Moskisvet.com
Final destination - 5

Zanimivo

Bežijo pred smrtjo

U.K.
22. 08. 2011 11.05
5

V kinematografe prihaja še peti in menda zadnji del filma Brez povratka, ki ga je režiral Steve Quale. V njem so med drugimi nastopili Nicholas D’Agosto, Miles Fisher, Emma Bell in Jacqueline MacInnes Wood.

Med potovanjem z avtobusom Sama (Nicholas D’Agosto) prešine vizija, kako z večino svojih prijateljev umre med strašnim sesutjem mostu. Ko slutnja mine, se začnejo vrstiti dogodki, ki so povsem identični tistim, ki jih je bil videl v viziji. Panično začne čim dlje od katastrofe odganjati svoje kolege – med njimi tudi prijatelja Petra (Miles Fisher) in svoje dekle Molly (Emma Bell) – da jih v pest ne dobi Smrt. Toda tem nič hudega slutečim dušam ni usojeno preživeti; v grozljivi tekmi s časom poskušajo najti pot, kako uiti zloveščemu načrtu Smrti.

Jacqueline MacInnes Wood
Jacqueline MacInnes Wood FOTO: Arhiv proizvajalca

S Qualom so za kamero sodelovali direktor fotografije Brian Pearson (Drive Angry 3D, My Bloody Valentine 3D), scenograf David R. Sandefur (Repo Men, Journey to the Center of the Earth), montažer Eric Sears (Shooter), strokovnjak za vizualne učinke Ariel Velasco Shaw (Final Destination 3) in kostumografinja Jori Woodman (Eight Below). Glasbo je zložil Brian Tyler (Fast Five).

"V prejšnjih filmih Brez povratka," pravi režiser Steven Quale, "je smrt likov neizogibna; vprašanje je le, kako in kdaj. To dodaja napetost in adrenalin. V tem filmu pa smo dodali preobrat: peščica jih najde možnost, da preživi."

Za producenta Craiga Perryja je bila priložnost, da se k franšizi vrne še petič, hkrati možnost, da izpolni pričakovanja privržencev, a jih tudi preseneti: "Teh filmov se vedno lotevamo z namenom, da jih povzdignemo na naslednjo raven. Od oboževalcev smo se med drugim naučili, da hočejo pretresljivo in srhljivo zgodbo, ki je hkrati zabavna; zato smo to zgodbo hoteli narediti še bolj divjo."

Ker sta že od začetka vedela, da hočeta film v tehniki 3D, sta Craig Perry in njegov producentski kolega Warren Zide k projektu pritegnila strokovnjaka na tem področju Quala: "Steve je o 3D več pozabil, kot bom jaz sploh kdaj koli vedel," trdi Perry. "To je 20 let počel z Jimom Cameronom, velikim mojstrom ne le tehnike 3D, temveč tudi akcijskih filmov. Poleg tega Steve res obožuje filme in se jih loteva s pravo strastjo, zaradi katere je bil, poleg svoje tehnične usposobljenosti, domala idealen kandidat za naš projekt."

Qualu se je zdelo, da mu bo delo pri filmu, katerega rdeča nit je že uveljavljena in znana, ponudilo ustvarjalne izzive, s katerimi bo lahko nadgradil okostje franšize. "Enega za drugim sem si z očmi gledalca ogledal vse filme Brez izhoda in si pri tem zapisoval, kaj mi je bilo pri vsakem najbolj všeč. Nato sem začel razmišljati, kaj bom počel za kamero."

Scenarist Eric Heisserer pravi, da je bilo pisanje Brez povratka 5 za katerega koli scenarista sanjsko delo, saj ni bilo treba zastavljati predzgodbe oz. "nastavljati trnka za gledalce. Koncept franšize je eden tistih redkih primerov, ko zaradi prejšnjih štirih filmov ni treba poskrbeti za dolgo in široko razlago, da bi gledalci dojeli, za kaj gre. Takoj ko sem začel delo, sem si zadal, da bom napisal nadnaravni triler, ki pritegne in ki je hkrati tudi film v franšizi Brez povratka. Tako kot oboževalci sem hotel nekaj ostudnih prizorov smrti, a pri tem še razširiti mitologijo sveta franšize tako, da sem like postavil pred moralno dilemo, vprašanje, kaj ali koga najbolj cenijo."

Brez izhoda 5 so začeli snemati septembra 2010 v Vancouvru, natanko tam, kjer so posneli prve tri filme – prvega od njih pred več kot desetimi leti. "Zdelo se je kot obletnica mature," se smeji Perry. "Ena od prednosti povratka v Vancouver je obilje sijajnih sodelavcev, ki so delali že pri prejšnjih filmih. Te filme je težko snemati. Veliko tehničnega znanja zahtevajo in če so sodelujoči to že počeli, je zadeva precej lažja. Pravzaprav je bil zato to najlažji film v franšizi."

Vsekakor film za vse ljubitelje trilerjev/grozljivk in trije srečneži lahko zadenete ogled premiere filma, ki bo v sredo, 31. 8. 2011, ob 20. uri, v XpanDu. Vse, kar morate storiti, je, da nam pošljete e-mail s svojim imenom, priimkom in naslovom. V subjectu (zadevi) pripišite 'Za nagradno igro Brez povratka 5'. Izmed vseh prejetih e-mailov bomo izžrebali tri srečneže, ki bodo prejeli po dve karti. Glasovanje poteka do petka (26. 8. 2011) do 11.00!

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497