Moskisvet.com
ženske in prostitucija

Skrivnosti

Balkan: tarče so revna dekleta!

Ma.K.
24. 03. 2019 11.02
2

Najbolj vpliven zvodnik na Balkanu je bil Dilaver Bojku, ki so ga pred dvema letoma ubili s streli v glavo, ko se je pripeljal pred svojo restavracijo. A Dilaver še zdaleč ni edini tihotapec ljudi in zvodnik na Balkanu. Policiji so znana še vsaj štiri velika imena, ki naj bi imela v rokah dobršen del organizirane prostitucije v širši regiji, žrtve pa naj bi bile večinoma revne Ukrajinke in Moldavke, ki jim slepo sledijo v upanju na lepši jutri.

Balkanski zvodniki, ki so s ponujanjem deklet zaslužili pravo bogastvo v istem obdobju kot makedonski kralj prostitucije Dilaver Bojku, so ukvarjanje z organizacijo najstarejše obrti na svetu dolgo spretno prekrivali tako, da so se navzven ukvarjali z legalnimi posli, v katere so so vložili denar, zaslužen s prostitucijo.

Dilaver Bojku, ki so ga klicali tudi Leku, je veljal za kralja prostitucije in očeta zvodnikov na Balkanu. Z nekaj streli v glavo je bil ubit 14. avgusta 2017 v mestu Struga v Makedoniji pred njegovo restavracijo. A čeprav je tako imenovani 'oče trgovine z ljudmi in organiziranjem prostitucije' preminil, to ne pomeni, da bo na Balkanu in v Evropi kaj manj žrtev prostitucije. Za Dilaverjevo nasledstvo se bodo namreč najverjetneje borila vsaj tri imena balkanske prostitucije: Milivoje Zarubica, Mladen Dalmacija in Safet Cucak.

Milivoje Zarubica - žrtve je znal dobiti na svojo stran

Milijove Zarubica, znan tudi kot Puja, je samo nekaj let mlajši od pokojnega kolega iz Struge. Policija ga je že večkrat aretirala zaradi organiziranja prostitucije, prav tako je bil že večkrat tudi obsojen za svoja dejanja, a so bile kazni vedno zelo mile, tako da je je Puja lahko hitro vrnil v posel, medtem pa za iskanje revnih deklet iz Ukrajine in Moldavije pooblastil svoje 'sodelavce'.

Žrtve so bile večinoma Romunke, Ukrajinke in Moldavke. Slika je simbolična.
Žrtve so bile večinoma Romunke, Ukrajinke in Moldavke. Slika je simbolična. FOTO: Thinkstock

"Konec devetdesetih leti je bil Puja morda najmočnejši igralec v trgovini z ženskami. Na svojo stran jih je dobil tako, da jim je kupoval oblačila, nakita, jim plačeval telefonske račune, da so lahko brez težav klicale svoje družine in jih tako počasi, korak za korakom, vpeljeval v svet prostitucije. Čeprav so bile žrtve, so ga številne izmed teh žensk dojemale kot zaščitnika in odrešenika, mnoge se niso niti zavedale, da so postale žrtve. Pozneje jih je pošiljal v Italijo, kjer so prav tako delale v njegovih bordelih," je medijem dejal eden izmed preiskovalcev, sicer dober poznavalec Pujine 'kariere'.

O tem, kako zelo so bile nekatere žrtve očarane nad Pujo, priča tudi dejstvo, da so imele pri sebi ves čas njegovo fotografijo in so ga častile kot idola, prav tako niso želele sodelovati s policijo, ko jih je ta zalotila pri prostituciji. Celo branile naj bi svojega zvodnika. Ko je inšpekcija leta 2002 odredila rušenje njegovega motela 'Sveti Nikola' v Rakovici, ker so v njem odkrili številne skrivne prostore, namenjene nudenju spolnih uslug, so se z njim povzpele na streho zgradbe in poskušale preprečiti rušenje.

Sojenje v Italiji

Pozneje so Puja ujeli v akciji 'Sablja', prav tako zaradi trgovine z ženskami, policija pa ga je našla skritega pod kupom premoga. Rezultati raziskave so razkrili, da je poskušal s svojo skupino konec leta 2002 in v začetku leta 2003 v Italijo prodati 11 državljank Moldavije. Na zaslišanju je trdil, da nimajo dokazov proti njemu in da mu policija ne more do živega. Do pravnomočne sodbe so ga izpustili na prostost in kot po čudežu je bil obsojen samo na pogojno kazen. Sredi leta 2008 je bil ponovno aretiran, tokrat s skupino odvetnikov, policistov in zdravnikov, in to zaradi suma, da naj bi mu za 3 tisoč evrov pomagali kupiti svobodo za njuna dva sinova, ki sta se v zaporu znašla zaradi ropov .

Tik pred aretacijo je pobegnil, a so ga leta 2010 vseeno ujeli in to pri trgovanju s kulturnimi dobrinami, najdenimi med nezakonitimi arheološkimi izkopavanji na različnih lokacijah po Srbiji. Za storjeno kaznivo dejanje je v zaporu preživel štiri leta. Ravno v tem času so mu sodili tudi na protimafijskem sodišču v Bologni, kjer je bil po končani obravnavi obsojen na 17 let zapora in denarno kazen v višini 150 tisoč evrov zaradi kaznivega dejanja trgovine z ljudmi in sodelovanja z mafijo.

Žrtve so bile večinoma Romunke, Ukrajinke in Moldavke, tožilka pa je zahtevala višjo kazen, ker naj bi Puja že v začetku devetdesetih let tihotapil dekleta v Italijo in to v gumijastih čolnih preko Jadranskega morja. Zanimivo je, da je Pija tako po pričevanju žrtev, kot tudi po ugotovitvah italijanskih preiskovalcev, vse posle ves čas vodil iz Beograda.

Dilaver Bojku, ki so ga klicali tudi Leku, je veljal za kralja prostitucije in očeta zvodnikov na Balkanu. Slika je simbolična.
Dilaver Bojku, ki so ga klicali tudi Leku, je veljal za kralja prostitucije in očeta zvodnikov na Balkanu. Slika je simbolična. FOTO: Thinkstock

Zadnje novice o nekoč največjem trgovcu z ženskami na Balkanu Milivoju Zarubici so v javnosti odmevale konec preteklega leta, ko se je poročil z Dušico Jevđenović, prsato starleto, ki je pogosto grozila policistom. Tudi njegovi sinovi iz prejšnjih zvez so bili, kot se za njihov sloves pač spodobi, že večkrat aretirani, a ne zaradi organizirane prostitucije, temveč zaradi posilstev in ropov.

Mladen Dalmacija - od teologa do zvodnika

Mladen je bil študent teološke fakultete, ko se je pričel ukvarjati z zvodništvom. Konec devetdesetih let prejšnjega stoletja so ga aretirali, saj je v njegovem stanovanju v Beogradu policija našla večje število Ukrajink in Moldavk, med katerimi številne še niso dopolnile 18 let. Pozneje so ga obsodili na osem let zaporne kazni zaradi tihotapljenja Ukrajink v Italijo in organiziranja prostitucije. Dekletom naj bi namreč obljubljal, da jim bo pomagal priti v Nemčijo, kjer bodo delale kot varuške in natakarice ter tako služile med 300 in 400 evrov na dan.

Aretirali so ga v Italiji, kjer se je skrival, in ga izročili Srbiji, kjer je bila za njim razpisana mednarodna tiralica. Tudi italijanski preiskovalci so med raziskavo ugotovili, da ima Dalmacija v Veroni in Bologni nočne klube, v katerih organizira prostitucijo, a so sojenje prepustili srbskim kolegom. Najbolj zanimivo pa je, da so tega nekdaj skoraj kaplana predčasno izpustili na prostost, in to prav zaradi vzornega vedenja.

Safet Cucak - udarci, grožnje, prostitucija

Safet Cucak prihaja iz Novega Pazara, kličejo pa ga tudi Sajo Italijan. Trenutno naj bi posle vodil iz zapora, saj je obsojen na deset let in pol zaporne kazni, ker je vodil sedemčlansko skupino trgovcev z ljudmi, ki je od leta 2003 do 2008 v Beogradu in Novem Pazaru zavajala revne ženske in jih nato z grožnjami in udarci prisilila v prostitucijo in jim pobrala ves zaslužek.

Poleg Safeta sta bila zaradi tega kaznivega dejanja na po sedem let zaporne kazni obsojena še Izet Habibović in Slaviša Vidojević, Samel Škrijelj je dobil pet let in deset mesecev, Faik Cucak pa tri leta zaporne kazni. Pri organizaciji prostitucije naj bi v tem primeru sicer sodelovale tudi ženske: Sevdija Markišić je morala za rešetke za dve leti in sedem mesecev, Safetova soproga Nada Stojković pa za tri leta.

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376