Moskisvet.com
Sončna eksplozija

Zanimivo

Zemljo bo v prihodnjih dneh 'udarila' magnetna nevihta!

K.Š.
10. 08. 2011 15.45
23

Sonce je spet v fazi zelo intenzivnega delovanja. Ena od treh sončnih peg, ki so jih odkrili v zadnjih dneh, je namreč povzročila močan izbruh, ki bo 'udaril' ob Zemljo.

Sončna eksplozija
Sončna eksplozija FOTO: NASA

Strokovnjaki Nase sdo (solar dynamics observatory) so ugotovili, da se Zemlji približujejo sončni delci, ki bi lahko povzročili kar nekaj nevšečnosti. Predvsem kar se tiče satelitskih naprav, saj bi lahko te zaradi povečanega delovanja sonca prenehale s pravilnim delovanjem. To bi seveda sprožilo niz dogodkov, kot na primer probleme v telekomunikacijskih sistemih.

Ta izbruh so strokovnjaki uvrstili v X razred, v katerega spadajo pojavi, ki so lahko tvegani za satelitske in komunikacijske naprave. Obenem pa velja tudi omeniti, da je ta izbruh najmočnejši v trenutnem sončnem ciklusu. Število sončnih peg namreč narašča in upada v neenakomernih ciklih. Izbruh, ki ga označujejo s številko 1263, bo po vsej verjetnosti največ težav povzročal po 11. avgustu.

Strokovnjaki predvidevajo, da bo maksimalna sončna aktivnost sicer v decembru 2012, ko se bodo lahko te sončne eksplozije (poznamo jih tudi kot 'flare') večkrat ponavljale in spet povzročile nevarno približevanje sončnih delcev.
 

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492