Moskisvet.com
Nesreča NASLOVNICA

Novice

97-letni princ povzročil nesrečo: kdaj je prepozno za vožnjo?

M. A.
18. 01. 2019 09.03
1

Če dosežemo častitljivo starost 97 let, je to v vsakem primeru dosežek, ki ga dočakajo le redki, če pa temu dodamo še sposobnost upravljanja z vozilom, pa se odstotek tistih, ki jim to uspe, še močno zmanjša. Ampak kdaj bi bil čas, da ključe obesimo na steno?

Britanski princ Philip se je od svojih javnih obveznosti poslovil pred dvema letoma, potem ko je v sedemdesetih letih zakona s kraljico Elizabeto II. opravil 22.219 samostojnih obveznosti. V tem času se mu je malce poslabšalo tudi zdravje, aprila lani je prestal operacijo kolka, sicer pa v zadnjem letu o njem ni bilo kaj dosti slišati. Včeraj pa je 97-letni princ vozil v bližini kraljičinega posestva v Sandringhamu, ko ga je oslepilo močno sonce, zaradi česar je povzročil prometno nesrečo.

Številni očividci so presenečeni, da ni prišlo do tragedije.
Številni očividci so presenečeni, da ni prišlo do tragedije. FOTO: Profimedia

Princ je trčil v nasproti vozeči avto, v katerem sta bila dve ženski in otrok. Ena izmed žensk je imela zlomljeno roko, sicer pa nihče ni imel hujših posledic. Zanimivo je, da je tamkajšnji mestni svet ravno za ta teden napovedal sejo, na kateri bodo poskušali znižati dovoljeno hitrost na tej cesti, prav tako pa so želeli postaviti kamere. Čeprav je po poročanju očividcev princ Philip krvavel, mu ni bilo nič hudega. Pregledali so ga v bližnji bolnišnici, kjer so oskrbeli tudi roko voznice drugega avtomobila. Prav tako sta morala oba voznika pihati in test alkoholiziranosti oba tudi opravila. Eden izmed očividcev je britanskim medijem še povedal, da je princa iz avtomobila rešil čez sončno streho avtomobila, ves čas pa je bil pri zavesti, le močno v šoku. Princ naj bi policistom sam povedal, da ga je oslepilo sonce. Številni, ki so bili na mestu nesreče, so si enotni, da je glede na videno čudež, da ni prišlo do tragedije.

Princ Philip se je upokojil, ko mu je bilo 95 let, za njim pa je bilo več kot 22.000 javnih dogodkov in srečanj.
Princ Philip se je upokojil, ko mu je bilo 95 let, za njim pa je bilo več kot 22.000 javnih dogodkov in srečanj. FOTO:

Dogodek je v Veliki Britaniji že spodbudil debato o uvedbi starostne omejitve za vožnjo. To sicer ni prvič, ko so Angleži želeli uvesti omenjeno omejitev, saj naj bi bilo v tem trenutku več kot 100.000 Angležev, starejših od 90 let, ki še redno vozijo, poleg tega pa skoraj 5 milijonov voznikov, ki so starejši od 70 let. Britancem veljavnost izpita sicer poteče, ko voznik dopolni 70 let, a se ga lahko po tem brez težav obnovi; za to ne potrebujete niti zdravniškega ali kakršnegakoli drugačnega testa. Tak izpit morajo potem podaljšati na vsaka tri leta, zgornje omejitve pa ni.

Princa Philipa naj bi oslepilo sonce, zato je prišlo do prometne nesreče.
Princa Philipa naj bi oslepilo sonce, zato je prišlo do prometne nesreče. FOTO: Profimedia

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497