Moskisvet.com
Britanci torpedirajo kite - 3

Novice

Britanci nad kite kar s torpedi!

A.M.
27. 09. 2013 07.33
5

Veličastni morski sesalci spadajo med ogrožene živalske vrste, a to nekaterih držav ne odvrača od tega, da bi jih še naprej pobijale. Britanci so se jih lotili kar s torpedi.

Britanci torpedirajo kite - 7
Britanci torpedirajo kite - 7 FOTO: Wikipedia
Kljub mednarodnemu sporazumu o zaščiti teh podvodnih orjakov, nekatere države še naprej vztrajajo pri kitolovu. Med njimi zagotovo prednjačijo Japonci, ki letno v ’znanstvene’ namene pobijejo večje število kitov. Sledi nekaj plemen, ki kite lovijo na tradicionalen način, njihovo meso pa predstavlja pomemben folklorni dejavnik. Kot kaže, pa so se kitov na posebno krut način lotili Britanci.

Ladijski dnevniki britanske bojne fregate HMS Brilliant razkrivajo dogajanje v času Falklandske vojne. 29. aprila 1982 je upravljavec sonarja v globinah zaznal tri silhuete, ki so spominjale na podmornice. Fregata je ščitila letalonosilko HMS Invincible in je vsako grožnjo jemala smrtno resno. Nemudoma je s krova poletel helikopter Sea King in pričel prečesavati okolico ladje. S plovila so izstrelili dve torpedi, helikopter pa je odvrgel globinsko bombo. Po eksploziji je posadka helikopterjev na vodni gladini opazila kose kitov in kitovega olja. Pilot pa je komentiral ’’Opazili smo ostanke kitov … mislim, da se bom pridružil Greenpeacu.’’

Britanci torpedirajo kite - 6
Britanci torpedirajo kite - 6 FOTO: Wikipedia


Incident se je pripetil pred tremi desetletji, strokovnjaki zagotavljajo, da so današnji sonarji tako izpopolnjeni, da do takšne pomote ne more več priti. Prava sreča za kite … in kot se je izkazalo v ZDA, tudi za ljudi. Ko je v sedemdesetih naplavilo razpadajoče truplo kita, so se lokalne bistre glave domislile, da bi zaudarjajoče ostanke preprosto razgnali z eksplozivom. Kot je razvidno s posnetka, s količino eksploziva niso varčevali, po eksploziji pa so pričeli v okolici ’deževati’ kosi kitove maščobe. Končni izkupiček: nekaj lažje poškodovanih mimoidočih in popolnoma uničen avtomobil, ki ga je pol kilometra od kraja eksplozije zadel zajeten kos kitovega trupla.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497