Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Zanimivo

Stonehenge ni samo eden! Drugi je v Nemčiji

U.K.
17. 10. 2011 09.12
9

V Schwarzwaldu so odkrili precej veliko konstrukcijo v obliki keltskega koledarja. Gre za grobnice, ki pa se ne ravnajo po Soncu, temveč po Luni.

Gre za krožno gomilo, ki ima premer preko 100 metrov in Kelti, ki so gomilo ustvarili, so s posebnimi lesenimi stebri nakazali mesto in čas, ko je luna v tako imenovanem 'standstillu'. Čas, ko je razpon odklona lune v maksimumu. To v bistvu pomeni, da se luna v dveh tednih premakne iz najvišje točke na svetu do najnižje. To se zgodi vsakih 18,6 leta in na tem je baziral tudi keltski koledar.

Pozicije grobnic pri Magdelenebergu so postavljene tako, da označujejo vzorce konstelacij, ki jih lahko opazimo v času zimskega in poletnega solsticija (21. ali 22. decembra v severni hemisferi in 20. ali 21. junija v južni hemisferi).

S pomočjo posebnega računalniškega programa so raziskovalci pod vodstvom dr. Allarda Meesa konstruirali pozicijo zvezd v času nastanka grobnice, približno 618 pred našim štetjem. In grobnice so se natančno ujemale z ozvezdjem, kar pomeni, da gre za najstarejši in tudi najnatančnejši keltski lunin koledar.

O luninih koledarjih je poročal že Julius Cezar, ko je osvajal Galijo. Po uničenju galske kulture je bilo uničeno tudi znanje o luninih koledarjih, a prav grobnica pri Magdelenebergu jih lahko znova 'oživi'.

Vas zanima arheologija? Oglejte si izgubljene civilizacije Perzijskega zaliva!


 

 

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376