Moskisvet.com
Chorchyp-naslovna

Intervju

Chorchyp: ''Bolj kot spoštovanje je pomembno to, da nekoga fajn polomiš'

J. V.
20. 09. 2018 08.25
0

»Ljudje se morajo zavedati, da se vse da, če se hoče. Preden začnemo s telovadbo ali dieto, se moramo zavedati, da mora za dobre rezultate to postati naš način življenja,« nam je v intervjuju zaupal Denis Porčič - Chorchyp, profesionalni borec, trener borilnih veščin, lastnik Kluba borilnih veščin Samurai, osebni trener, glasbenik in seveda nikar ne pozabimo, eden izmed tistih tekmovalcev v šovu Zvezde plešejo, ki nas je s svojimi plesnimi gibi najbolj navdušil.

Še danes se dobro spomnimo tvojih plesnih gibov, s katerimi si nas presenetil v šovu Zvezde plešejo. Si vedel, da se v tebi skriva tak plesni talent?

Pojma nisem imel, da imam kaj plesnega talenta, ker nikoli nisem plesal. Vedel sem samo, da moram včasih stopiti izven okvirja, če hočem napredovati osebnostno. No, to se mi je zelo obrestovalo.

Vse življenje se že ukvarjaš s športom in treniraš borilne veščine. Bi lahko rekel, da so ti te tudi na kakšen način pomagale pri plesu? Je bilo kaj, kar si uporabil pri plesnih treningih ali gre za dva povsem drugačna športa?

Seveda, borilne veščine so mi zelo pomagale pri plesu. Kot prvo kondicijsko in sem lahko sledil Martininemu ritmu in tempu treningov, kot drugo pa se zaradi njih zavedam svojega telesa in sem njegov gospodar. Z določenim treningom lahko hitreje napreduješ, če imaš telo pod nadzorom. Mislim, da so borilne veščine in ples zelo povezane, tako gibi kot um in to sem dokončno spoznal tudi sam v šovu. Obstajajo tudi plesne borilne veščine kot na primer brazilska capoiera.

Chorchyp: Vedno gre do konca!

Svojih plesnih začetkov se je poleti Chorchyp spominjal v našem studiu #TBT.
Svojih plesnih začetkov se je poleti Chorchyp spominjal v našem studiu #TBT. FOTO: Aljoša Kravanja

Pred časom si v studiu TBT povedal, da na novo pridobljeno znanje iz šova Zvezde plešejo prenašaš tudi v telovadnico. Nam lahko zaupaš kak 'nov gib'?

Res je. Sproščenost in fluidnost sta zelo pomembna tako pri plesu kot pri borilnih veščinah. Obračanje bokov, pravi tajming in zavedanje svojega telesa ... Vse to te pripelje do hitrejšega in lepše izvedenega giba v plesu, v borilnih veščinah pa do hitrejšega, natančnejšega, močnejšega in bolj efektnega udarca. Da bi videli, kako to učim, pa bi morali priti k meni na trening. (smeh)

Mnogi borilne veščine dojemajo kot nasilen šport, a v resnici ni tako. Velik poudarek je tudi na duhovnosti.

Problem borilnih veščin danes je, da je vse več trenerjev, ki 'narobe' učijo ta šport. Bolj je pomembna zmaga in to, da nekoga fajn polomiš, kot pa disciplina in spoštovanje. V resnici borilne veščine izhajajo iz vsakega posameznika in niso samo šport, ampak življenje, samozavest, odločnost, soočanje s seboj in vse ostalo, kar spoznavaš pri tem športu, lahko usmeriš v izboljšanje svojega življenja. Ljudje vse vidijo površinsko in so označili to za nasilen šport, ker so pač prisotni udarci. Nakateri športi v ozadju skrivajo veliko več nasilja, pa nimajo prisotnih udarcev.

Kakšna je prihodnost borilnih veščin v Sloveniji?

Mislim, da se borilne veščine v Sloveniji dobro razvijajo. Veliko znanja dobivamo iz tujine in smo med seboj bolj povezani, kot smo bili nekoč, ko je bilo vse še 'skrivnost'. Imamo tudi veliko dobrih borcev, ki uspevajo v različnih disciplinah po svetu. Počasi napredujemo in tudi ljudje si dandanes malo bolj želijo ogledati kakšen borbeni spektakel.

Srce jima bije za Slovenijo!

Pred kratkim je posnel duet z Otom Pestnerjem.
Pred kratkim je posnel duet z Otom Pestnerjem. FOTO: Arhiv izvajalca

Kaj bi pravzaprav po tvoje morala biti primarna naloga učiteljev borilnih veščin? Sploh pri učenju otrok ...

Primarna naloga učiteljev borilnih veščin je po mojem mmenju ta, da najprej otroke naučijo discipline, spoštovanja, medsebojnega povezovanja in odnosa. Potem sledijo motorika, tehnika in razvoj telesa. Sploh pri otrocih je treba vse izpeljati skozi igro, da resnično dojamejo in jim na treningih ni dolgčas.

Si vzornik svojim učencem?

Se trudim, da sem. Velikokrat sem že opazil, da otroci, kot tudi starejši, hodijo po tvojih stopinjah in dobijo enako miselnost in seveda upoštevajo tvoje nasvete. Velikokrat se mi je že zgodilo, da so starši prišli do mene in me prosili, da rečem otroku, naj uboga določene stvari, ker mene bolj posluša. Zato je treba paziti, da pred njimi ne narediš kakšne 'odrasle' neumnosti, saj znajo hitro kopirati.

Se ti zdi, da otroci, ki preživijo veliko časa pred televizijo in računalnikom, nekako izgubljajo občutek za realnost?

Res je. Telefoni danes prevzemajo glavno vlogo in otroci se vse preveč zgubljajo v tem. Primanjkuje jim tudi spoštovanja, ker so starši preveč zaposleni. Potem pa se sprašujemo, zakaj so taki. Vse jim je preveč dosegljivo. Več tehnologije bi morale biti povezane s športom, da bi ob tem lahko več migali.

Chorchyp zagovarja načelo, da je vedno treba pomagati drugim.
Chorchyp zagovarja načelo, da je vedno treba pomagati drugim. FOTO: POP TV

Včasih je pri telovadbi najtežje dobiti motivacijo. Imaš kakšen dober nasvet, kako se 'dvigniti' s kavča?

Lahko je dobiti motivacijo, težje pa je vztrajati. Mogoče bi lahko vso to 'zanimivo' tehnologijo in telefone uporabili v pravo smer – za motivacijo. Drugače pa si lahko vsak najde osebnega trenerja, ki ga bo spodbujal in mu težil, ko bo treba stisniti. Ljudje se morajo zavedati, da se vse da, če se hoče. Preden začnemo s telovadbo ali dieto, se moramo zavedati, da mora za dobre rezultate to postati naš način življenja. Da bomo morali temu prilagoditi življenje in vztrajati, sicer bo to le izguba časa.

Tudi tebi kdaj zmanjka motivacije?

Tudi meni zmanjka motivacije, seveda. Takrat si vzamem par dni 'off' in želja se sama od sebe spet pojavi, ker je to moj način življenja in moje telo rabi gibanje in izzive.

Na spletu je veliko videoprikazov vaj, nekateri so samooklicani trenerji, ki z napačnimi prikazi vaj naredijo več škode kot koristi. Kako ločiti zrno od plevela?

To je na žalost res in med vsemi informacijami, s katerimi nas zasuvajo, je danes težko ločiti, kaj je prav in kaj ne. Niso vse stvari dobre za vse in ni vse za vsakogar.

Domneva, da so osebni trenerji torej le nek 'modni trend', ne drži. Kdo bi ga moral po tvojem mnenju nujno imeti vsaj na začetku?

Za začetnike priporočam, da si najdejo osebnega trenerja z licenco ali vsaj nekoga, ki ima res veliko izkušenj s treniranjem ljudi. Tak človek bo lahko pokazal in povedal, kakšna je prava izvedba vaje in jo prilagodil telesnim sposobnostim vsakega vadečega.

Uspešna vadba je odvisna od številnih dejavnikov: ciljev, želja, volje in motivacije posameznika. Sem kaj pozabila?

Seveda, pozabila si na najbolj pomembno stvar in to je sposobnosti posameznika in dobrega trenerja. Vadbo je treba prilagoditi vsakomur. Rekreativec ne more trenirati tako kot profesionalni športnik in nekdo, ki ima 150 kilogramov, ne more izvajati vaj, kot nekdo, ki jih ima 50.

Chorchyp
Chorchyp FOTO: osebni arhiv

Ali obstaja kakšna omejitev glede ukvarjanja s športno rekreacijo v poznih letih?

Meje so večinoma v glavi in stari smo takrat, ko pozabimo biti mladi. Ampak vseeno moramo pozorni, če se lotimo vadbe v poznih letih. Zopet mora biti ta prilagojena sposobnostim in gibljivosti posameznika in seveda njegovemu zdravstvenemu stanju.

Imaš na svojih treningih tudi starejše osebe? Za njih je verjetno zelo pomembno, da so vaje prilagojene njihovim zmožnostim. Kar konec koncev pravzaprav velja za vse.

Tudi na mojih treningih imam kar nekaj starejših oseb, zato imam na skupinskih treningih vedno prilagojene vaje in delamo vse po zmožnostih posameznika. Tako vaje vedno lahko izvajamo na čas ali na težji ali lažji način in si vsak posameznik lahko prilagodi vadbo in izbere svojo težavnostno stopnjo. Druga zgodba pa je pri treniranju tekmovalcev kickboxinga. (smeh)

Pomembno se mi zdi tudi, da se dotakneva prehranskih dopolnil ... Tudi sam si namreč omenil, da poznaš veliko takšnih, ki jih ne jemljejo pravilno in potem čutijo posledice. Kaj je glavno pravilo jemanja prehranskih dopolnil, ki bi se ga morali držati?

Največji problem pri dodatkih k prehrani je, da ljudje zopet mislijo, da je vse za vsakogar. Najprej se moramo o njih dobro pozanimati in ugotoviti, kaj potrebujemo za dosego svojega cilja. In za to potrebujemo dobrega svetovalca, ki pozna naše potrebe, želje in prehrambene navade. Šele potem lahko priporoča, kateri dodatki so za nas primerni. Veliko mladine danes dela napako in nabavi vse možne dodatke, ker mislijo, da bodo tako boljši rezultati, v resnici pa predozirajo v določenih sestavinah in tako samo obremenijo notranje organe in ne izkoristijo pravega namena določene sestavine.

Če zaokroživa tvojo zgodbo … Kje v tvojem življenju ima mesto šport?

Šport ima za vedno prvo mesto v mojem življenju.

Chorchyp
Chorchyp FOTO: osebni arhiv
Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382