Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Zanimivo

V mikrovalovih se skrivajo dokazi o multivesolju

U.K.
07. 08. 2011 09.54
11

Ideja o več vesoljih, ki hkrati sobivajo, ni ravno nova, a znanstveniki zdaj verjamejo, da imajo o tem dokaz. In sicer naj bi vesolja obstajala drugo poleg drugega v obliki mehurčkov – vsaj glede na WMAP podatke.

Teorija o mehurčkastem multivesolju (eternal inflation) govori o tem, da vesolja nenehno nastajajo in izginjajo. Ob nastanku prihaja med njimi do trkov, nato pa se prostor med njimi  povečuje, zato so vesolja ločena drugo od drugega. Seveda pa je takšno teorijo bilo nemogoče preveriti. Znanstveniki univerze v Londonu pa verjamejo, da imajo rešitev.

Sedem let je sonda Wilkinson Microwave Anisotropy Probe (WMAP) pošiljala podatke o kozmičnih mikrovalovih v ozadju (CMB). Znanstveniki so, kot že rečeno, ugotovili, da ko vesolje nastane, pride med njimi do trkov in ti trki pustijo za seboj diskaste vzorce v CMB-ju.

Pri iskanju teh vzorcev so uporabili računalnik, ki je iskal te vzorce. Našel je štiri vzorce, vendar so znanstveniki previdni in so dodali, da najdeni vzorci še niso dokaz, da obstaja multivesolje, saj je vzorec preprosto premajhen.

Morda bodo več razjasnili podatki iz teleskopa nove generacije, poimenovanega PLANCK, ki preučuje mikrovalove s precej večjo natančnostjo kot sonda. Vendar bodo podatki iz Plancka dostopni širši javnosti šele leta 2013.

In ti podatki bi lahko enkrat za vselej dali odgovor na vprašanje o multivesolju.  Vendar pa je dejstvo, da tudi če bomo dokazali, da obstajajo druga vesolja, o njih verjetno ne bomo vedeli ničesar.

Rojevajo se skupaj, nato pa se prostor med njimi širi hitreje od svetlobne hitrosti,“ je dejal profesor Efstathiou.Vseeno pa je izjemno, da smo se nekoč morda dotikali z drugim vesoljem.“

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497