Moskisvet.com
britje

Novice

Top triki naših prednikov!

N.J.
30. 05. 2018 08.09
0

Ne glede na to, ali si brijete celoten obraz, del njega ali le ohranjate gladke robove daljše brade, se verjetno spopadate z vsaj eno tegobo: vraščenimi dlakami, razdraženo kožo, mozoljčki, vrezninami, pekočo kožo ... Kako se briti, da bo teh težav čim manj?

britje
britje FOTO: iStockphoto

Moška koža na obrazu je precej drugačna od ženske. Je bolj debela, dlake so gostejše in močnejše. Lojnice so večje, zaradi česar je koža običajno tudi bolj mastna, zato terja posebno, moško nego.

Britje je v osnovi zelo preprosto opravilo, a je lahko tudi precej boleče, če ne sledimo napotkom, ki so jih upoštevali že naši predniki. Če se zadeve lotite napačno, boste skoraj zagotovo imeli težave z vraščenimi dlakami, vrezninami, razdraženo kožo in mozoljčki.

Priprava kože

Številni moški ta korak preskočijo in se kar lotijo britja. A priprava kože je zelo pomembna, saj kožo, s tem ko jo navlažimo in namastimo, zaščitimo pred poškodbami. Najbolje je, če jo zmočite z mlačno vodo in milom za čiščenje kože z obraza odstranite odmrle celice, ki lahko hitreje skrhajo rezila britvice.

Topla voda bo odprla pore in zmehčala dlake. Lahko si tudi le položite toplo mokro brisačo na obraz. Nato nanesite gel, peno ali olje za britje, lahko kar na vlažen obraz. Sredstvo za britje pustite na obrazu kakšno minutko, preden začnete britje. Tako bo koža še bolj navlažena in dlake zmehčane, zaradi česar bo britje bolj gladko steklo.

britje
britje FOTO: iStock

Čopič za nanos pene

Morda se vam zdi hecno, a čopič se je skozi zgodovino britja izkazal za nepogrešljivega. Njegova naloga ni le ta, da z njim preprosto nanesemo sredstvo za britje na obraz in dvignemo dlačice s kože, da je britje preprostejše. S čopičem s kože odstranimo tudi odmrle celice, kar zmanjša možnosti za vnetje kože, nastanek mozoljčkov in rdečice. V primerjavi z rokami čopič tudi omogoča, da bolje navlažimo in namastimo tako kožo kot dlake, saj bolje seže med dlake. Pri nakupu izberite takšnega, ki ni premehak in niti pretrd.

Sredstva za britje nanašajte s krožnimi gibi, s količino pa ne pretiravajte.

Ostra britvica je osnova!

Vse priprave bodo zaman, če se boste britja lotili s staro in skrhano britvico. Uporabite le ostro britvico, saj lahko s topo poškodujete površino kože in nenatančno obrijete obraz. Pred prvim potegom britvico navlažite pod nežnim curkom tople vode.

Izberite kakovostno britvico z upogljivo glavo in ostrimi rezili, ki vam bo zagotavljala varno gladko britje in vaše kože ne bo poškodovala, temveč jo bo negovala ter ščitila pred pordelostjo in vraščanjem dlak. Priporočamo vam uporabo nove britvice Wilkinson Sword Hydro Connect 5, katere nastavki so popolnoma kompatibilni z držalom Gillette Fusion. Ima posebno posodico z vlažilnim gelom namesto običajnega vlažilnega pasu. S pomočjo vode se gel samodejno aktivira in moško kožo ščiti pred draženjem in jo vlaži. Vlažnost ostaja tudi do 1 uro po britju.

wilkinson
wilkinson FOTO: Arhiv proizvajalca

Vzemite si čas

Zjutraj se velikokrat mudi, a za britje si raje vzemite minuto časa več. Priporočamo brijete v smeri rasti dlak. Če se brijete v nasprotno smer, da bi bila koža še bolj gladko obrita, pa bodite pazljivi, saj lahko hitro pride do vreznin oziroma manjših poškodb. Umazanija lahko skozi ranice prodre pod vrhnjo plast in nastanejo vnetja, okužbe. 5 rezil pri britvici Hydro Connect 5 z upogibanjem glave doseže prav vsako dlako, zato je takšna britvica idealna za gladko britje, ne glede na smer britja. Ker je izjemno natančna in učinkovita pri britju, britvice ni treba pritiskati na kožo, temveč le gladko drsite po njej. Primerna je tudi, ko želimo natančno obriti mejo med brado in gladko kožo.

Občutljiva območja

Britje okoli ust zahteva nekoliko več pozornosti, saj iz vsake drobne vreznine kri kaplja še kar nekaj časa. Da bi si olajšali delo, napolnite usta z zrakom, da se zgornja ustnica napne. Druga možnost je, da med čeljust in ustnico položite jezik in tako raztegnete kožo.

Vrat je eden najbolj občutljivih delov in številnim prav na vratu delajo preglavice vraščene dlake, pordela razdražena koža in vreznine. Vrat obrijte nazadnje, tako da bo sredstvo za britje dodobra navlažilo kožo in čim bolj zmehčalo dlake. Pri britju vratu nagnite glavo nazaj, da bo koža bolj napeta in bo britvica lažje drsela.

brade
brade FOTO: iStockphoto

Po britju

Po britju ne pozabite oplakniti obraza s hladno vodo, da zaprete pore in se obrišite vselej s čisto brisačo, da na kožo ne nanašate bakterij. Kože nikar ne drgnite! Nadišavite in razkužite kožo še z vodico za po britju. Z britjem lahko odstranite tudi 2 vrhnji plasti kože, tako da bo sredstvo po britju koži vrnilo prepotrebno vlažnost, jo razkužilo in pomagalo, da se hitreje regenerira. Če imate občutljivo kožo, se izogibajte sredstvom po britju, ki vsebujejo alkohol, saj ta še dodatno draži in izsuši kožo.

Nekaj hitrih nasvetov

1. Britje v nasprotni smeri rasti dlak povečuje tveganje za vraščanje dlak, nastanek mozoljčkov in poškodbe, odrgnine kože. Poškodovana koža se lahko vname, in tako nastane infekcija.
2. Med posameznimi potegi, ki naj ne bodo predolgi, britvico sperite pod tekočo vodo, ne stresajte je in ne dotikajte se rezil z rokami.
3. Če želite še bolj gladko kožo, ne pozabite še enkrat nanesti sredstva za britje.
4. Saj poznate rek 'manj je več'? Če ni nuje, si vzemite kakšen dan premora, da si koža opomore.

britje
britje FOTO: iStockphoto

Sponzorirana objava

ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382