Moskisvet.com
Delci satelita bodo ob vstopu v atmosfero razsvetlili nebo.

Zanimivo

Satelit vstopa v atmosfero: nevarnost tudi za Slovenijo!

S.R.
22. 09. 2011 10.01
58

Mrtev satelit ameriške vesoljske agencije NASA bo 23. septembra padel na Zemljo. Razbitine dobrih šest ton težkega satelita naj bi deževale po Severni in Južni Ameriki in Aziji, ogrožena pa naj bi bila tudi Evropa in s tem tudi Slovenija. Italijanski mediji poročajo, da je ogrožen severni del Italije.

Upper Atmosphere Research Satellite (Uars)
Upper Atmosphere Research Satellite (Uars) FOTO:
Delci satelita bodo ob vstopu v atmosfero razsvetlili nebo.
Delci satelita bodo ob vstopu v atmosfero razsvetlili nebo. FOTO:
Satelit Upper Atmosphere Research Satellite (UARS) je NASA po 14-letni misiji v vesolju upokojila leta 2005, a je vse do sedaj drsel v Zemljini orbiti. UARS, ki je sicer velik približno toliko kot avtobus, bo jutri ali najpozneje v nekaj dneh vstopil v Zemljino atmosfero, razbitine pa lahko padejo na precej široko območje. NASA sicer pravi, da je 'nevarnost za javnost precej majhna.' Po njihovih besedah že vse od začetka vesoljske dobe v 50. letih prejšnjega stoletja ni bilo poročil o telesnih poškodbah ali večji škodi, ki bi jo povzročili kosi padajočih objektov iz vesolja.
Natančen čas padca satelita je sicer težko napovedati, saj je vse skupaj odvisno od sončnega sevanja in smeri razpadajočega satelita.
NASA bo vsekakor pozorno spremljala pot satelita UARS ter sproti izračunavala, katera območja so lahko bolj ogrožena zaradi padajočih razbitin.
Satelit UARS je sicer stal 750 milijonov, v Zemljino orbito pa je napravo leta 1991 poneslo vesoljsko plovilo Discovery. Namen satelita je bil preučevanje Zemljine atmosfere in njene interakcije s soncem. Naprava je merila tudi ozonsko plast ter vpliv klimatskih sprememb na tanjšanje le-te.
V sosednji Italiji je civilna zaščita že v pripravljenosti.


8. septembra je bila orbita satelita 245 x 275 kilometrov, naklon glede na ekvator pa 57 stopinj. V praksi to pomeni, da lahko delci satelita, ki ne bodo zgoreli v atmosferi, padejo kjer koli na območju med 57 stopinj severne in 57 stopinj južne geografske širine. NASA poleg tega tudi poziva javnost, da naj se ne dotikajo delcev, za katere menijo, da pripadajo satelitu, temveč naj o njih obvestijo najbližjo policijsko postajo.

Italijanski mediji poročajo, da bodo delci satelita, ki se bo ob prehodu v atmosfero uničil, po vsej verjetnosti padli na severni del Italije. Območje, na katerega naj bi padali delci pa gre od regije Piemonte (Torino) pa vse do Friuli Venezia Giulia (Trst). To seveda pomeni, da je ogrožena tudi Slovenija. Točne točke padcev bodo natančno določene le uro in 40 minut pred padcem na zemeljsko površino.

Delci, ki bodo padli na zemljo so si tudi precej različni. Največji naj bi bil težak celih 158 kilogramov, najlažji pa le 600 gramov. Italijanska civilna zaščita je že na nogah, saj so znanstveniki določili dve možni trajektoriji. Ena, ki bo šla čez cel severni del Italije, druga pa, ki se bo zaključila na severno-vzhodu Italije. Torej, tik ob meji s Slovenijo.

Udarec je predviden med petkom in soboto
Delci naj bi začeli padati od jutri (petek, 23. 9.), nekje od 19.15 dalje, pa vse do sobote (24.9.), do 05.00. Vodja civilne zaščite, gospod Franco Gabrielli je povedal, da so sestavili že skupino strokovnjakov, v katero so vključili predstavnike vojske, gasilcev in civilne zaščite.

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376