Moskisvet.com
Zaščitne maske

Novice

Bodo iz zavrženih zaščitnih mask začeli izdelovati gorivo?

A.P.
11. 08. 2020 06.00
0

V času pandemije koronavirusa so zaščitne maske postala najbolj vroča roba. Ker nas veliko uporablja maske za enkratno uporabo, iz njih dnevno rastejo gore smeti, a že kmalu bi lahko iz njih začeli pridelovati biogorivo.

Zaščitne maske za enkratno uporabo po eni strani rešujejo življenja, saj preprečujejo širjenje bolezni covid-19, a zaradi napačnega odlaganja in nevestnega ravnanja postajajo ekološki problem, saj jih mnogi ne le odlagajo med embalažo, čeravno sodijo med mešane odpadke, številne namreč končajo na ulicah, v gozdovih, na plažah ipd. Ker maske še nekaj časa ne bodo šle nikamor, znanstveniki poskušajo najti tudi načine, da ne bodo postale breme za okolje. To se zdi je že uspelo raziskovalcem na indijski fakulteti za energetiko, ki trdijo, da so našli način, kako lahko zavržene maske za enkratno uporabo, za katere so potrebna desetletja, da jih mikroorganizmi sami razgradijo, čez noč spremenijo v biogorivo.

Ne tako redek prizor.
Ne tako redek prizor. FOTO: Shutterstock
Na pošto prišla brez maske, zato je slekla hlačke in si jih poveznila čez obraz
Preberi še
Na pošto prišla brez maske, zato je slekla hlačke in si jih poveznila čez obraz

Te maske so narejene iz polipropilena, ki ga odlikujeta natezna in mehanska trdnost ter kemična odpornost. Postopek reciklaže je sila preprost, saj je za pridobivanje sintetičnega biogoriva (biodizla) iz mask dovolj 60-minutna parna kopel na temperaturi med 300 in 400 stopinjami Celzija. Po tem času struktura maske razpade (proces razmreženja), saj proces povzroči razčlenitev polimernih verig. Po tem se delci ponovno združijo in ustvarijo biogorivo, ki lahko predstavlja pomemben vir energije.

To storite, če se vam med nošenjem zaščitne maske rosijo očala
Preberi še
To storite, če se vam med nošenjem zaščitne maske rosijo očala

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382