Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Novice

Čistilna akcija: rekordna bera morskih odpadkov

A.P.
07. 07. 2020 07.59
0

Tovorna ladja Kwai organizacije Ocean Voyages Institute, zasnovana za čiščenje oceanov, se je nedavno vrnila z največje čistilne pomorske akcije v zgodovini.

Ladja Kwai je v pristanišče v Honoluluju prispela z rekordnimi 103 tonami morskih odpadkov, ki jih je pobrala v Tihem oceanu na 48-dni trajajoči ekspediciji. Ladja organizacije Ocean Voyages Institute se na čistilni misijo iz mesta Hilo na Havajih odpravila 4. maja in nadaljevala projekt odstranitve plastike, ki predstavlja 90 odstotkov t.i. mase Velike pacifiške cone smeti oz. Velike pacifiške zaplate plastike, katere površina je primerljiva s sedemdesetkratnikom površine Slovenije. Nahaja se v severnem delu Tihega oceana sredi oceanskega vrtinca, ki ga ustvarjajo morski tokovi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Vonj po vesolju: tako diši kozmos
Preberi še
Vonj po vesolju: tako diši kozmos

S 103 tonami morskih odpadkov, ki so jih locirali tudi s pomočjo sodobne tehnologije (sledilniki ipd.), so presegli zastavljeni cilj pobrati vsaj 100 ton plastike in t.i. mrež duhov, to je zavrženih ribiških mrež, s čimer so za več kot enkrat presegli lanski rezultat, ko so v 25 dneh zbrali 42 ton naplavin. Kljub temu gre le za pljunek v morje, saj naj bi se v oceanih nahajalo preko 150 milijonov ton plastike, številka pa vsako leto naraste za 12 milijonov ton, zato je pred tovrstnimi ekipami še zelo veliko dela. Omenjeni odpadki so namenjeni za reciklažo in jim bodo podarili drugo življenje, niti gram pa ne bo končal na smetišču.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Nevidna škoda: samo tri stvari sodijo v WC školjko. To so ...
Preberi še
Nevidna škoda: samo tri stvari sodijo v WC školjko. To so ...
Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376