Moskisvet.com
Edward Snowden

Novice

Američani v strahu pred novim 'žvižgačem'

M.K.
29. 08. 2014 08.10
2

Po poročanju ameriških medijev so tamkajšnje oblasti ponovno na nogah. Razlog za to naj bi bil naslednik oziroma posnemovalec nekdanjega analitika Agencije za nacionalno varnost (NSA) in tako imenovanega 'žvižgača' Edwarda Snowdena, ki naj bi nadaljeval njegovo delo ter javnosti rakrival vsebino tajnih dokumentov.

Ima Edward Snowden naslednika ali posnemovalca? Nekdo vsekakor nadaljuje njegovo delo in javnosti posreduje tajne dokumente ameriške Agencije za nacionalno varnost.
Ima Edward Snowden naslednika ali posnemovalca? Nekdo vsekakor nadaljuje njegovo delo in javnosti posreduje tajne dokumente ameriške Agencije za nacionalno varnost. FOTO: Reuters
Verjetno skorajda ni človeka, ki še ne bi slišal za ime Edward Snowden. Seveda, ko pa so Američani lansko leto zagnali vik in krik, ko je postalo jasno, da je ravno svetovalec Agencije za nacionalno varnost (NSA) medijem izdajal vsebino tajnih dokumentov in s tem močno očrnil ugled Združenih držav Amerike. A z njegovim pobegom v Rusijo se težave za Američane kot kaže še niso končale. Pred dnevi se je na spletni strani 'The Intercept' namreč pojavila zgodba, katere osnova naj bi bil eden izmed zaupnih dokumentov, članek pa je oblikoval Glen Greenwald – novinar, ki je objavljal tudi dokumente, ki jih je iz vohunskih baz podatkov pridobil Edward Snowden.

Novinar Glen Greenwald je objavljal tudi dokumente, ki jih je iz vohunskih baz podatkov pridobil Edward Snowden.
Novinar Glen Greenwald je objavljal tudi dokumente, ki jih je iz vohunskih baz podatkov pridobil Edward Snowden. FOTO: Reuters
Kdo je priskrbel dokumente?

Ameriške oblasti tako domnevajo, da obstaja še en 'žvižgač', ki bodisi posnema, bodisi nadaljuje delo svojega predhodnika Snowdena in razkriva dokumente ameriške tajne obveščevalne službe. Članek v Interceptu opisuje rast vladne baze podatkov z imeni terorističnih osumljencev in se sklicuje na dokument Nacionalnega protiterorističnega centra z datumom avgust 2013, torej po tistem, ko je Snowden že zapustil ZDA in se odpravil najprej v Hongkong, nato pa v Rusijo, kjer je dobil azil. Prispevek naj bi temeljil na dvanajststranskem poročilu tajnega dokumenta, med drugim pa naj bi pojasnjeval tudi, kako NSA teroristične osumljence pogosto določa po precej nejasnih in subjektivnih merilih.

Snowden je mnogim navdih

Ameriške oblasti sedaj poskušajo ugotoviti, koliko dokumentov naj bi nov 'žvižgač' posredoval javnosti in koliko škode je s tem naredil. Novinar Greenwald naj bi sicer pred mesecem dni na svojem Twitterju spodbudil špekulacije o novem 'izdajalcu', ko je špekuliral, da morda obstaja še ena oseba, ki razkriva zaupne podatke ameriške vlade. Že na začetku letošnjega leta pa naj bi v pogovoru za eno izmed ameriških televizijskih postaj trdil tudi, da zagotovo obstaja veliko ljudi, ki jim je Snowden s svojim ravnanjem vlil poguma in skrivnosti NSA ne bodo mogle dolgo ostati skrite.

Kaj je javnost izvedela?

V dokumentaciji, ki naj bi jo novinar prejel od »vira iz tajnih obveščevalnih krogov«, gre za sezname z imeni domnevnih teroristov. Poročilo naj bi razkrivalo, da je število teh doseglo najvišjo število do sedaj: trenutno naj bi se namreč na seznamu nahajalo kar 680 tisoč imen. Poleg tega podatki razkrivajo tudi, da naj kar 40 odstotkov imen na seznamu ne bi imeli nikakršnega stika s katero od terorističnih organizacij. Na seznamu je tudi več tisoč Američanov in največ terorističnih osumljencev je v New Yorku, Dearbornu (Michigan), San Diegu in Chicagu, torej tam, kjer je največ ljudi arabskega izvora. Informacije o bazi podatkov je nekdo pridobil s Penatagonovega računalniškega sistema SIPRNet, ki ga skupaj uporabljata State Department in Pentagon.

Ameriške oblasti sedaj poskušajo ugotoviti, koliko dokumentov naj bi nov 'žvižgač' posredoval javnosti in koliko škode je s tem naredil.
Ameriške oblasti sedaj poskušajo ugotoviti, koliko dokumentov naj bi nov 'žvižgač' posredoval javnosti in koliko škode je s tem naredil. FOTO: Reuters

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 394