Moskisvet.com
trk galaksij - 2

Novice

Čez štiri milijarde let bosta trčili naša in galaksija Andromeda

S.R.
01. 06. 2012 09.14
13

Galaksija Andromeda, ki je oddaljena 2,5 milijona svetlobnih let, se bo čez štiri milijarde let zaletela v našo galaksijo Rimsko cesto, nakar se bosta obe združili v eno, proces združevanja pa bo trajal še dve milijardi let, je v četrtek sporočila ameriška vesoljska agencija Nasa.

Nasin posnetek andromede.
Nasin posnetek andromede. FOTO: Reuters

Znanstveniki že več let raziskujejo teorije o trku galaksij, saj Andromeda, ki jo je prvi leta 964 zaznal perzijski astronom Abd al Rahman al Sufi, drvi proti Rimski cesti s hitrostjo 402.000 kilometrov na uro.
Doslej pa niso znali natančneje določiti datuma trka. Ugibali so, da se bo zgodil čez med tri in šest milijard let.
Natančne meritve, ki so jih izvedli s pomočjo vesoljskega teleskopa Hubble, pa so po več letih zdaj odpravile vsak dvom. Trk se bo zgodil čez štiri milijarde let.
Nasini strokovnjaki so še povedali, da so zvezde znotraj galaksij dovolj daleč druga od druge, da do trčenja med njimi najverjetneje ne bo prišlo, vendar pa bodo vržene v nove orbite okrog novega središča galaksije.
Nova galaksija, ki bo nastala po trku, bo imela elipsasto obliko, simulacije pa kažejo, da se bo naše Osončje pomaknilo mnogo dlje od središča galaksije, kot je zdaj.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

 

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 414