Moskisvet.com
Tekoče stopnice

Novice

Ali tudi vi napačno uporabljate tekoče stopnice?

A.P.
27. 10. 2019 07.00
0

Verjetno ga ni junaka med nami, ki v življenju kdaj še ne bi uporabljal tekočih stopnic. A po vsej verjetnosti ste jih vsa ta leta uporabljali napačno.

Sliši se bizarno! Kako lahko kaj tako preprostega uporabljamo napačno? Vendarle ni treba biti doktor znanosti, da ugotovimo, kako se jih uporablja pravilno. A znanost nas je še enkrat več demantirala in nas zdaj skuša prepričati, da smo živeli v zmoti. Morda ta fenomen ni tako izrazit in očiten v Sloveniji, kjer ne srečujemo reke ljudi, ki se vijejo po tekočih stopnicah, kot je to na primer na podzemnih železnicah in letališčih velemest. Nekateri med vzpenjanjem hodijo, spet drugi se prepustijo vožnjo.

Ste kdaj že naleteli na podobno gnečo na tekočih stopnicah?
Ste kdaj že naleteli na podobno gnečo na tekočih stopnicah? FOTO: Shutterstock

Čeprav mnogi, ki ''letijo'' čez tekoče stopnice, bentijo nad tistimi, ki jih blokirajo, pa je nedavna raziskava pokazala, da so v resnici oni tisti, ki povzročijo, da postanejo prometno močno obremenjene tekoče stopnice ozko grlo oz. zmanjšajo njihovo pretočnost.

14 redko znanih dejstev o filmu Šund, ki slavi 25 let
Preberi še
14 redko znanih dejstev o filmu Šund, ki slavi 25 let

Tako kot za avtoceste, tudi za tekoče stopnice sicer velja nenapisano pravilo, da se tisti, ki ne hodijo, postavijo na desni ''pas'', levi pa pripada tistim, ki se jim mudi, zato hodijo in prehitevajo. Kot ugotavlja Len Lau iz podjeta Vauxhall, je bolj učinkovita metoda od te, da se nekateri razporedijo ob rob, da lahko drugi hodijo mimo, da vsi na obeh ''pasovih'' stojijo na mestu. Londončan je tri tedne spremljal  dogajanje na tekočih stopnicah in raziskava je pokazala, da tisti, ki hodijo, v resnici izrazito zmanjšajo pretočnost.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Raziskava je pokazala, da so lahko tekoče stopnice v eni minuti prepeljale 81,25 ljudi, če so nekateri vmes hodili, če pa so vsi stali na mestu, se je lahko z njimi v istem času prepeljalo 112,5 oseb. Gneča se v tem primeru zmanjša za 31.25 osebe na minuto. Kako to? Ker v primeru, da imamo vmes ''plezalce'', med ljudmi nastane več prostora, tega pa bi lahko zapolnili drugi, če bi vsi stali na miru. Tako ali tako je to izbira večina, zato se v tem primeru nima smisla podrejati manjšini. Marsikateri proizvajalci sicer svetujejo, da se je za večjo varnost najbolje postaviti na sredino stopnic, stati na mestu in se na obeh straneh oklepati tekoče ograje.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382