Moskisvet.com
Bančni ropar na kolesu

Zabava

Ne boste verjeli, kako je oropal kar 26 bank

M.K.
05. 02. 2019 07.51
0

Tomovo jekleno kolo je bilo popolno vozilo za pobeg s kraja zločina, še posebej zato, ker je Tom od svojega trinajstega leta profesionalno treniral kolesarjenje. Oropal je 26 bank, vse dokler ga niso prav zaradi kolesa detektivi izsledili in aretirali.

Med letoma 1998 in 2002 je Američan oropal kar 26 bank v Kaliforniji, Illinoisu in Wisconsinu.
Med letoma 1998 in 2002 je Američan oropal kar 26 bank v Kaliforniji, Illinoisu in Wisconsinu. FOTO: Profimedia

Tom Justice je rop banke izvedel kar s svojim kolesom. Pustil ga je odklenjenega pred vrati, se sprehodil v banko in zaposlenemu pred nos porinil list papirja, na katerem je po navadi pisalo nekaj v smislu: „Imam pištolo, izročite mi denar!“ S plastično vrečko, polno gotovine, se je nato usedel na svoje oranžno kolo, slekel gornja oblačila, ki so skrivala njegovo kolesarsko opravo, in se kot navaden kolesar neopazno odpeljal stran.

Med letoma 1998 in 2002 je američan oropal kar šestindvajset bank v zveznih državah Kalifornija, Illinois in Wisconsin. FBI agenti so bili vse do njegovega zadnjega, ponesrečenega ropa popolnoma mistificirani nad njegovim domnevno neobstoječim vozilom, namenjenim pobegu.

Trump kriv za ločitev najbogatejšega Zemljana?
Preberi še
Trump kriv za ločitev najbogatejšega Zemljana?

Tom je začel trenirati dirkališko kolesarstvo pri svojih trinajstih letih na lokalnem velodromu v rojstnem mestu Libertyville v ameriški zvezni državi Illinois. Svojo prvo dirko je zmagal in v srednji šoli treniral večino dni v tednu. Bil je izjemno nadarjen kolesar, ki se je specializiral za sprint na tisoč metrov. Štiri leta kasneje je bil izbran za olimpijski tabor v Colorado Springsu in upal, da bo po končani diplomi postal član ameriške olimpijske ekipe. Vendar pa Tom, po pripovedovanju njegovih takratnih kolegov, ni dovolj pridno treniral, da bi ga vključili v ekipo.

Potem ko se je neuspešno preizkusil v številnih poklicih, med drugim tudi v socialnem delu, katoliškem duhovništvu in podvodnem varjenju, je Justice začel ropati banke. Novinarjem je povedal, da ni šlo za denar, temveč za to, da je lahko bil v nečem resnično izjemen. Sprva je Justice ukraden denar razdajal in puščal vrečke z ukradenim denarjem brezdomcem, kasneje pa je denar zadržal zase, da je lahko pokril stroške svoje razvijajoče se odvisnosti od drog.

Ob prihodu na kraj zločina je policist opazil moškega, oblečenega v kolesarsko opravo, ki je s kurirsko torbo sedel na oranžno kolo.
Ob prihodu na kraj zločina je policist opazil moškega, oblečenega v kolesarsko opravo, ki je s kurirsko torbo sedel na oranžno kolo. FOTO: Profimedia

Prav oranžno kolo, ki je bilo izredno učinkovito orodje za pobege, je bilo na koncu krivo za aretacijo. Vozil je namreč posebno, po meri izdelano rabljeno kolo manjšega proizvajalca, ki izdela le okoli petdeset okvirjev letno.

Marca 2002 se je policist Greg Thompson odzval na klic v sili in ob prihodu na kraj zločina opazil moškega, oblečenega v kolesarsko opravo, ki je s kurirsko torbo sedel na oranžno kolo. Poslušal je intuicijo in poskušal Toma pridržati. Temu je s pomočjo zavidljivih atletskih sposobnosti uspelo uiti. Kasneje je policija našla njegovo zapuščeno oranžno kolo in kolesarske čevlje.

Značilna znamka kolesa je Toma na koncu privedla do sodišča. Priznal je krivdo in devet let preživel v zveznem zaporu. Sedaj dela v trgovini s krofi in pri 48 letih še vedno tekmuje na istem velodromu, kjer se je kot otrok zaljubil v kolesarjenje.

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400