Moskisvet.com
Kraljica Elizabeta II

Novice

Bizarna pravila, ki se jih mora držati kraljeva družina!

Ma.K.
31. 08. 2017 09.22
17

Minilo je 20 let od tragične smrti princese Diane, a če se večina na ta dan spominja življenjske drame, teorije zarot in tragične smrti princese ljudskih src, smo se mi osredotočili na pravila, ki so in še veljajo na britanskem dvoru. Tudi na ta se je Diana, kot je priznala v številnih intervjujih po ločitvi, namreč težko navadila. No, glede na bizarnost nekaterih, nas to niti malo ne čudi. Od specifične prehrane do prepovedanih družabnih iger – britanska kraljeva družina ima več prepovedi in pravil, kot bi morda pričakovali.

Kraljeva družina običajno vključuje soprogo vladajočega monarha, še živeče soproge preminulega monarha, otroke, vnuke, brate, sestre in sorodnike vladarja ter njihove soproge. No, pri britanski kraljevi družini je ta slika za odtenek drugačna. Družino Windsor, ki je vsekakor najbolj javno izpostavljena kraljeva družina na svetu, namreč sestavljajo kraljica Elizabeta II. (torej vlada ženska) in vojvoda Edinburški, princ Philip, ter njuni štirje otroci – princ Charles, princesa Anne, princ Andrew ter princ Edward. Kot najverjetnejši nasledniki kraljevega prestola se omenjajo princ Charles s soprogo Camillo, princ William z izjemno priljubljeno soprogo Catherine ter princ Harry.

Princ Filip in kraljica Elizabeta
Princ Filip in kraljica Elizabeta FOTO: AP

Na prvi pogled vse skupaj res deluje izjemno uglajeno, prestižno in skorajda popolno. A verjemite, v taki družini ne bi želeli živeti, saj bi vam hitro postalo dolgčas. Njihovo življenje namreč sestavlja kup pravil, med katerimi so nekatera milo rečeno bizarna. Ne glede na to jim morajo slepo slediti ter jih do potankosti upoštevati.

Kraljica Elizabeta II. - 7
Kraljica Elizabeta II. - 7 FOTO: AP
Poglejmo nekaj najpomembnejših:

1. Ko stoji kraljica, morajo stati vsi. To je protokol, ki se mora spoštovati vedno, ob vseh priložnostih.

2. Nihče več ne sme jesti, ko kraljica zaključi s svojim obrokom. To pomeni, da se morajo vsi, ki se kdaj znajdejo z njo za isto mizo, pri hitrosti prehranjevanja ravnati po njej, sicer lahko ostanejo lačni. Dobra novica naj bi sicer bila, da si kraljica rada vzame veliko časa za uživanje v hrani.

3. Pokloni so obvezni sestavni del pozdrava kraljice in veljajo za vse. Moški se nežno priklonijo, ženske pa morajo nežno počepniti.

4. Zakon prinaša novo ime, kar velja za vse člane kraljevske družine.

5. Držanja za roke ni. Gre za pravilo, ki se ga morajo v javnosti striktno držati vsi člani kraljeve družine, saj naj bi s tem ohranjali distanco in dajali plemiški vtis.

6. Pred razglasitvijo zaroke je treba glede izbranke člana kraljeve družine dobiti dovoljenje kraljice, kar določa zakon o kraljevih porokah iz leta 1972. Šele nato se začne razmišljati o tem, kako se odzvati, če bo odgovorila z 'da' ali z 'ne'.

7. Kraljevi poročni šopek mora obvezno sestavljati mirta – eno izmed bolj bizarnih pravil, katerega razlog ni znan.

8. V preteklosti se je bilo pripadnicam kraljeve družine prepovedano poročiti s pripadniki rimokatoliške vere. A kraljica je ta zakon leta 2011 spemenila in tako se v duhu ekumenizma ter strpnosti od takrat predstavnice modre krvi lahko poročijo z izbrancem katere koli veroizpovedi.

9. Politično udejstvovanje je strogo prepovedano, pripadniki kraljeve družine pa nimajo volilne pravice, niti ne smejo javno govoriti o politiki.

10. Predstavniki kraljeve družine ne smejo igrati družabne igre Monopoly – zagotovo eno izmed najbolj nenavadnih pravil, ki jih ima britanski dvor.

Kraljica Elizabeta II
Kraljica Elizabeta II FOTO: Reuters

11. Komunikacija ima točno določeno smer, zato na večernih zabavah kraljica vedno prične pogovor z osebo, ki sedi na njeni desni, šele nato se osredotoči na osebo, ki sedi na njeni levi strani.

12. Ko se pripadniki kraljeve družine odpravijo na uradni obisk v tujino, morajo s seboj obvezno vzeti komplet oblačil v črni barvi. Tako bodo imeli namreč pri roki ustrezna oblačila za primer, če v tem času kdo umre.

13. Prva dva v vrsti za kraljevi prestol nikoli ne smeta potovati skupaj. Ob predpostavki, da bo princ William na prestolu nasledil svojo babico, princ George po dopolnjenem 12. letu starosti ne bo smel potovati skupaj s princem Harryjem. Razlog za to se skriva v ohranitvi monarhije: če slučajno pride do nesreče s smrtnim izidom, država ne bo ostala brez kraljevega nasledstva.

14. Članom kraljeve družine je prepovedano dajati avtograme ali delati selfieje oziroma sebke. Na vsakem koraku morajo namreč izražati dostojanstvo in eminentnost.

Kraljica Elizabeta II. - 24
Kraljica Elizabeta II. - 24 FOTO: Reuters
15. Člani kraljeve družine ne smejo jesti školjk. Gre za preventivni ukrep, saj naj bi šlo za živilo, po uživanju katerega najpogosteje pride do zastrupitev.

16. Pripadnice in pripadniki modre krvi ne smejo nositi krzna, ta uredba pa sega v 12. stoletje, v čas vladavine kralja Edwarda III. Pogojno je kraljevi družini dovoljeno nositi umetno krzno, a se tudi tega izogibajo.

17. Kraljevi dvor ima urad, ki organizira kraljeva druženja in večerje ter sestavlja sedežni red glede na interese, jezike, ki jih povabljenci govorijo, in podobne karakteristike. Predstavniki urada so sicer znani tudi kot »mini domačini«.

18. Ženske predstavnice britanske monarhije morajo ob vsaki formalni priložnosti nositi klobuk. Bolj kot je ta eleganten in poseben, bolje je. Ob 18. uri se na druženjih, ki potekajo v notranjih prostorih, klobuki snamejo, zamenjajo pa jih tiare. A te so rezervirane samo za poročene ženske.

19. O jedilniku za zajtrk ni debate – kraljica vsako jutro zajtrkuje angleški čaj in ovsene kosmiče.

20. Kraljeva družina je dolžna sprejeti vsa darila, ki so ji namenjena, pa naj bodo še tako bizarna.

21. Česen je v Buckinghamski palači strogo prepovedan, zato ga ne sme vsebovati nobena jed. Prav tako je za večerjo prepovedano jesti krompir, riž in testenine. Gre za strogo določbo kraljice Elizabete, ki je prepričana, da s tem skrbi za zdravje družine.

22. Kraljici je prepovedano obrniti hrbet. Ko je pogovor z njo končan, mora sogovornik počakati, da se sama prva umakne.

23. Če kraljica svojo torbico prime v desno roko (običajno jo nosi v levi), je to subtilen znak, da je pripravljena končati pogovor z osebjem. Ko pa torbico postavi na mizo, se je večerja uradno končala – to pomeni, da morajo vsi prisotni v petih minutah zapustiti omizje.

24. Člani kraljeve družine so edini prebivalci Velike Britanije, ki lahko vozijo vse vrste vozil brez opravljanja vozniškega dovoljenja.

25. Kraljevi dvor ima tudi hišne ljubljenčke – gre za pse, ki pa jim mora osebje vsak dan pripraviti gurmanske obroke. Ker so tudi oni predstavniki modre krvi, zanje namreč briketi in konzerve ne pridejo v poštev.

Kraljica Elizabeta II - 2
Kraljica Elizabeta II - 2 FOTO:

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497