Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Zanimivo

Neverjetno: Kaj se skriva pod antarktičnim ledom?

U.K.
12. 10. 2011 07.34
31

Morda bomo kmalu odkrili 'vesoljce' in za to ne bo treba iti na druge planete. Morda jih bomo našli na Antarktiki.

Britanski znanstveniki bodo namreč zvrtali luknjo skozi led do jezera Ellsworth, ki leži pod ledenim površjem na Antarktiki. Prebiti se bodo morali preko 3 kilometre debele ledene odeje, ki je jezero odrezala od preostalega sveta za vsaj 125.000 let. Znanstveniki pa domnevajo, da bi lahko bila ta doba še precej daljša. Ocene so, da je bilo jezero odrezano od preostalega sveta okoli milijon let.

Za preboj do jezera bodo znanstveniki uporabili kar toplo vodo. 7 milijonov funtov vreden projekt naj bi prinesel vzorce vode in usedlin z jezerskega dna. A v glavnem bodo iskali življenje. Če je bilo jezero, ki se imenuje Ellsworth, res odrezano za milijon let, potem se je to najverjetneje razvijalo popolnoma drugače kot na preostalem delu Zemlje.

"Če bomo uspešni, sem prepričan, da bodo odkritja popolnoma spremenila naš pogled na skrajne meje življenja,“ je dejal vodja projekta, profesor Martin Siegert.

Vendar pri projektu ne gre samo za iskanje življenja. Znanstveniki bodo opazovali tudi vpliv podnebnih sprememb na ledeno površino Antarktike in ugotovili, kakšne temperature so potrebne, da se bi stalil ves led na Antarktiki.

Poleg tega bi raziskovanje življenja v jezeru lahko pripeljalo do tovrstnih raziskav na drugih vesoljskih telesih. Recimo na Jupitrovi luni Europi, ki naj bi prav tako imela oceane pod ledeno površino.

Jezero Ellsworth meri v širino okoli 10 kilometrov, v širino pa 2 do 3 kilometre. Jezero je nastalo zaradi geotermične toplote, samo jezero pa so začrtali s pomočjo radarskih in seizmičnih testov. Ti testi so tudi odkrili, da ima jezero mehko dno, kar najverjetneje pomeni, da ima usedline.

Vrtalnik je pravzaprav cev, skozi katero bo tekla vroča voda, ki naj bi imela 97 stopinj Celzija, sama luknja pa bo imela okoli 36 cm premera. Ko se bodo znanstveniki prebili do jezera, bodo vanjo spustili sondo, ki bo vzela vzorce vode na različnih globinah. Sonda bo imela tudi luči in kamero z visoko resolucijo ter filtre, s katerimi bodo poskušali zajeti trdne objekte.

A prenos vzorcev ne bo lahek, saj gre za popolnoma neznano okolje. Voda lahko ima v sebi raztopljene pline. Poleg tega bodo vzorce vzeli pri 300 atmosferah, ko pa bodo vzorce dvigovali, bo pritisk zaradi mraza narasel na 2.700 atmosfer. Vendar so znanstveniki pripravljeni na te težave in so prepričani, da bo šlo vse po načrtu. Po vzorcih vode pridejo na vrsto vzorci z jezerskega dna.

A celoten postopek bo velika bitka s časom. Voda ob strani bo namreč začela zmrzovati in ožati luknjo. Tako ocenjujejo, da bodo imeli maksimalno 24 ur časa, da vzamejo vzorce.

Antarktika ima preko 387 jezer, ki so ujeti pod ledom. In do največjega jezera z imenom Vostok se že poskušajo prebiti Rusi, Američani pa se trudijo z jezerom Whillans.

Projekt Jezero Vostok so ustavili za več let, saj se bojijo, da bi jezero okužili z mikroorganizmi od zunaj. Angležem pa je uspelo uspeli izdelati opremo, ki je sterilna.

"Kamor koli se na Zemlji obrnemo, najdemo življenje. Celo v takšnem okolju, kjer ga po vseh pravilih ne bi smelo biti. Najverjetneje bomo v jezeru našli viruse, bakterije, morda glivice, a v vsakem primeru bo šlo za organizme, ki jih še nismo videli,“ je dejal vodja bioloških raziskav dr. David Pearce. "Če pa bo jezero brez življenja, bo vseeno zanimivo, saj bomo našli pogoje, v katerem življenje ne more obstati.“

A glede na to, da ima jezero usedline, je zelo velika verjetnost, da bodo v jezeru našli življenje. Je pa seveda odvisno, kako dolgo je bilo jezero odrezano od površja. Gladina morja je bila višja v obdobjih pred 125.000 leti in 380.000 leti, a ni dokaza, da bi ta dodatna voda prišla iz antarktičnega ledu. Se pravi, da bi bilo jezero v teh obdobjih v stiku s preostalim svetom.

A žal rezultatov raziskav še ne bomo dobili prav hitro. Znanstveniki bodo namreč morali počakati, da se konča zima, nato pa bodo začeli vrtati.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na 

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369