Moskisvet.com
Bohemian Rhapsody

Glasba

Bohemian Rhapsody: Pomen pesmi ne bo nikoli razkrit

M. A.
10. 01. 2019 08.42
0

Šele dva meseca sta minila, odkar je film Bohemian Rhapsody ugledal luč sveta, pa je že postal najuspešnejši filmski muzikal vseh časov. A tako pri nastanku pesmi kot filma ni šlo vse po načrtih.

Pesem Bohemian Rhapsody je leta 1975 napisal Freddie Mercury, izšla pa je na noč čarovnic istega leta, le tri tedne pred izidom četrtega albuma A Night at the Opera. Ko je pesem nastala, so bili Queeni že uveljavljena rockovska skupina s tremi izdanimi albumi, prav omenjeni četrti pa je bil prvi, s katerim so se zavihteli na 1. mesto lestvice najbolj prodajanih albumov. Ta uspeh so ponovili še s šestimi albumi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pesem je bila za tiste čase izjemno nenavadna. Čeprav so člani skupine verjeli v šestminutno pesem z izrazito različnimi deli in brez refrena, pri drugih niso naleteli na enak odziv. Odgovorni v založbi, kjer so imeli Queeni pogodbo, so jim povedali, da je pesem predolga in da ne bo uspešna. Da bi podkrepili svoje besede, so pesem zavrteli celo nekaterim drugim pevcem, in vsi so bili prepričani, da pesem nima možnosti, da se uvrsti na radijske postaje. A ostalo je zgodovina. Ko je občinstvo slišalo pesem, so jo želeli kupiti, še preden je bila uradno izdana, prav tako je zgodbo o uspehu napisala v ZDA.

Freddie Mercury je verjel, da bo pesem uspešnica.
Freddie Mercury je verjel, da bo pesem uspešnica. FOTO: Profimedia

Pesem bo letos praznovala 44 let, a pravi pomen je še vedno ovit v skrivnost. Freddie Mercury ni nikoli želel pojasniti, kaj je želel s pesmijo povedati, v enem od intervjujev je zgolj dejal, da je navdih črpal iz preteklih razmerij, sicer pa dodal, da je interpretacija pesmi odvisna od vsakega posameznika: "To je ena tistih pesmi, ki ti da občutek fantazije. Mislim, da jo morajo ljudje preprosto poslušati, o njej razmisliti in tako ugotoviti, kaj sporoča njim." Preostali člani skupine še danes molčijo o pomenu besedila in o tem neradi govorijo, saj ga niti sami točno ne poznajo. Brian May je nekoč dejal: "Freddie nam ni nikoli razložil pomena besedila, a verjamem, da je dal v pesem predvsem veliko sebe." Ker se je o pomenu pesmi še vedno močno ugibalo, oboževalci pa so prihajali do najrazličnejših sklepov, je Brian May za BBC dokončno utišal govorice: "O čem govori Bohemian Rhapsody? Nihče od nas ne ve. Kakor vem, ni Freddie o pesmi nikoli govoril z nikomer, ker preprosto ni želel. In njegovo željo moramo spoštovati."

Pravi pomen pesmi je Freddie Mercury najverjetneje odnesel s sabo v grob.
Pravi pomen pesmi je Freddie Mercury najverjetneje odnesel s sabo v grob. FOTO: Profimedia

V času izida pesmi je bil Freddie sicer v razmerju z Mary Austin, a jo je prevaral z nekom, ki je delal v glasbeni založbi, kar je Austinovi leto dni pozneje tudi priznal. Nekateri oboževalci menijo, da je omenjena afera služila kot navdih za pesem, drugi so prepričani, da je bil to Freddiejev skrivni način razkritja svoje usmerjenosti, zagotovo pa je, da je Freddie zanjo – kot je povedal sam – navdih dobil med spanjem. Neko noč naj bi namreč zaspal z glavo na klavirju, ko se je sredi noči zbudil in nenadoma začel ustvarjati. Tako je nastala pesem Bohemian Rhapsody.

V filmu Bohemian Rhapsody je Mercuryja upodobil Rami Malek.
V filmu Bohemian Rhapsody je Mercuryja upodobil Rami Malek. FOTO: Profimedia

Bohemian Rhapsody ni zgolj najuspešnejša pesem skupine Queen, temveč tudi tretja najuspešnejša britanska pesem v zgodovini; pred njo sta le Do They Know It's Christmas?, ki jo je leta 1984 izdal Band Aid, na 1. mesto pa se je leta 1997 s pesmijo Candle in the Wind uvrstil Elton John.

Bohemian Rhapsody je najbolj razvpita in najbolj priljubljena pesem zasedbe Queen.
Bohemian Rhapsody je najbolj razvpita in najbolj priljubljena pesem zasedbe Queen. FOTO: Profimedia

Po vseh teh letih je pesem pred kratkim spet požela veliko navdušenja, saj je v kinematografe prišel istoimenski film, v katerem je Freddieja Mercuryja upodobil Rami Malek, ki je pretekli konec tedna za vlogo prejel tudi zlati globus za najboljšega igralca. Čeprav so Maleka kritiki pohvalili, je film, ki je sicer že postal najuspešnejši filmski muzikal vseh časov, pri kritikih naletel na mešan odziv. Številni opozarjajo na nepravilnosti v zgodbi, za katere je scenarist Anthony McCarten poudaril, da so jih spremenili za potrebe večje dramatičnosti, saj so kljub vsemu želeli posneti film in ne dokumentarca. Film je bil prvotno napovedan že leta 2010, ko je bil v vlogi Freddieja Mercuryja napovedan Sasha Baron Cohen. Ta je pozneje vlogo zavrnil, projekt pa je za nekaj let zastal. Pred dobrima dvema letoma je Rami Malek sprejel vlogo, snemanje pa se je začelo jeseni 2017. Film je luč sveta ugledal 23. oktobra, v tem času pa v blagajne kinematografov prinesel že več kot 650 milijonov evrov. Film je po zmagi na zlatih globusih velik favorit za osvojitev tudi drugih prestižnih filmskih nagrad, ki se bodo podeljevale v kratkem, pozornost je usmerjena predvsem na bafte in oskarje. Naj se zgodi karkoli, pa pesem, ki so jo snemali tri tedne in za katere so vokale snemali tudi po 12 ur na dan, nikoli ne bo pozabljena.

Film Bohemian Rhapsody je slavil na zlatih globusih, februarja bo znano, če bo tako tudi na oskarjih.
Film Bohemian Rhapsody je slavil na zlatih globusih, februarja bo znano, če bo tako tudi na oskarjih. FOTO: Profimedia

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400