Moskisvet.com
seks

Novice

40, pa še vedno devičniki! Kje se je zalomilo?

Ma.K.
31. 07. 2015 11.01
21

Moški, star 40 let in še vedno devičnik – to je slika povprečnega Japonca. Gospodarska kriza jih je oropala samozavesti, o medsebojnih odnosih vedo bore malo. Posledica: vse več Japoncev, starih med 30 in 40 let, še nikoli v življenju ni seksalo.

seks
seks FOTO: Profimedia
Japonec Takaši Sakai je star 41 let, je povsem zdrav, v domovini si je ustvaril uspešno kariero. Kljub temu še nikoli ni imel punce, prav tako nima nikakršnih izkušenj s spolnostjo. A niti približno ni izjema v japonski družbi. Samski gospod z očarljivim nasmehom je član vse številčnejše skupine Japoncev srednjih let brez spolnih izkušenj. »Še nikoli nisem imel punce. Nisem mogel najti prave. Enostavno se nikoli ni izšlo,« pravi Takaši. »Ne gre za to, da me ženske ne bi zanimale. Občudujem jih. A enostavno mi ne uspe, da bi se kateri približal in se z njo spustil v razmerje.«

Japonska moška populacija se je očitno znašla pred resno težavo. Glede na rezultate raziskave tamkajšnjega raziskovalnega inštituta za socialno varstvo, ki so jo opravili leta 2010, naj bi bila približno četrtina vseh neporočenih Japoncev med 30. in 40. letom še devičnikov, oziroma yaramiso, kot jim pravijo v domovini. To je denimo kar tri odstotne točke več kot leta 1992.

Razloge za vse večje število moških brez spolnih izkušenj naj bi bilo, kot pri številnih drugih socioloških pojavih na Japonskem, iskati v gospodarstvu: s krizo, ki se je pričela v začetku 90-ih let prejšnjega stoletja, naj bi za moške postajalo vse težje najti varno delovno mesto s polnim delovnim časom za nedoločen čas. »Številni Japonci so svojo spolno samozavest izgubili z gospodarskim kolapsom,« pravi tamkajšnja organizatorka porok Yoko Itamoto. »V preteklih 20 letih je bila situacija zanje zelo težka, saj so se morali za svoj prostor na gospodarskem parketu boriti s precej bolje situirano globalno konkurenco.«

»Danes se na Japonskem nikjer ne morete ničesar naučiti o spolnosti«

Že v osnovi naj bi bili ljudje na Japonskem bolj zadržani, ko beseda nanese na spolnost, kot so v drugih industrializiranih državah: v raziskavi iz leta 2010 naj bi bilo 68 odstotkov japonskih 18- in 19-letnikov še devičnikov. V Evropi naj bi bilo glede na rezultate istega leta opravljene raziskave svetovno znanega proizvajalca kondomov spolno nedolžnih manj kot 20 odstotkov 20-letnikov, v nekoliko konservativnejši Turčiji pa 37 odstotkov.

Po besedah Šinga Sakatsume, direktorja neprofitne organizacije White Hands (Bele roke), v kateri pomagajo ljudem s spolnimi blokadami, naj bi bila moderna japonska družba močno protislovna. Po eni strani naj bi bila namreč golota v javnosti prisotna na domala vsakem koraku, kljub temu pa se naj Japonci o spolnosti in vsem, kar je povezano z njo, tako rekoč ne bi pogovarjali. »Današnje generacije Japoncev zelo malo vedo o spolnosti in partnerskih odnosih, saj nikjer ne morejo dobiti kredibilnih informacij in koristnih nasvetov o tem, kako vzpostaviti in negovati romantično razmerje.«

Shingo ter njegovi sodelavci organizirajo številne seminarje ter delavnice na temo iskanja parterja in svetujejo, kako vzpostaviti ter negovati konstruktivno ljubezensko razmerje. Kot pojasnjujejo, so bili Japonci v preteklosti ujeti v primež stroge moralne predstave in socialne tradicije. A danes naj bi bil »naloga vsakega posameznika, da najde potencialnega partnerja oziroma partnerico ter se pouči o spolnosti in v njej tudi uživa«.

predigra
predigra FOTO: Profimedia

Pomanjkanje fizične in čustvene ljubezni lahko povzroči psihične težave

41-letni Šingo, ki je tudi sam šele lani izgubil nedolžnost, v okviru izobraževanj udeležencem predstavlja tudi položaje pri seksu. Kot pravi, predvsem z namenom, da bi moški bolje razumeli žensko telo. »Kar obnemel sem, ko sem lansko jesen to prvič počel. Ženska telesa so resnično neverjetno lepa,« je navdušeno razlagal novinarjem.

O duševnih bolečinah življenja brez fizične in duševne ljubezni govori tudi 49-letni japonski arhitekt, sicer eden izmed udeležencev seminarjev ter izobraževanj. Dvakrat do sedaj naj bi se sicer že zaljubil, a obakrat naj bi ga potencialna srčna izvoljenka zavrnila. »Bilo je uničujoče,« pojasnjuje. »Zdelo se mi je, da je moje življenje povsem razvrednoteno in da je izgubilo ves smisel.« Aktivnostim organizacije se je, kot pravi, pridružil predvsem zato, ker ga je strah, da bo za vedno ostal sam.

Tudi Šingo, tako kot udeleženci njegovih seminarjev, še ni našel svoje sorodne duše. Ne ve, ali bo kdaj imel to srečo, da bo ljubezni svojega življenja nataknil poročni prstan in jo nesel čez prag. A odkar je začel z izobraževanji vsaj ni tako zelo obupan kot je bil včasih. Vidi namreč, da se s podobnimi težavami, kot jih ima sam, sooča na tisoče Japoncev. »Prav nobenega razloga ni, da bi bil pesimist,« pravi. »Konec koncev še nihče ni umrl zaradi tega, ker je bil devičnik.«

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497