Moskisvet.com
Mike Tyson

Šport

Legenda iskreno o posilstvu, zlorabah in nasilju

Ma.K.
24. 03. 2019 11.11
5

Mnogi se Mika Tysona spomnijo po brezkompromisnosti v ringu in izjemnem premagovanju nasprotnikov v boksarskem ringu – tudi z odgriznjenim ušesom, če je bilo treba. Škandalozno življenje velike boksarske legende sta zaznamovala odvisnost od drog ter seksa in nasilje, ki se je začelo že, ko je imel Mike vsega sedem let.

»Ko sem bil zelo majhen, sem bil spolno zlorabljen. Starejši moški me je dobesedno pobral z ulice in odvlekel v neko stanovanje, kjer je me zlorabil."
»Ko sem bil zelo majhen, sem bil spolno zlorabljen. Starejši moški me je dobesedno pobral z ulice in odvlekel v neko stanovanje, kjer je me zlorabil." FOTO: AP

Legendarni boksar Mike Tyson, ki se bo poleg izrednih boksarskih sposobnosti v zgodovino zapisal tudi po tem, da je tekmecu Evaderju Holyfieldu v ringu odgriznil uho, je pred dnevi praznoval 51. rojstni dan. Ob tem so se številni spomnili njegovih dosežkov in burnega zasebnega življenja, ki je bilo vse prej kot običajno. Droge, orgije, zapor, pretepi – skozi vse to je šel večkrat. In preživel.

Kot otrok je bil spolno zlorabljen

»Ko sem bil zelo majhen, sem bil spolno zlorabljen. Starejši moški me je dobesedno pobral z ulice in odvlekel v neko stanovanje, kjer je me zlorabil. Po tem dogodku ga nikoli več nisem videl. Imel sem sedem let in nekako sem uspel pobegniti od tega človeka, a ga nisem prijavil policiji. Nikomur nisem povedal o tem, ker sem bil prepričan, da se jih to ne tiče. Ne morem vam odgovoriti na vprašanje, ali me je ta izkušnja spremenila, saj tega niti sam ne vem. Ni mi neprijetno govoriti o tem in ne sramujem se,« je Tyson o težki preizkušnji pred leti povedal v radijski oddaji The Opie and Jimmy Show.

Doping kontrole prestal s pomočjo lažnega penisa

»Uporabljal sem lažni penis, v katerem je bil shranjen urin neke druge osebe. Nikoli ga nisem uporabljal za kakšne druge aktivnosti, samo za testiranja. Seveda sem lahko le upal, da je urin čist in da mi slučajno niso podtaknili urina ženske, ki je mimogrede morda pravkar naredila test nosečnosti,« je v smehu dejal Mike in dodal, da se je njegova ekipa odlično odrezala, saj ga nikoli niso ujeli. Nekdanji boksarski šampion je bil namreč leta odvisen od kokaina, ves čas je kadil tudi marihuano, zato je bila uporaba tujega urina tako rekoč nujna, če je želel nadaljevati z boksarsko kariero.

Nekdanji boksarski šampion je bil namreč leta odvisen od kokaina.
Nekdanji boksarski šampion je bil namreč leta odvisen od kokaina. FOTO: AP

V zaporu je toliko seksal, da ni mogel hoditi

'Nerazkrita resnica' je naslov avtobiografije boksarja Mikea Tysona, v kateri je mogoče najti vrsto polemik o njegovem burnem življenju. Javnost je začela boksarja košček za koščkom sicer secirati v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Tyson je bil namreč leta 1991 obtožen posilstva 18-letnega dekleta in je tri leta preživel v zaporu. V knjigi je zapisano, da je v času prestajanja zaporne kazni v Indianapolisu med letoma 1992 in 1995 toliko seksal, da ni mogel hoditi, kaj šele trenirati. Ves dan naj bi se v svoji celici poskušal spraviti k sebi, preden se je zvečer ponovno odpravil v akcijo.

Sicer naj bi se tudi po 15 žensk na dan v njegovi postelji zvrstil že pred odhodom v zapor. Med njimi je bila tudi svetovalka za boj proti drogam. Tyson naj bi ji ponudil 10 tisoč dolarjev za seks in ona je sprejela njegovo ponudbo. Očitno boksar ni bil tiger samo v ringu, temveč tudi med rjuhami, saj ga je svetovalka od takrat redno obiskovala, tudi med prestajanjem njegove zaporne kazni. Eden izmed Tysonovih najbolj zvestih varnostnikov je ob neki priložnosti pokazal seznam imen žensk, s katerimi je spal v življenju. Številka naj bi se ustavila krepko čez 1.300.

Mike Tyson in Robin Givens
Mike Tyson in Robin Givens FOTO: AP

Ženske so padale na njegov videz 'nevarnega fanta'

Po nekaterih nepotrjenih informacijah, naj bi Tyson na eni izmed newyorških estradnih zabav v javnem stranišču seksal celo z Naomi Campbell. Za zasebnost njunega intimnega druženja naj bi skrbel njegov menedžer, ki je stražil pred vrati. »Videl sem, da se Mike pogovarja s prečudovito lepotico. Nisem bil prepričan, za koga gre, a ko sem bolje pogledal, sem dojel, da je to Naomi Campbell. Mike mi je dejal, da gre na stranišče, za njim se je tja odpravila tudi manekenka. Odpravil sem se za njima in čakal pred vrati ter vsakemu, ki je želel vstopiti, razlagal, da je stranišče zasedeno in da čakam v vrsti,« je pred časom v nekem intervjuju dejal Mikeov menedžer Rory Holloway.

Holloway je dejal tudi, da je vrsto let zaradi spoštovanja do Tysona molčal o vsem, a se je nato vendarle odločil spregovoriti. Svoje dogodivščine s setovno boksarsko legendo je strnil v knjigi Taming the Beast: The Untold Story of Mike Tyson. »V ringu ga nihče ni mogel zaustaviti, to sem vedel. No, po drugi strani je proti ženskam velikokrat klonil. Njegovih odločitev nihče ni mogel spremeniti, vse pa so bile povezane s seksom in ženskami,« je zapisal Holloway in razkril, kako so ga on in še kopica varnostnikov morali stražiti 24 ur na dan. Dekleta naj bi se namreč sama pojavljala pred njegovimi vrati in uživala v njegovem denarju ter slovesu 'zlobnega fanta'. »Čudi me, da ga te ženske niso tožile,« je zapisal menedžer.

Zadrogiran nasilnež

Mike je sam priznal, da so ga z razlogom nazivali z najslabšim človekom na svetu. V intervjuju za časopis Las Vegas Weekly je razkril, kaj ga je spravilo do tega, da je opustil drogo in alkohol. »Istočasno sem snifal kokain, jemal morfij, s konjakom goltal viagro in kadil marihuano. Gledal sem sedem prostitutk pred sabo in postal paranoičen. Kot da bi me obsedel sam hudič. Pretepel sem jih, jih žalil in nagnal,« se incidenta v hotelski sobi iz leta 2009 spominja nekdanji svetovni prvak v težki kategoriji. Pozneje mu je bilo za dejanje žal, zato se je samovoljno odločil za zdravljenje. Zaklel se je, da ne bo nikoli več niti pil niti se drogiral in očitno je s tem mislil resno, saj naj bi bil čist že več kot osem let.

Javnost je začela boksarja košček za koščkom sicer secirati v devetdesetih letih prejšnjega stoletja.
Javnost je začela boksarja košček za koščkom sicer secirati v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. FOTO: AP

Slab temperament, še slabši finančni svetovalci in še veliko drugih slabih potez so botrovali Tysonovemu bankrotu, zaradi katerega je moral leta 1999 za 1,3 milijona dolarjev prodati svoje čudovito domovanje. Njegovo luksuzno vilo v ameriškem Southingtonu v zvezni državi Ohio, so leta 2015 spremenili v cerkev.Tyson je v vili živel v drugi polovici 80. let ter prvi polovici 90. let, medtem jo je treniral za boje pod vodstvom Dona Kinga.

Kot se velikokrat zgodi, je tudi Tyson kot siromašni fant na hitro pridobljeno bogastvo potrošil za izjemno kičasto opremo, zato je bil velik del vile okrašen z zlatom, ki ga je bilo še posebej veliko v marmorni kopalnici, še posebej pa je obiskovalcem v oči padel jacuzzi z ogledali na stropu in velikimi okni s pogledom na okoliško naravo. Vila se je lahko pohvalila s petimi spalnicami, nekaj večjimi in manjšimi dnevnimi sobami, sedmimi kopalnicami, dvema notranjima garažama, eno zunanjo, bazenom, igriščem za košarko ter prostorom, v katerem so bile kletke za tigre.

Kritika za današnje boksarje

Kot pravi današnjega boksa ne more več gledati, saj da nima kaj videti. »Današnja generacija je sramotna. Ko sem imel 20 let, sem bil pripravljen umreti, da dosežem svoj cilj. Današnji boksarji nimajo takega nagona, vsi so mlahavi in neodločni,« je pred časom dejal Tyson.

Železni Mike je še vedno najmlajši prvak v zgodovini boksa. Ko je nokavtiral Trevorja Berbicka je imel namreč 20 let in 4 mesece. »Mladi boksarji danes nimajo želje dosegati velike stvari. Z boksom se ukvarjajo samo zato, da se pred dekleti lahko hvalijo, češ da so boksarji. Imidž jim je veliko bolj pomemben od naslovov, to pa je velika sramota,« je do boksarskega podmladka kritičen Tyson.

Droge, orgije, zapor, pretepi – skozi vse to je šel večkrat. In preživel.
Droge, orgije, zapor, pretepi – skozi vse to je šel večkrat. In preživel. FOTO: AP

 

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 342