Moskisvet.com
Dušan Stefančič

Novice

Dušan Stefančič: Že vidim, da se zgodovina ponavlja

V.H.
24. 01. 2024 03.15
0

Veliko Slovencev je končalo v koncentracijskih taboriščih in mnogi med njimi se nikoli niso vrnili domov. Dušan Stefančič je imel komaj 16 let, ko se je znašel pred vrati zloglasnega taborišča Dachau. Me je zelo prizadelo, ker je bila že sama pojava tista, bela planjava, sneg, reflektorji, eno vpitje v nemščini. To me je, kako bi rekel, prizadelo. Kaj pa zdaj? Kaj se bo pa zdaj dogajalo?

"Vidim, da se zgodovina ponavlja. Ljudje smo pač slabi učenci," pripoveduje Dušan Stefančič, ki je še eden zadnjih živečih taboriščnikov in ima danes 97 let. Preživel je kar šest koncentracijskih taborišč, kar se je za vedno zapisalo v njegove spomine. 

Garanje v podzemnih rovih, izmučenost, stradanje, stalno kaznovanje z udarci, plinske celice ... "Ko ti dan na dan doživljaš te grozote, se potem navadiš, otrpneš. Svoje življenje je posvetil ohranjanju spomina z upanjem, da se bodo mlajše generacije iz tega kaj naučile. Zato da se bo mogoče koga kaj prijelo

Več pa v videu. 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382