Moskisvet.com
Odpoved

Novice

5 pravil, ki se jih morate držate, ko date odpoved, da se ne zamerite delodajalcu

A.P.
01. 12. 2019 07.00
1

Naj bo vaša služba še tako obupna je nepremišljena odpoved vedno slaba zamisel. Marsikateri razočarani zaposleni sanja, da se bo kot kakšen filmski lik povzpel na pisalno mizo, vse poslal v tri krasne in na poti ven v zrak pognal papirje. Po drugi strani nekatere peče vest in daje občutek krivde, ko se odločijo zapustiti podjetje, kjer so delali vrsto let.

Čeprav je slednjih primerov bolj malo, pa je prvih, resda v nekoliko manj teatralnih oblikah, na pretek. Številni pustijo službo na precej nedostojen način, s katerim si zaprejo številna vrata – na delovnem mestu se preprosto ne pojavijo več, odpoved dajo sredi dneva, nadrejene obvestijo kar prek telefona, ...

Preveč dela vodi v plešavost
Preberi še
Preveč dela vodi v plešavost

Čeprav takšen odhod za marsikoga predstavlja svojevrstno zadoščenje, lahko celo maščevanje šefu, pa je bolj priporočljivo, če za seboj ne podrete vseh mostov. Svet je namreč majhen, še posebej, če delate v specifični panogi. Zato je pomembno, da se z delodajalcem razidete na karseda lep način in tako računate tudi na priporočilno pismo.

Ne bodite preveč dramatični, saj se vam zna to v prihodnosti maščevati.
Ne bodite preveč dramatični, saj se vam zna to v prihodnosti maščevati. FOTO: Shutterstock

Nasveti, kako pustiti službo, ne da bi se zamerili delodajalcu

Bodite vljudni vse do konca

Z odpovedjo zaposleni pogosto odvrže masko, umakne filtre ter začne govoriti, kaj si zares misli. Toda strokovnjaki svarijo, da ostanemo spoštljivi vse do zadnjega. Poskušajte biti karseda vljudni, ne glede na situacijo. Odnosi v poslu so ključni in stvari se hitro razvejo. Če bo bodočemu delodajalcu prišlo na uho, da ste prejšnjo delovno mesto zapustili vihravo in z veliko drame, bo to pri njem prižgalo alarm. Če daste odpoved na spodoben način, boste ohranili svoj ugled.

Delodajalcu dajte dovolj časa

Nič ni narobe s tem, da pustite službo. Šefi so poslovneži in se zavedajo, da bodo zaposleni storili tisto, kar je najbolje za njihovo kariero/življenje. A morate jim dati dovolj časa, da najdejo zamenjavo. Odvisno od dela, ki ga opravljate in zakonskih določil, to pomeni vsaj 14 dni pa tja do nekaj mesecev (npr. zdravniki).

Povejte iz oči v oči in bodite karseda transparentni

Ne pozabite delodajalcu povedati, kaj je razlog, da zapuščate podjetje. Fluktuacija je del posla in nihče vam ne bi smel zameriti, če vljudno pojasnite razlog odhoda.

Odpovedi so sestavni del posla.
Odpovedi so sestavni del posla. FOTO: Shutterstock

Bodite hvaležni

Če s šefom niste v toksičnem razmerju, je smiselno, da se mu zahvalite za podporo ves ta čas. V pismu o odpovedi izrazite svojo hvaležnost in izpostavite znanje in izkušnje, ki ste jih pridobili na tem delovnem mestu.

Poskrbite za mehek prehod

Treba se je zavedati, da bo vaš odhod zahteval določene spremembe v podjetju. Ponudite pomoč osebi, ki vas bo nadomestila ali pa vsaj naredite načrt za tistega, ki vas bo nadomestil, če ta še ni znan.

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382