Moskisvet.com
tajnica

Novice

Delo prav nič ne osvobaja ...

STA, N.J.
21. 08. 2015 08.01
9

Delo 55 ur ali več na teden pri posamezniku kar za tretjino poveča tveganje za kap v primerjavi s 35- oz. 40-urnim delovnim tednom, izhaja iz raziskave, ki jo je danes objavila specializirana revija Lancet. Raziskava temelji na pregledu 17 študij, ki so v povprečju 7,2 leta spremljale 528.908 moških in žensk.

Za tretjino oz. 33 odstotkov povečano tveganje, izhajajoče iz 55 ur ali več trajajočega delovnega tedna, so raziskovalci ugotovili, tudi ko so upoštevali dejavnike, kot so kajenje, uživanje alkohola in različno raven telesnega udejstvovanja. Kot izhaja iz raziskave, je medtem tveganje pri tistih, ki delajo med 41 in 48 ur, višje za 10 odstotkov, pri tistih, ki delajo med 49 in 54 ur na teden pa za 27 odstotkov, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

tajnica
tajnica FOTO:

Dolg delovni teden glede na ugotovitve raziskovalcev poleg tega za 13 odstotkov poveča tudi tveganje za razvoj koronarne srčne bolezni, in to tudi ob upoštevanju ostalih dejavnikov tveganja, kot so starost, spol in družbenoekonomski status. Raziskovalci so sicer izpostavili, da so vzroki za bolezni srca in kap zapleteni, saj gre tako za genetske kot okoljske dejavnike. Vsekakor pa tveganje po mnenju raziskovalcev povečujejo telesna nedejavnost, velika poraba alkohola in ponavljajoči se stres, izpostavlja AFP.

"Zdravstveni strokovnjaki bi se morali zavedati, da je opravljanje dela veliko ur na teden povezano z občutno povečanim tveganjem za kap in morda tudi za koronarno srčno bolezen," je izpostavil profesor epidemiologije na londonskem univerzitetnem kolidžu Mika Kivimaki, ki je s kolegi proučeval podatke.

Ugotovitve raziskovalcev so pomembne tudi po mnenju strokovnjakov, ki niso sodelovali v študiji. Ti so opozorili na razlike v dolžini delovnega tedna po državah.

Kot je v komentarju k raziskavi v Lancetu zapisal Urban Janiert s švedske univerze Umea, veliko delovnih ur na teden pri zdravstvenih tveganjih ni zanemarljiva okoliščina. "Nekatere države sicer imajo zakonodajo glede delovnih ur, a se ta ne izvaja vedno," je opozoril.

Med razvitimi državami je Janlert izpostavil Turčijo, ki ima največji delež posameznikov, ki delajo več kot 50 ur na teden, to je 43 odstotkov. Najmanj je takih delavcev na Nizozemskem, in sicer zgolj odstotek

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 306