Moskisvet.com
Vesoljski teleskop za kar 5,5 milijarde evrov - 7

Zanimivo

Vesoljski teleskop za kar 5,5 milijarde evrov

M.J.
23. 08. 2011 10.43
1

Pri Nasi pravijo, da naj bi za izstrelitev James Webb vesoljskega teleskopa potrebovali približno 5,5 milijard evrov, v vesolje pa naj bi ga izstrelili v letu 2018.

Maketa teleskopa v naravni velikosti.
Maketa teleskopa v naravni velikosti. FOTO: NASA
Ocene stroškov, ki jih je ameriška vesoljska agencija predala ameriškemu kongresu, naj bi bile po zadnjih podatkih za kar dve milijardi višje. Jame Webb, kot so ga poimenovali, naj bi nasledil uspešni Hubblov teleskop, sposoben pa bo odkrivati svetlobo prvih zvezd, ki so sijale v vesolju. Teleskop JWSB naj bi v vesolju ostal pet let, toda zamude in povišanje stroškov naj bi napredovanje projekta nekoliko upočasnile in nekateri politiki že razmišljajo o ukinitvi projekta. Med drugim je komite, ki nadzira porabo sredstev, v grobi finančni predlogi za leto 2012 ukinil financiranje omenjenega vesoljskega observatorija.

Ekipa, ki sodeluje pri projektu.
Ekipa, ki sodeluje pri projektu. FOTO: NASA
Pri Nasi omenjeni projekt strogo zagovarjajo, saj naj bi bil JWST ena izmed njihovih glavnih prioritet, zato se jim zdi ukinitev projekta nadvse nesmiselna. Observatorij naj bi bil naslednji velik korak v vesoljski astronomiji z največjim ogledalom kdaj koli poslanim v vesolje. Vgrajeni infrardeči senzorji naj bi omogočali vpogled v zgodnji nastanek vesolja, toda priprava observatorija na izstrelitev naj bi se izkazala kot izredno zahteven tehnološki izziv. Neodvisna finančna ocena iz lanskega leta je predvidevala stroške v višini 2,4 milijarde evrov, toda stroški so sedaj narasli že na 3,4 milijarde. Vsakršne zamude pa stroške le še povečujejo in ocenjeno je, da naj bi zrasli na neverjetnih 5,5 milijarde evrov ali še celo več. Vzporedno s porastom stroškov pa se datum testne izstrelitve vse bolj oddaljuje proti koncu desetletja in nekateri že namigujejo, da JWST za izstrelitev naj ne bi bil pripravljen pred letom 2020.

JWST bo imel vgrajena največja zrcala, ki naj bi jih kdaj koli izstrelili v vesolje.
JWST bo imel vgrajena največja zrcala, ki naj bi jih kdaj koli izstrelili v vesolje. FOTO: NASA

Izdelava teleskopa JWST poteka v sodelovanju z evropskimi vesoljskimi agencijami in Kanado. Evropski znanstveniki naj bi zagotovili dva izmed štirih inštrumentov in raketo, ki naj bi teleskop izstrelila v vesolje. To naj bi evropskim astronomom zagotavljalo 15-odstotni delež pri času, namenjenem opazovanju vesolja.
 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479