Moskisvet.com
Mark Zuckerberg se je rodil 14. maja leta 1984 v mestecu White Plains, približno 46 kilometrov severno od New York Cityja.

Novice

30 let, 30 dejstev o izumitelju Facebooka

M.K.
15. 05. 2014 08.42
4

Mark Zuckerberg je ime, ki ga najverjetneje pozna ves svet. Včeraj je dopolnil rosnih 30 let, mi pa vam ob tej priložnosti ponujamo 30 dejstev, ki bi jih morali vedeti o ustanovitelju družbenega omrežja Facebook.

Svojo sedanjo soprogo Priscillo Chan je Zuckerberg spoznal leta 2003.
Svojo sedanjo soprogo Priscillo Chan je Zuckerberg spoznal leta 2003. FOTO: X17 Agency
Socialno omrežje, na katerem ima svoj profil ustvarjeno skoraj petina prebivalstva na našem planetu, več milijard vredno bogastvo, soproga in pes – lahko bi rekli, da ima Mark Zuckerberg pri tridesetih letih vse, kar si v življenju moški lahko želi. A kot kaže temu ni tako. Včeraj je izumitelj Facebooka dopolnil tri desetletja, a še vedno ni ustavil konjev: še vedno je vizionar, še vedno proučuje možnosti razvoja družbenih omrežij v prihodnosti, še vedno nosi puloverje s kapuco. Njegov cilj je vsakega Zemljana priklopiti na omrežje. Nihče ne bi smel biti izključen iz globalnega gospodarstva.

Film o Marku Zuckerbergu si lahko ogledate TUKAJ!

Če bi Zuckerberg pred leti napovedal, kaj bo dosegel do tridesetega leta, bi se mu večina najbrž samo smejala. A dokazal je, da je sposoben, da ima znanje in dovolj iznajdljivosti, da družbi da popolnoma nove razsežnosti.

Kaj je pravzaprav dosegel v tridesetih letih življenja?

1. Mark Zuckerberg se je rodil 14. maja leta 1984 v mestecu White Plains, približno 46 kilometrov severno od New York Cityja, odraščal pa je v sosednjem mestu Dobbs Ferry.

2. Oče Edward je zobozdravnik, mati Karen psihoterapevtka, Marc pa ima še tri sestre: Randi, Arielle in Donno.

3. Že kot najstnik je kazal izjemno zanimanje za računalništvo in informatiko. Računalnike v očetovi ordinaciji je povezal na enostavni informacijski sistem.

4. Mark je visok 1,74 metra.

Mark Zuckerberg se je rodil 14. maja leta 1984 v mestecu White Plains, približno 46 kilometrov severno od New York Cityja.
Mark Zuckerberg se je rodil 14. maja leta 1984 v mestecu White Plains, približno 46 kilometrov severno od New York Cityja. FOTO: Reuters

5. Študiral je informatiko in psihologijo na elitni univerzi Harvard. Veljal je za izobčenca z zelo malo socialnimi stiki, bil je član židovske študentske bratovščine 'Alpha Epsilon Pi'.

6. Leta 2003 je Zuckerberg spoznal svojo sedanjo soprogo Priscillo Chan. Njuno prvo (neromantično) srečanje: stala sta v isti vrsti za stranišče na eni izmed študentskih zabav.

19. maja leta 2012 se je Zuckerberg poročil s svojo dolgoletno spremljevalko Priscillo Chan.
19. maja leta 2012 se je Zuckerberg poročil s svojo dolgoletno spremljevalko Priscillo Chan. FOTO: Reuters video

7. 4. februarja 2004 je skupaj z Dustinom Moskovitzem, Chrisom Hughesom in Eduardom Saverinom ustanovil Facebook.

8. Njegovo danes več miljard težko podjetje se je začelo kot potegavščina: Zuckerberg je vdrl v mrežo univerze, si tam priskrbel fotografije študentov in z njimi začel virtualno lepotno tekmovanje z imenom 'Facemash'. Spletna stran je bila pri sošolcih tako priljubljena, da se je strežnik sesul. Kmalu zatem je Zuckerberg razvil prvo različico Facebooka.

9. Leta 2005 je Zuckerberg medijskemu mogotcu Rupertu Murdochu ponudil sodelovanje pri projektu Facebook, a se je ta raje odločil 580 milijonov dolarjev investirati v MySpace. V zadnjem času je že večkrat priznal, da je šlo za napačno potezo.

10. Leta 2006 je Zuckerberg prekinil študij in ga še danes ni dokončal.

11. Ameriški časopis „Time Magazine“ ga je leta 2010 razglasil za osebnost leta.

12. Leta 2010 so premierno predstavili film 'Socialno omrežje' ('The Social Network'), ki govori o Zuckerbergerjevem življenju in rojstvu Facebooka.

13. Septembra 2010 je Zuckerberg doniral 100 milijonov ameriških dolarjev za šole v mestu Newark v New Jerseyu. Načrtoval je ustanovitev fundacije za izobraževanje.

14. Zuckerberg si vsako leto zada poseben cilj. Leta 2010 se je naučil mandarinsko kitajščino, leta 2011 je začel jesti samo meso živali, ki jih je ujel sam, leta 2013 pa je poskušal vsak dan spoznati nekoga novega.

15. Danes žal že pokojni ustanovitelj družbe Apple Steve Jobs naj bi se vsake toliko s Zuckerbergom dogovoril za sprehod – všeč naj bi mu namreč bila mladeničeva sposobnost sklepanja milijonskih poslov.

Socialno omrežje, na katerem ima svoj profil ustvarjeno skoraj petina prebivalstva na našem planetu, več milijard vredno bogastvo, soproga in pes – lahko bi rekli, da ima Mark Zuckerberg pri tridesetih letih vse, kar si v življenju moški lahko želi.
Socialno omrežje, na katerem ima svoj profil ustvarjeno skoraj petina prebivalstva na našem planetu, več milijard vredno bogastvo, soproga in pes – lahko bi rekli, da ima Mark Zuckerberg pri tridesetih letih vse, kar si v življenju moški lahko želi. FOTO: Reuters

16. Leta 2011 se je Zuckerberg iz najemniškega stanovanja preselil v vilo v Palo Alto, kjer prebivajo internetni mogotci. Omislil si je domovanje s petimi spalnicami, zanj pa je odštel 'skromnih' sedem milijonov ameriških dolarjev.

17. Da bi imel mi pred sosedi, je Zuckerberg poleg vile za dodatnih 30 milijonov zelencev kupil še štiri hiše v neposredni bližini. S tem naj bi želel zagotoviti, da nepremičninsko podjetje ne bi dalo graditi stanovanjskega kompleksa, ki bi gledalo na njegov vrt.

18. 9. aprila leta 2012 je Facebook kupil tako imenovano foto aplikacijo Instagram, za katero je odštel neverjetno milijardo ameriških dolarjev.

19. 18. maja 2012 se je Facebook znašel na borzi. Začetna vrednost za posamezno delnico je znašala 38 ameriških dolarjev, danes je vredna precej več, dobrih 60 zelencev.

S prodajo delnic naj bi Zuckerberg lani zaslužil kar 2,4 milijarde evrov.
S prodajo delnic naj bi Zuckerberg lani zaslužil kar 2,4 milijarde evrov. FOTO: Reuters

20. 19. maja leta 2012 se je Zuckerberg poročil s svojo dolgoletno spremljevalko Priscillo Chan.

21. Na poroko je Zuckerberg v svojo kalifornijsko vilo povabil samo približno 100 svatov, pa še to pod pretvezo, da pripravlja zabavo za svojo zaročenko, ki je le nekaj dni pred tem z odliko diplomirala na medicinski fakulteti.

22. Decembra leta 2012 je Zuckerberg fundaciji 'Silicijeva dolina' daroval 18 milijonov Facebookovih delnic v skupni vrednosti okrog 500 milijonov dolarjev. Z donacijo je podprl nove projekte na področju izobraževanja in zdravja.

23. Namesto otrok je izbral kariero, saj je Facebook središče njegovega življenja. Soproga Priscilla naj bi bila sicer pripravljena na naraščaj, sam pa naj bi otoke načrtoval šele takrat, ko bo imel čas zanje.

24. Tudi Zuckerbergov pes Beast ima odprt svoj profil na Facebooku in Instagramu.

25. Ko Marka kaj razburi, zagrabi telefonsko slušalko in pokliče tistega, ki mu je dvignil pritisk – pa naj si bo to sam predsednik Združenih držav Amerike. To je dejansko že tudi storil. Baracka Obamo je namreč poklical leta 2013, ko je izbruhnila afera o prisluškovanju ameriških oblasti in žvižgaču Snowdenu. »ZDA bi morale biti zagovornik interneta, ne njegova grožnja,« naj bi zabrusil predsedniku.

26. Zuckerbergov najnovejši cilj je vsakomur na svetu dati na razpolago dostop do svetovnega spleta. Pripravljal naj bi sistem iz žic, satelitov in laserjev, ki bodo tudi ljudje v državah v razvoju vključili v razvoj informacijske družbe. V ta namen je ustanovil organizacijo Internet.org.

27. Leta 2013 je Zuckerbergov Facebook z nudenjem svojega oglasnega prostora zaslužil 1,5 milijardo ameriških dolarjev.

28. Zuckerbergerjevo družbeno omrežje danes povezuje že več kot 1,3 milijarde ljudi po vsem svetu. Zanj vsekakor še vedno premalo, zato si na vse pretege trudi celemu svetu omogočiti dostop do svetovnega spleta.

29. Leta 2013 si je Mark Zuckerberg izplačal letno plačo simbolične vrednosti: zaslužil naj bi vsega en ameriški dolar. A mu ni hudega. S prodajo delnic naj bi v istem obdobju namreč zaslužil kar 2,4 milijarde evrov.

30. Trenutno naj bi Zuckerberg imel za kar 26 milijard dolarjev premoženja, kar je skoraj dvakrat toliko kot pred dvema letoma. Po mnenju analitikov naj bi se ta številka v naslednjih dveh letih še povečala.

Celo Zuckerbergov pes Beast ima svoj Facebook profil.
Celo Zuckerbergov pes Beast ima svoj Facebook profil. FOTO: Facebook

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497