Moskisvet.com
Andrej Perko

Novice

''Napetost se bo stopnjevala, konflikti bodo vse hujši …''

V.H.
22. 03. 2020 10.12
2

Dr. Andrej Perko je psiholog, ki že vrsto let pomaga ljudem v stiski. S svojimi izjavami vzbuja pozornost, saj ničesar ne olepšuje … Z njim smo se pogovarjali tudi o življenju v karanteni. "Karantena je stresna situacija, kajti 'normalno' življenje se ustavi."

Kaj karantena pomeni za moškega, ki je prej hodil po gostilnah?

Moškim (danes tudi vse več žensk), ki so 'viseli' po gostilnah, ki so se s tem izogibali svojim partnerjem in tudi otrokom, bo karantena še poseben preizkus. Če so alkoholiki, bodo morali doma poskrbeti za zaloge pijače. Kajti alkoholik brez alkohola lahko zdrži le malo časa. Rabi svoj odmerek, da se normalno počuti in da lahko normalno deluje. Morda pa bo kakšna slovenska žena ob tej izredni situaciji le doumela, da bo potrebno zdravljenje in da za rešitev družine ni druge poti.

Moškim, ki so 'viseli' po gostilnah, ki so se s tem izogibali svojim partnerjem in tudi otrokom, bo karantena še poseben preizkus.
Moškim, ki so 'viseli' po gostilnah, ki so se s tem izogibali svojim partnerjem in tudi otrokom, bo karantena še poseben preizkus. FOTO: Dreamstime

Včasih ni druge poti kot ločitev … Jih bo zaradi karantene še več?

Napetost se bo stopnjevala, konflikti bodo vse hujši in na koncu bodo sledile tudi ločitve. Vsi ti pari so neopremljeni oziroma so nesposobni reševati konflikte. Navadno konflikt razrešijo tako, da ga pometejo pod preprogo. V karanteni pa se ne bodo mogli umikati v svoj svet (služba, družba, hobiji itd.) in konfliktov se s pometanjem pod preprogo ne bo dalo več reševati oziroma ignorirati. Drugače bo pri parih, ki se za odnos trudijo, ki so se naučili konfliktne situacije reševati na optimalen način. Ti bodo lahko v takšnih razmerah odnos še poglobili.

Neprestano skupaj – je to izziv za medsebojni odnos?

Živeti neprestano skupaj je seveda poseben izziv, vendar zrel človek tudi v takšnih izrednih razmerah lahko živi 'sam s sabo'. Sposoben je živeti v svojem notranjem duhovnem svetu – sam s sabo, in ga pri tem intenzivnost bližine partnerja usodno ne moti. V nekem smislu je karantena preizkus za nas vse. Preizkus naše zrelosti.

V nekem smislu je karantena preizkus za vse.
V nekem smislu je karantena preizkus za vse. FOTO: Dreamstime

Za nekatere bo to huda preizkušnja …

V življenju je navadno tako: stvari, ki so slabe, bodo še slabše, tiste, ki so dobre, pa bodo še boljše. Nekaj takega pričakujem tudi pri odnosih, ko bo karantena res neizbežna v pravem pomenu besede. Pari, ki do zdaj niso veliko vlagali v odnose, ki se za kakovost odnosa niso trudili od samega začetka, bodo na hudi preizkušnji. Ne bodo znali kakovostno preživljati skupnega časa, kajti tega niso navajeni.

Kako reševati konflikte, ko se ne da pobegniti od odnosov?

Konflikte se da reševati, vendar je za to, kot sem že omenil, potrebna zrelost posameznika. S tem mislim na spoznanje, da se konflikt reši lahko le tako, da sem sam pripravljen nekaj spremeniti v odnosu do partnerja. V konfliktni situaciji se navadno partnerji bojujemo drug proti drugemu, zagovarjamo svoja stališča, ki jih doživljamo kot resnico. Ne doumemo, da ima tudi naš partner svojo resnico, ki jo vidi kot edino zveličavno. Tako se borimo drug z drugim in drug drugemu dokazujemo svoj prav. Znašli smo se v začaranem krogu konflikta, ki ni rešljiv. Rešljiv je le tako, da se mož nauči empatično prisluhniti resnici svoje žene in obratno. Ko resnica moža (žene) ne bo več grožnja ženi (možu), bo dialog lahko stekel – čeprav se z resnico partnerja ne strinjaš. Jo pa poskušaš razumeti.

Kako 'preživeti' karanteno?

Karantena je stresna situacija, kajti 'normalno' življenje se ustavi. Na eni strani je lahko tragedija, na drugi pa tudi priložnost, da se družina resnično poveže, da se vsak posameznik (v družini ali pa tudi samski) zamisli nad sabo, svojim življenjem, da poglobi tudi svoj duhovni svet (predvsem z literaturo).

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376