Moskisvet.com
Vladimir Putin

Novice

10 dejstev o Vladimirju Putinu

A.P.
01. 03. 2022 08.38
0

Vse oči svetovne javnosti so te dni uprte v Rusijo in Ukrajino ter ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki postaja vse hujše utelešenje ruskega imperializma, ki je vladal nekoč. 167 oz. 170 centimetrov visoki Rus je do zdaj veljal za zelo pragmatičnega voditelja, ki pa je v luči geopolitičnih interesov zapustil pragmatično območje in se odločil za ekstremna dejanja, ko je priznal separatistične republike in se odločil za napad na suvereno državo.

Boris Jelcin je štafetno palico leta 1999 predal Putinu.
Boris Jelcin je štafetno palico leta 1999 predal Putinu. FOTO: Profimedia

Odraščal je v revščini

Putinova starša sta se poročila pri sedemnajstih letih, v nič kaj rožnatih časih. V Evropi je namreč tedaj divjala druga svetovna vojna. Njegov oče, Vladimir Spiridonovič Putin, je bil kot vojak trajno poškodovan zaradi granate, ko so Nemci leta 1941 oblegali Leningrad (današnji Sankt Peterburg), medtem ko je bila njegova mati, Marija Ivanovna, zajeta in skoraj umrla od lakote. Šlo je za eno najdaljših in najbolj uničujočih obleganj v sodobni zgodovini. Danes 69-letni Putin se je rodil leta 1952, pred tem pa izgubil oba starejša brata, Viktorja in Alberta, ki sta umrla med vojno – Viktor zaradi davice med obleganjem, Albert pa v otroštvu. Po vojni je oče delal v tovarni, mama pa je pometala ulice in čistila epruvete. Družina je skupaj z drugimi družinami živela v težkih razmerah brez tople vode in v družbi podgan. Putinov dedek Spiridon Putin je pred tem kuhal tako za Lenina kot za Stalina. Njegovo babico po materini strani so leta 1941 v regiji Tver ubili nemški okupatorji.

Putin v družbi bivše žene, s katero ima dve hčerki. Njegovo ljubezensko življenje je sicer polno skrivnosti.
Putin v družbi bivše žene, s katero ima dve hčerki. Njegovo ljubezensko življenje je sicer polno skrivnosti. FOTO: Profimedia

Ni bil vzoren učenec

V devetem razredu osnovne šole je Putina izbrala srednja šola 281 v tedanjem Leningradu, ki je sprejeli le najbistrejše učence. Študiral je nemščino, ki jo še danes tekoče govori. Kot kažejo šolski zapiski, ni bil ravno vzoren dijak, saj naj bi v druge učence metal gobe za tablo, ni delal matematičnih domačih nalog, med pevskimi vajami se je grdo obnašal in klepetal med poukom. Pogosto se je tudi prerekal z učiteljem telovadbe in starejšimi učenci. V dijaških časih se je v njem prebudila ljubezen do vohunske agencije KGB, v kateri pa niso sprejemali prostovoljcev. Da bi bil izbran, se je po srednji šoli vpisal na pravo in leta 1975 diplomiral na leningrajski državni univerzi Andreja Ždanova (danes Državna univerza Sankt Peterburg).

Donald Trump je danes eden redkih Putinovih simpatizerjev.
Donald Trump je danes eden redkih Putinovih simpatizerjev. FOTO: Profimedia

Mojster juda

Putin je začel judo trenirati pri enajstih letih, pri štirinajstih pa je svojo pozornost preusmeril v sambo, rusko borilno veščino, ki uporablja metode samoobrambe. Zmagoval je v obeh borilnih veščinah, leta 2012 pa si priboril osmi dan črnega pasu in postal prvi Rus, ki mu je uspel ta dosežek. O judu je napisal več knjig. Prvi črni pas je osvojil že pri 18. letih, devetega pa leta 2013. Kljub temu nekateri dvomijo o njegovih veščinah, saj ni nobenega videodokaza, da bi Putin res vrhunsko obvladal judo. Mednarodna judo zveza (IJF) mu je po invaziji na Ukrajino začasno odvzela status častnega predsednika in ambasadorja krovne svetovne federacije za judo.

Putin svoje goste rad pusti čakati tudi po več ur, pa naj gre za ministra ali papeža.
Putin svoje goste rad pusti čakati tudi po več ur, pa naj gre za ministra ali papeža. FOTO: Profimedia

KGB

Vladimir Putin se je osrednji sovjetski varnostno-obveščevalni službi  KGB pridružil leta 1975, kmalu po tem, ko je končal študij prava. Sprva se je usposabljal v 401. šoli KGB v Ohti v Leningradu. V organizaciji je deloval pod psevdonimom Platov. Član KGB-ja je bil 15 let in v tem času napredoval do položaja podpolkovnika. Zapustil ga je leta 1991, ko je razpadla Sovjetska zveza in je bil KB razpuščen, a tu se njuni poti nista razšli, saj je leta 1998 zasedel vrh Zvezne varnostne agencije FSB (na tem položaju je vztrajal do avgusta 1999), glavne naslednice razvpitega KBG-ja. Nekdanji ženi, Ljudmili Aleksandrovni Očeretnovi, od katere se je ločil leta 2014, je o svojem delu za vohunsko agencijo povedal šele malo pred njuno poroko leta 1983. Imata dve zakonski hčerki, Marijo (1985) in Katarino (1986), o katerih pa je znanega bore malo, prav tako se nista nikoli pojavili v javnosti, šolali pa sta se pod drugima imenoma.

Politična kariera

Ko je zaključil svojo epizodo pri KGB-ju, je pred vstopom v politiko kratek čas deloval na državni univerzi v Sankt Peterburgu. Leta 1994 je bil namestnik leningrajskega župana Anatolija Sobčaka. Po koncu njegovega mandata leta 1996 se je preselil v Moskvo, kjer se je pridružil administraciji predsednika Borisa Jelcina in ves čas napredoval. Avgusta 1999 ga je predsednik države imenoval na mesto predsednika vlade, v tem času pa se ga je prijel vzdevek ''siva eminenca''. Na prelomu tisočletja je tedanji predsednik Jelcin odstopil in Putina imenoval za začasnega predsednika oz. vršilca dolžnosti. Na predčasnih predsedniških volitvah je zmagal s 53 odstotki glasov in 7. maja 2000 prvič zasedel mesto predsednika.

Je Putin Angelo Merkel s psom ustrahoval?
Je Putin Angelo Merkel s psom ustrahoval? FOTO: Profimedia

Nominiranec za mir

Vladimir Putin je bil dvakrat kandidat za Nobelovo nagrado za mir, in sicer leta 2014, ko je prijatelja sirskega predsednika Bašarja Al Asada prepričal v predajo kemičnega orožja in tako preprečil ameriški napad na Sirijo. Drugič ga je za to nagrado leta 2021 nominiral kontroverzni ruski pisatelj Sergej Komkov. Leta 2021 je postal prejemnik Konfucijeve nagrade za mir, ki je odgovor Kitajske na Nobelovo nagrado za mir.

Rad zamuja

Putin je znan po tem, da domala vedno zamuja. Svetovne voditelje pusti pogosto čakati tudi po več ur. Med prvim obiskom tedaj novoizvoljenega papeža Frančiška v Rusiji je svetega očeta pustil čakati 50 minut. Še prej je ameriški državni sekretar John Kerry nanj čakal tri ure, med invazijo Krima pa ga je ukrajinski predsednik čakal kar štiri ure.

Putinova propagandna "mašinerija" prikazuje predsednika tudi kot mača.
Putinova propagandna "mašinerija" prikazuje predsednika tudi kot mača. FOTO: Profimedia

Obožuje Beatle in vohunske romane

Putin naravnost obožuje britansko skupino The Beatles. Njegova najljubša skladba je Yesterday, najljubši Beatle pa Paul McCartney. Čeprav velja za homofoba, je njegov najljubši pevec Britanec Elton John. Za vohunske romane pravi, da ga najbolj navdušujejo, ker lahko v njih en človek stori to, česar ne bi zmogla cela vojska.

Putin je po napadu na Ukrajino ostal sam.
Putin je po napadu na Ukrajino ostal sam. FOTO: Profimedia

Ortodoksni kristjan

Putin ne skriva svoje vere. Je ortodoksni kristjan in pripadnik Ruske pravoslavne cerkve. K veri se je obrnil po hudi prometni nesreči, v kateri je bila leta 1993 udeležena Ljudmila, in po nevarnem požaru v njegovi dači avgusta 1996.

Ruski predsednik velja za ljubitelja živali.
Ruski predsednik velja za ljubitelja živali. FOTO: Profimedia

Velik ljubitelj živali

Putin ima doma kopico psov. Rad pozira z različnimi živalmi ter jih vodi na obiske in srečanja z državniki in drugimi pomembnimi gosti. Njegova že pokojna labradorka Koni je bila nekoč prisotna na srečanju z nemško kanclerko Angelo Merkel, ki se psov boji – Putin tega pred sestankom domnevno ni vedel. Leta 2006 ji je podaril igračko psa, kar so mnogi razumeli kot poskus ustrahovanja, a je Putin to zanikal. Ni le velik ljubitelj živali, ampak tudi njihov krotilec. Obvlada ježo konj, medvede in tigre. Je proti ubijanju potepuških živali in zahteva ustrezno nego hišnih ljubljenčkov.

Putin je prvi mož Kremlja – kot predsednik ali predsednik vlade – že več kot 20 let, to pa je več kot kateri koli drugi ruski voditelj vse od Stalina.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382