Moskisvet.com
Bo leta 2040 udaril v Zemljo? - 1

Novice

Še ena grožnja Zemlji?

U.K.
29. 02. 2012 11.52
28

Znanstveniki pozorno spremljajo precej velik asteroid, ki potencialno ogroža Zemljo. Na zadnjem simpoziju na Dunaju so celo na dnevni red uvrstili točko, kako asteroid 'odbiti'.

Asteroid 2011 AG5 je širok okoli 140 metrov in leta 2040 naj bi prišel dovolj blizu Zemlje, da bi potencialno lahko pomenil nevarnost. Na 49. Seji znanstvenega in tehničnega podkomiteja Združenih narodov (COPUOS) je bila na dnevnem redu tudi tema o tem, kako spremeniti pot asteroidu.

Asteroid
Asteroid FOTO: Reuters

Poudarili so, da je možnost, da bi asteroid udaril v Zemljo, sicer majhna, a možnost vseeno obstaja, mi pa pravzaprav nimamo izdelanega načrta za tovrstne primere.
2011 AG5 so odkrili leta 2011 v observatoriju Mount Lemmon. In čeprav vemo njegovo velikost, pa je masa neznana, saj ne vemo, iz česa je sestavljen.

"2011 AG5 je objekt, ki ima do tega trenutka največ možnosti, da trči z Zemljo. Vendar smo do sedaj opazovali le približno polovico njegove orbite, kar pomeni, da je možnost, da izračuni niso pravilni," je dejal Detlef Koschny, znanstvenik evropske vesoljske agencije.
"Ne moremo mu še reči, da je resnična grožnja Zemlji. Ko ga bomo opazovali dlje časa, bomo vedeli natančneje," je še dodal Detlef.

Asteroid ima trenutne možnosti, da bo treščil v Zemljo, 1 : 625, trk pa naj bi se potencialno zgodil 5. februarja 2040. Seveda pa se z daljšim opazovanjem lahko verjetnost še precej spremeni. V primeru, da bi statistika ostala ista (se pravi relativno visoka možnost trka), pa naj bi nekje okoli leta 2023 do asteroida poslali raketo, ki bi asteroid preusmerila.
Leta 2023 bo, če so vsi izračuni pravilni, namreč asteroid prišel blizu Zemlje v tako imenovano gravitacijsko ključavnico (keyhole), približno 2,99 milijona kilometrov stran od Zemlje. Če asteroid prileti v ključavnico, bo to pomenilo, da Zemljina gravitacija vpliva nanj in bo potegnila asteroid proti sebi. Ključavnica je v tem primeru široka okoli 100 kilometrov.

Bo leta 2040 udaril v Zemljo? - 3
Bo leta 2040 udaril v Zemljo? - 3 FOTO: Reuters

Nekaj podobnega se bo zgodilo tudi z asteroidom Apophisom, ki bo leta 2029 morda potoval skozi svojo ključavnico, in če se to zgodi, je velika možnost, da bo leta 2036 zadel Zemljo.
"Že leta 2013 bomo skoraj zagotovo videli, da se bo verjetnost zadetka drastično znižala," je še dodal Detlef.

"Gre za asteroid, ki ga je pametno spremljati, a brez panike," je po sestanku dejal tudi Lindley Johnson, direktor programa NASE za NEO opazovanja.
V primeru, da bi ugotovili, da bo do trka prišlo, imamo na voljo dve možnosti. Multikinetični udarnik (udarci v asteroid z ogromno silo) ali nuklearno raketo. Problem prvega je, da je izjemno drag. In seveda vedno obstaja možnost, da misija ne bo uspela.

Pri NASI in Evropski vesoljski agenciji vseskozi spremljajo asteroid, oboji pa že razmišljajo tudi o posebnem, natančnem observatoriju, ki bi spremljal potencialne nevarnosti iz vesolja.

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497