Moskisvet.com
Super Bowl hrana

Novice

Tudi to je Super Bowl!

N.J.
02. 02. 2015 10.21
10

Super Bowl je eden največjih, če ne celo največji spektakel onstran oceana. Poleg ogromne gledanosti, rekordnih cen oglasov in borb za vstopnice, za katere je treba odšteti nenormalno visoke zneske, pa ta dogodek zaznamujejo tudi nepredstavljive količine hrane in pijače. Menda je to za Američane drugi najbolj 'požrešni' teden v letu.

Tom Brady - najkoristnejši igralec tekme, ki je v žep pospravil že 4. naslov prvaka.
Tom Brady - najkoristnejši igralec tekme, ki je v žep pospravil že 4. naslov prvaka. FOTO: Reuters
Super Bowl hrana
Super Bowl hrana FOTO:

Kar 1,25 milijona porcij piščančjih perutničk je šlo v promet na dan, ko sta se na igrišču pomerili ekipi New England Patriots, ki so v 49. Super Bowlu četrtič osvojili naslov prvaka lige NFL z rezultatom 28 : 24, in branilci naslova Seattle Seahawks. Tako je vsaj za javnost sporočil nacionalni svet za perutnino ZDA (National Chicken Council). Za lažjo predstavo: če bi po dolgem postavili perutničke eno za drugo, bi jih zadostovalo za 120-kratno pot okoli Grand Canyona. Če si še ne morete predstavljati – to je 572 perutničk na vsak sedež na vsakem izmed 32 NFL stadionov v ZDA, so še razložili pri svetu za perutnino. In če primerjate po teži, je teža vseh teh perutničk enaka, kot če bi hkrati postavili na tehtnico 5.955 ekip Seahawksov in Patriotov skupaj.

Poleg tega so Američani v tem dnevu pojedli 45 milijonov kilogramov avokada, 5 milijonov kilogramov krompirja v obliki pomfrija, 3,9 milijona kilogramov tortilja čipsa, 1,7 milijona kilogramov pokovke in 1,14 milijona kilogramov oreščkov. Za rast vse te 'zelenjave' (krompirja, avokada in koruze) bi potrebovali površino v velikosti kar 222.792 travnatih površin igrišč za ameriški nogomet.

Povprečen Američan med Super Bowlom zaužije okoli 2.400 kCal (10.041,6 kJ).
Samo ameriška prehrambena veriga Domino's naj bi razvozila okoli 11 milijonov kosov pice v tem dnevu, pri Pizza Hut okoli 16 milijonov kosov, hrano na dom pa naj bi na dan Super Bowla naročilo vsaj 48 milijonov Američanov.

V zadnjih letih je 'vedro' piščančjih perutničk postalo nekakšen standardni prigrizek, brez katerega na Super Bowlu pač ne gre. Vprašanje, s katerim se ubada večina organizacij, ki skrbijo za dobrobit živali, je, kam gredo preostali deli teh 312,5 milijona (ali celo več) piščancev, ki jih pokončajo za ta dogodek.

Oglejte si nekaj najboljših in najslabših oglasov letošnjega Super Bowla!
Naslednji dan so 'šibki'

Dan po Super Bowlu je menda kar 1,5 milijona Američanov bolniško odstotnih, saj si morajo odpočiti od napornega dne, trikrat toliko pa jih zamudi v službo. Večinoma se 'opravičijo' za izostanek na tak ali drugačen način moški med 18. in 34. letom starosti.

Američani med Super Bowlom popijejo 50 milijonov zabojčkov piva, pri čemer je treba za en vrček odšteti 13 dolarjev (9 evrov), medtem ko naj bi pokovka stala kar 15 dolarjev (10,3 evra).

Pogled na zapeljive navijačice ...
Pogled na zapeljive navijačice ... FOTO: Reuters

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497