Moskisvet.com
Sully

Novice

To je 'najuspešnejše' strmoglavljenje vseh časov

M. A.
01. 09. 2020 06.00
0

V zgodovino letalskega prometa se je sprva povsem običajni torek, 15. januar 2009, zapisal z velikimi črkami. Ko je nekaj minut pred pol četrto popoldne pilot Chesley Sullenberger s štiridesetimi leti letalskih izkušenj letalo s 155 ljudmi na krovu usmeril z newyorškega letališča LaGuardia, ni nihče niti slutil, da so na krovu letala, ki bo izgubil oba motorja, na najnižji višini v zgodovini letenja.

Nesreča letala Airbus 320, ki je bil na radarju zapisan kot let US Airways Flight 1549, se je namreč zgodila manj kot 90 sekund po vzletu, vidljivost je bila odlična, Sullenberger pa je svojemu kopilotu le nekaj sekund pred nesrečo celo pohvalil odličen razgled na reko Hudson. Nato se je zgodilo.

Pilot Chesley Sullenberger je bil prisiljen, da pristane na reki Hudson. Zunanje temperature so bile krepko pod ničlo, voda pa je imela 5 stopinj.
Pilot Chesley Sullenberger je bil prisiljen, da pristane na reki Hudson. Zunanje temperature so bile krepko pod ničlo, voda pa je imela 5 stopinj. FOTO: Profimedia

Letalo je doseglo višino 859 metrov in je bilo od letališča oddaljeno dobrih 7 kilometrov, ko se je vanj naenkrat zaletela jata kanadskih gosi. Nekaj trenutkov se je letalo še dvigalo in s hitrostjo več kot 300 kilometrov na uro doseglo 930 metrov višine, nato pa se je s še večjo hitrostjo začelo spuščati. Pilot Sullenberger je moral odreagirati hitro, premišljeno in pokazati vsa leta svojih izkušenj in glede na to, da je iz bližnje katastrofe pristal na reki Hudson in poskrbel za varnost vseh potnikov, je bil zaslužno imenovan za heroja. A dnevi, ki so sledili, so bili peklenski, saj je bil pod drobnogled postavljena vsaka njegova odločitev, vsak korak in vsak gib.

Sullenberger je postal heroj.
Sullenberger je postal heroj. FOTO: Profimedia

Čudež na reki Hudson so opisani dogodek poimenovali svetovni mediji, prav tako pa se imenuje tudi film, ki sledi Sullenbergerjevi avtobiografiji, v pilotove čevlje pa je v filmski priredbi stopil Tom Hanks. Film si oglejte to soboto, 5. septembra, ob 21.40 na POP TV.

Tom Hanks je stopil v čevlje pilota Sullenbergerja. Film Čudež na reki Hudson si oglejte v soboto ob 21.40 na POP TV.
Tom Hanks je stopil v čevlje pilota Sullenbergerja. Film Čudež na reki Hudson si oglejte v soboto ob 21.40 na POP TV. FOTO: Profimedia

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382