Moskisvet.com
Kobilarna Lipica - 4

Novice

440 let Kobilarne Lipica

A.P. in STA
19. 05. 2020 16.02
0

Mineva 440 let odkar se je začela pisati zgodba o Kobilarni Lipica in lipicancu. 19. maja 1580 je namreč habsburški nadvojvoda Karel II, sin cesarja Ferdinanda I. Habsburškega, kupil lipiško posestvo od tržaškega škofa. Ta dan štejejo kot dan ustanovitve Kobilarne Lipica in začetka reje lipicanske pasme konj.

Spomin nanj skupaj z Združenjem rejcev lipicanca Slovenije vsako leto obeležujemo z Dnevom lipicanca, letos pa bo praznovanje nekoliko drugačno. V jubilejnem letu 2020 so ob praznovanju 440-letnice Kobilarne Lipica pripravljali veliko dogodkov. Največji je bil predviden v nedeljo, 24. maja, vendar ga bodo predvidoma pripravili v kasnejših mesecih in ga mogoče združili s tradicionalnim Dnevom Kobilarne Lipica v septembru.

Ljubezen po domače teče peti krog: lov na prijave odprt
Preberi še
Ljubezen po domače teče peti krog: lov na prijave odprt

Direktor Kobilarne Lipica Matej Oset je ob obletnici dejal: "V teh dneh pa veselimo vsakega obiskovalca, ki s svojim obiskom da Lipici novo spodbudo in piše zgodbo njene prihodnosti - s svojimi osebnimi ali družinskimi doživetji, vtisi, ki preko objav na družabnih omrežjih obkrožijo svet, in pozitivnimi odzivi, naj Lipica svoje poslanstvo nadaljuje še naslednjih 440 let."

Lipicanec je pasma osnovana leta 1580 in sicer na slovenskem Krasu, v takratni Habsburški monarhiji.
Lipicanec je pasma osnovana leta 1580 in sicer na slovenskem Krasu, v takratni Habsburški monarhiji. FOTO: Kobilarna Lipica

Posestvo Lipice, ki se ponaša z več kot 300 lipicanci in več kot 300 hektari zelenih površin je sicer znova odprto za obiskovalce, potem ko je bilo v času epidemije novega koronavirusa zaprto.

V nedeljo, 24. maja, bodo lahko obiskovalci pobliže spoznali lipicance, aktivno doživeli najlepše kotičke lipiške posestva in vse, kar se v Lipici v teh dneh dogaja. Dan se v Kobilani sicer začenja s spustom lipicanskih kobil na pašnike, ki predstavlja enega najlepših prizorov v Lipici. Pokazali bodo še vožnjo vpreg in podkovanje konj, pripravili stik z lipicancem in zgodbe najlepšega hleva Velbance ter drugih delov lipiškega posestva.

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376