Moskisvet.com
Skrajnež IS

Novice

Begunci v zameno za hrano prisiljeni v pridružitev ISIS

N.J.
10. 06. 2016 08.15
1

Begunci, ki so uspeli zbežati s strani ISIS zasedene Faludže, po tem ko je vkorakala iraška vojska, so spregovorili o krutostih, ki so se jim dogajale, dokler so tam 'vladali' islamski skrajneži.

Islamska država
Islamska država FOTO: AP
Islamska država je v Faludži oblast prevzela maja 2014 in od tedaj so islamski skrajneži med drugim nadzirali tudi dotok živil in odrejali, kdo lahko kaj je. Ko je prebivalcem okupiranega mesta začelo zmanjkovati zalog hrane, so menda začeli pripadniki IS hoditi od vrat do vrat. Družinam so obljubljali hrano, v zameno za pridružitev njihovi skupnosti.

Da bi se izognili hudi lakoti, so se morali tako prebivalci okupiranega območja, ki niso imeli nikakršnega dohodka, s katerim bi sploh lahko kupili hrano ali druge dobrine, pridružiti borcem samooklicane Islamske države."Življenje je bilo težko, zelo težko, še posebej, ko so nam ukinili plače in pokojnine," je izdal 45-letni Azhar Nazar Hadi, čigar družino so borci IS prisilno izselili iz kraja Sijir v Faludžo. "Bilo je veliko streljanja, klanja, skrivali smo se, dokler enote niso vkorakale v mesto."

Zadnjih sedem mesecev nismo imeli ničesar in preživeli smo z dateljni in vodo. Moke, riža, olja si nismo moli več privoščiti.«
Kot je povedala 23-letna Hanaa Mahdi Fayadh iz kraja Sijir, ki trenutno biva v begunskem centru v Garmi, so skrajneži obljubljali žakelj moke za pridružitev njihovim vrstam.

Združeni narodi so sicer prejeli poročila o ekstremnih zlorabah moških in dečkov iz Faludže, nad katerimi so se izživljali iraški vojaki. Izvajale naj bi se številne eksekucije. Priče naj bi opisale, kako so pripadniki iraških oboroženih sil zadrževali moške zaradi 'varnostnih preverjanj', ta pa naj bi se v nekaterih primerih sprevrgla v psihično nasilje in druge načine zlorab, vse z namenom, da bi od njih izsilili priznanja.

V Faludži sicer vlada prava humanitarna katastrofa. Tamkajšnji prebivalci so se znašli v navzkrižnem ognju, varne poti iz mesta praktično ni.

Pripadnik IS
Pripadnik IS FOTO: Reuters

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 394