Moskisvet.com
Ekstremne črne luknje: pošasti vesolja - 6

Novice

Astronomi odkrili največji črni luknji doslej

STA
06. 12. 2011 10.14
2

Znanstveniki so odkrili doslej največji črni luknji, ki imata maso za nekaj milijard naših Sonc. Nahajata se v središču dveh galaksij, ki sta od Zemlje oddaljeni nekaj sto milijonov svetlobnih let, ugotavlja študija, ki jo je objavil časnik Nature.

Vase požirajo pline, planete in zvezde.
Vase požirajo pline, planete in zvezde. FOTO: NASA
Po izračunih znanstvenikov različni evolucijski procesi drugače vplivajo na rast največjih galaksij in črnih lukenj v njih kot manjših galaksij.

Črni luknji imata vsaka za desetmilijardokrat večjo maso od našega Sonca, medtem ko je imela doslej največja znana črna luknja maso za 6,3 milijarde Sonc.

Črni luknji so odkrili znanstveniki z univerze v Berkeleyju pod vodstvom Nicholasa McConnella in Chung-Pei Maja. Prva se nahaja v galaksiji NGC 3842 okoli 320 svetlobnih let od Zemlje, druga pa je locirana v galaksiji NGC 4889 okoli 335 milijonov svetlobnih let od našega planeta.

Astronomi so dolgo časa domnevali, da so bile črne luknje ob nastanku vesolja tako velike kot novoodkriti velikanki. Črne luknje rastejo skupaj s svojimi galaksijami in vase požirajo pline, planete in zvezde.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497