Moskisvet.com
Papež

Novice

Atentat na papeža: 'Naj mi prizanese z bolečino, nisem ravno pogumen'

N.J.
10. 02. 2015 10.49
28

Papež Frančišek naj bi bil v veliki nevarnosti med obiskom na Filipinih, razkrivajo italijanski mediji, ki pišejo, da naj bi Al Kaida načrtovala atentat nanj.

Papež na Filipinih - 4
Papež na Filipinih - 4 FOTO: Reuters

Teroristična organizacija Al Kaida naj bi načrtovala umor papeža Frančiška, za načrte teroristov pa naj bi izvedel šef filipinske policije Getulio Napenas Jr., nekdanji vodja tamkajšnje policijske enote za specialno delovanje.

Bomba bi morala eksplodirati 18. januarja. Zgodilo naj bi se na ulici Kalaw pri palači Rizal, prav tam, kjer je papež Frančišek maševal približno 7 milijonom vernikom.

Za organizacijo napada naj bi stal malezijski terorist Zulkifli bin Abdhir z bojnim vzdevkom Marwan, ki naj bi želel bombardirati papežev konvoj.

Papež Frančišek o svobodi govora

Papež Frančišek je na Filipinih stopil v bran svobodi govora in poudaril, da ima tudi ta svoje meje, še posebej ko gre za verska prepričanja. V luči napada na francoski satirični tedni Charlie Hebdo je obsodil vsakršne poboje v imenu Boga, vendar opozoril, da vere drugega ne bi smeli žaliti oziroma se iz nje norčevati. "Če bi moj prijatelj dr. Gasparri užalil mojo mater, bi ga udaril. To je normalno. Ne smemo izzivati in žaliti vere drugih. To, kar se je zgodilo nedavno v Parizu, se nam zdi neverjetno. Toda poglejmo svojo zgodovino. Koliko vojn smo začeli zaradi vere?" je dejal. Alberto Gasparri je sicer organizator papeževih potovanj v tujino.

Papež na Filipinih - 6
Papež na Filipinih - 6 FOTO: Reuters

Dva papeža že bila tarči poskusa atentata

Za varnost je v lčasu njegovega obiska skrbelo skoraj 40.000 policistov in vojakov. Zaprtih je bilo več glavnih cest in prepovedano letenje nad Manilo. Prejšnja dva papeža, ki sta obiskala Filipine, sta bila oba tarča poskusa atentata.Leta 1970 je bolivijski umetnik, preoblečen v duhovnika, skušal zabosti papeža Pavla VI., ko je ta prispel na manilsko letališče in papež jo je odnesel z lažjimi ranami. Leta 1995 je skupina islamskih skrajnežev, med njimi tudi organizator napada na Svetovni trgovinski center leta 1993, v Manili pripravljala bombni napad na papeža Janeza Pavla II., a so jih odkrili pravočasno, ker je v njihovem stanovanju izbruhnil požar.

Vatikan je sicer v začetku tedna zanikal poročanje medijev, da so ga ameriške in izraelske obveščevalne službe obvestile o neposredni grožnji islamskih skrajnežev. A opozorila so bila očitno utemeljena. Na vprašanje, ali se boji atentata, je med drugim odgovoril: "Sem v Božjih rokah. Če bi se mi kar koli zgodilo, sem prosil Gospoda, da se me usmili in mi prizanese z bolečino, saj nisem ravno pogumen, ko se soočamo z bolečino in sem bolj plašne narave."

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400