Moskisvet.com
Christina Kock NASA

Vesolje

Christina Koch, ženska, ki bo najdlje preživela v vesolju

A.P.
21. 04. 2019 09.50
0

Če ameriški astronavtki Christini Koch ni bilo usojeno, da bi s kolegico Anne McClain spisala zgodovino s prvim vesoljskim sprehodom v ženski postavi – na Mednarodni vesoljski postaji niso imeli dovolj skafandrov primerne velikosti – je na poti k drugemu zgodovinskemu dosežku. Postala bo ženska, ki je najdlje preživela v vesolju.

Absolutni rekord drži ruski astronavt Valerij Poljakov, ki je na vesoljski postaji Mir nepretrgoma preživel 437 dni, leta 2016 pa sta se po skoraj letu dni bivanja na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) na Zemljo vrnila Američan Scott Kelly in Rus Mihailo Kornjenko, ki sta v nizki zemeljski orbiti preživela neprekinjeno 340 dni, kar je ameriški rekord. Temu ''dosežku'' se bo močno približala astronavtka Christina Koch, ki se je v vesolje odpravila 14. marca 2019, predvideno polletno bivanje ''tam zgoraj'' pa so ji nedavno podaljšali do februarja 2020.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zavoljo novega urnika ameriške vesoljske agencije NASA bo v vesolju preživela 328 dni, s čimer bo padel rekord rojakinje Peggy Whitson, ki znaša 288 dni. Njeno dolgotrajno bivanje je pomembno tudi s stališča raziskav, kako življenje v vesolju vpliva na človeško telo.

NASA predstavila letalo, ki spreminja obliko
Preberi še
NASA predstavila letalo, ki spreminja obliko

Pogled na nov Nasin urnik pa daje upanje za še en zgodovinski dosežek. Proti ISS se bo septembra odpravila Jessica Meir, kar pomeni, da bosta v orbiti znova dve ženski, ne pa tri, saj se McClainova na Zemljo vrača junija. To daje upanje, da bi se vseženski vesoljski sprehod – te izvajajo od leta 1998, do sedaj pa so ga opravljale zgolj moške ali mešane ekipe – vendarle zgodil, saj NASA v bližnji prihodnosti načrtuje še nekaj del na zunanjem delu postaje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382