Moskisvet.com
Dwayne Johnson

Novice

Dolgo je to skrival, zdaj pa končno spregovoril

N.J./E.D.
18. 11. 2015 08.05
13

Na prvi pogled deluje pozitiven, nasmejan, redko kdo bi pomislil, da ima lahko moški, kakršen je on, težave. Ima bleščečo kariero, množico oboževalk, vrhunsko grajeno telo ... A očitno vselej ni bilo vse tako brilijantno.

Dwayne The Rock Johnson
Dwayne The Rock Johnson FOTO: Instagram
Igralec Dwayne “The Rock” Johnson je nedavno v intervjuju z Oprah Winfrey razkril, da je imel v preteklosti precej težav in je trpel za depresijo. Počutil se je, kot da je v brezupnem položaju in strašansko osamljen.

O svojih težavah je spregovoril predvsem zato, da bi drugim, ki se soočajo z enakimi težavami, vliv upanje, in ne zato, da bi se le pisalo njem. "Ena najpomembnejših stvari, ki jih lahko spoznaš, če imaš depresijo, je to, da nisi sam. Nisi prvi, ki to prestaja, in tudi zadnji ne, čeprav imaš mnogokrat občutek, da si sam.” The Rock je za depresijo zbolel, ko je štel 23 pomladi.

Začetki depresije so se pojavili, ko je doživel težko zavrnitev – kot ameriškega nogometaša so ga zavrnili v ligi NFL in v ligi Canadian Football League. Poleg tega je še vedno živel pri starših v majhnem stanovanju, njegova prihodnost je bila negotova. Skrival se je, se zaprl v stanovanje in čistil, da bi se prebil skozi črne misli. "Želel bi si, da bi me takrat nekdo potegnil na stran in rekel, da bo vse v redu," je dejal.

Kasneje so ga povabili v ekipo Calgary Stampeders, za katero je nekoč igral, a padla je pomembna odločitev. Odločil se je za kariero rokoborca in tam doživel preboj med najboljše. Pomagal mu je njegov oče, Rocky Johnson, nekoč vrhunski rokoborec,. Danes 43-letni zvezdnik je nato vstopil še v svet hollywoodske filmske industrije. "Ne izgubite vere in na drugi strani bolečine boste odkrili nekaj dobrega," je dejal in poudaril, da je pomembno doumeti, da nikoli niste sami.

Dwayne Johnson
Dwayne Johnson FOTO:
Žalost - 2
Žalost - 2 FOTO: Profimedia
O DEPRESIJI

Z depresijo se soočajo mnogi in je zelo pogosta čustvena motnja, ki se kaže na različne načine in vpliva na človeka v celoti – na njegovo razpoloženje, počutje, mišljenje in vedenje. Ni le prehodna slaba volja ali bežno žalostno razpoloženje, ni posledica človekove šibkosti, zato je ni mogoče premagati le z močno željo in voljo. Depresivni ljudje sami sebe ne morejo prisiliti, da bi se počutili bolje. Zanje je značilno, da močno občutijo posamezne znake in mučnost depresije, medtem ko drugi ljudje teh znakov pri njih skorajda ne opazijo. Tudi zdravnik depresijo težko diagnosticira, saj večine znakov, s katerimi se kaže depresija, z običajnimi preiskavami ne more odkriti. Zato: Če vas prizadene depresija, je zelo pomembno, da se o svojih težavah pogovorite z drugimi ljudmi in poiščite pomoč pri zdravniku. Depresijo sicer lahko prepoznamo po nekaj tipičnih simptomih.

Simptomi depresije

1. Negativni občutki in pogledi na življenje

Tisti, ki trpi za depresijo, je pogosto črnogled, pesimističen, žalosten in obupan. Njegovo življenje se mu zdi brez pravega smisla. Počuti se ničvrednega in neuporabnega. Pogosto je slabe volje in velikokrat vzkipi – tudi brez kakšnega tehtnega razloga. 

2. Brezbrižnost in pomanjkanje interesa

Lahko pa je k depresiji nagnjena oseba, povem brez volje in ne kaže zanimanja za nič. Je otopela in brezbrižna. Še tiste aktivnosti, ki jih je tisti, ki se na tiho spopada z depresijo, prej oboževal, se mu zdaj zdijo nepomembne in v njih ne najde več veselja. Tako se na primer noče več družiti s prijatelji, ne ukvarja se več s športom, ne bere več knjig, ne hodi v kino, še pred časom pa se tem užitkom ne bi odpovedal za nič na svetu. Eden od možnih znakov depresije pa je tudi pomanjkanje interesa za spolnost in lahko celo impotenca.

3. Utrujenost in težave s spanjem

Ljudje z depresijo so pogosto fizično in psihično utrujeni. Tako se lahko zgodi, da spijo veliko več, kot so spali prej, ko še niso imeli težav. Na ta način namreč pobegnejo pred negativnimi mislimi in občutki. Ali pa, ravno obratno, kljub utrujenosti in izčrpanosti ne morejo spati in prebedijo celo vse noči. Ali pa sicer zaspijo za nekaj ur, a spijo slabo in se zelo zgodaj zbudijo – nekje med drugo in četrto uro zjutraj.

4. Sprememba teže

Za depresivne ljudi je značilno tudi, da spremenijo odnos do hrane in prehranjevanja. Nekateri povsem izgubijo apetit in iz tedna v teden bolj hirajo, spet drugi pa, ravno nasprotno od tega, v hrani iščejo uteho za vse negotovosti in negativnosti, ki se nabirajo v njih. Tako jedo veliko več in veliko večkrat kot prej, kar se sčasoma pokaže v na novo pridobljenih kilogramih. Seveda pa sprememba teže še ni znak depresije, kajti pojavljati se mora s še kakšnim drugim za depresijo značilnim simptomom, sicer lahko gre za povsem druge težave ali pa celo posameznik nima nobenih težav, le je drugače kot nekoč.

5. Izguba nadzora nad čustvi

Tudi nezmožnost, da bi nadzorovali solze, izbruhe besa, napade brezbrižnosti, je lahko znak depresije. Poleg tega depresivne osebe pogosto ne le, da ne morejo nadzorovati vseh negativnih čustev, ki jih prevevajo, temveč se ta čustva z neverjetno hitrostjo tudi menjajo med sabo. Tako lahko na primer v enem trenutku čutijo brezbrižnost in so nekako otopeli, že v naslednjem pa jih zajame nepopisna žalost, trenutek pozneje pa že jeza.

Obupan moški
Obupan moški FOTO: Thinkstock

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382