Moskisvet.com
Poroka

Novice

Ciprčani so v tem prvaki, Slovenci smo daleč zadaj

A.P.
20. 02. 2020 06.34
0

Čeprav se odnos mladih do poroke spreminja in se vse manj parov odloča zanjo, poroka ostaja priljubljena pika na i partnerski zvezi in formalna potrditev zveze. Če je za nekatere pare samoumevna, je za druge to zelo težak korak. Nenazadnje gre za veliko odločitev in nekaj povsem normalnega je, da se pred poroko pojavi strah, kar pa zgolj pomeni, da stvar jemljemo zelo resno.

Evropski statistični urad (Eurostat) je nedavno objavil sveže podatke o številu porok v državah Evropske unije. Na vrhu se je znašel Ciper. Na tej otoški državi so zaznali kar 7,8 poroke na 1.000 prebivalcev, medtem ko je povprečje v EU le 4,4.

Ste že slišali za erotomanio?
Preberi še
Ste že slišali za erotomanio?

Na drugem mestu po številu porok na 1.000 prebivalcev so Romuni, na najnižjo stopničko pa so stopili Litovci. Porokam so ljudje po podatkih iz leta 2018 najmanj naklonjeni v žepnem Luksemburgu, kjer so bile na 1.000 prebivalcev zgolj 3,1 poroke. Na predzadnjem mestu je nekoliko presenetljivo katoliško naravnana Italija, ki družino postavlja na piedestal. A očitno naši zahodni sosedi niso več tako zelo naklonjeni poročenemu statusu in raje živijo na koruzi.

V Sloveniji se poročamo redkeje kot v drugih državah EU.
V Sloveniji se poročamo redkeje kot v drugih državah EU. FOTO: Shutterstock

Tudi Slovenija se po podatkih Eurostata s 3,5 poroke na 1.000 prebivalcev (pred tem 3,1/1.000) drži repa lestvice. Pri nas je po podatkih Statističnega urada RS sicer 7.256 zakonskih zvez – ta je sklenjena skladno z veljavnimi zakonskimi predpisi, sklenili pa sta jo dve osebi različnega spola, navaja Surs. To je vsaj tretjina več od števila razvez. Ločitev je bilo v Sloveniji po zadnjih podatkih 2.347. Moški se v Sloveniji v povprečju poročajo pri 32,6 leta, povprečna starost neveste pa je ob sklenitvi prve zakonske zveze 30,5 leta.

Statistika porok v EU
Statistika porok v EU FOTO: Manja Kulovic/Shutterstock

Podatki za Francijo, Belgijo, Irsko, Nemčijo in povprečje EU veljajo za leto 2017.

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376