-letnega Mohammeda Emwazija gledati dvd Telebajskov pred eksekucijami ujetnikov. To naj bi namreč počel vpričo ujetnikov.

»Vedno sem imel občutek, da imajo tej džihadisti malo opraviti z lokalno kulturo,arabsko, muslimansko ... katerokoli,« je izjavil nekdanji ujetnik. »So sinovi naše zahodne kulture. Govorijo naš jezik, gledajo naše filme, naše risanke in igrajo enake igrice kot naši otroci.« Nato pa še dodal: »Gledajo vse, od Telebajskov naprej.«

Telebajski
Telebajski FOTO: Profimedia
Henina so islamski skrajneži zajeli leta 2013 skupaj s tremi francoskimi novinarji in trdi, da se je večkrat pogovarjal s svojimi 'pazniki'. Po njegovih besedah naj bi bili usmrtitelji 'krhki' džihadisti. »Ko jih enkrat prisilijo v zločin, ni poti nazaj,« pravi. »Nekateri imajo rahle dvome in veliko slabe vere. Morajo sami sebi opravičiti svoja dejanja, a nekaterih stvari preprosto ni mogoče opravičiti.« O Džihad Johnu sicer zelo nerad govori, sak je njegov britanski kolega še vedno ujetnik.

Doslej je pod roko islamskih skrajnežev vpričo kamer umrlo že mnogo ujetnikov, med drugimi Britanec Alan Henning in Američani James Foley, Stephen Sotloff ter Peter Kassig. Ruski inženir Sergey Gorbunov je bil ubit v času Heninovega ujetništva, njemu v čast pa so nato zaporniki nato skupaj poklonili. »Vsak se ga je spomnil, povedal nekaj o njemu, John Cantile je spregovoril prvi. Sledila je minuta molka.«

Izdal knjigo za otroke

Henin je nedavno izdal knjigo za otroke z naslovom Will Daddy Hodgehog Ever Come Home? (Se bo očka Jež kdaj vrnil domov?, op. p.), ki jo je napisal v času, ko je bil ujet, z njim pa je sodeloval tudi francoski novinar Perr Torres. Knjigo je posvetil svoji 5-letni hčerki, novinarja pa naj bi jo pisala v času ujetništva ponoči, da bi preganjala dolgčas. Sodeloval naj bi tudi usmrčeni David Haines. »Cilj je bil povedati, katera žival ti je najbolj podobna in zase sem pravil, da bi mi najbolj ustrezal ježek. Všeč mi je bila ideja o dobri zaščiti, pa čeprav je ježeva zaščita popolnoma nesmiselna.« Povedal je namreč, da bi se najraje zvil v klobčič, da bi se zaščitil, čeprav ti kot ujetniku prav nič ne pomaga, da bi se zaščitil. »Nič ne pomaga, kot ujetnik si tam kot lutka v njihovih rokah,« je pojasnil.

Nicolas Henin z družino
Nicolas Henin z družino FOTO:

Henin še vedno verjame, da so številni džihadisti pristali tam, kjer so, s prvotno željo pomagati žrtvam v Siriji. »Takoj, ko prispejo, jih tisti, ki so jih rekrutirali, prisilijo v grozen zločin. Zanje ni več rešitve. Z nekaterimi sem se pogovarjal in zdeli so se mi neprepričljivi,« je povedal in dodal, da se mu zdi, da nekateri obžalujejo, da so se pridružili. A usmiljenje jim je menda še vedno popolnoma tuje. »Poskus, da se te usmilijo, je najhuje, kar lahko storiš. Neumno je. Ne poskušajte,« je dodal.

Džihad John se je opravičil

Mohammed Emwazi, znan kot Džihad John, se je, kot so pred časom poročali britanski mediji, svoji družini opravičil, ker ji je v sramoto. To je storil preko posrednika, ki je njegovi družini prenesel sporočilo. Dejal bi naj, da mu je "žal, ker je sramota za svojo družino". Ni se pa opravičil za obglavljanje tujih talcev, med drugim humanitarnih delavcev Davida Hainesa in Alana Henninga. Družina naj bi se mu vseeno odpovedala in zaželeli naj bi mu, da bi bil čim prej ubit. Muslimani, ki onečastijo svojo družino, naj bi namreč imeli več možnosti, da pridejo v pekel, zato bi naj Emwazi upal, da mu bo opravičilo prineslo odpuščanje.

Novinarji
Novinarji FOTO: Reuters

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 394