Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Zanimivo

Resnični vampirji živalskega sveta

U.K.
29. 04. 2011 14.00
1

Haematophag je znanstveno ime za bitje, ki se delno ali izključno prehranjuje s krvjo. Čeprav so to živali, ki se pojavljajo v naših nočnih morah, pa v bistvu ni nevarna količina popite krvi, temveč bolezni, ki jih s tem prenašajo.

Naj se zdijo še tako neprijetne, pa so krvosesi v glavnem živali, ki so se naučile preživeti, ne da bi za to ubijale, čeprav obstajajo ekstremni primeri. Obstaja veliko vrst krvosesov, a na seznam smo uvrstili tiste bolj nenavadne in s posebnimi lastnostmi.

Bolhe
Bolhe se izključno prehranjujejo s krvjo in obstaja okoli 2.000 različnih vrst bolh, ki se prehranjujejo s sesalci. Njihovo telo je popolnoma prilagojeno pri premikanju skozi gosto dlako. Nimajo kril, saj bi jih ovirala, temveč imajo poseben sistem, ki jim omogoča skok za več kot 200-kratno dolžino lastnega telesa. Življenje začnejo kot ličinke, ki pa ne pijejo krvi, temveč se prehranjujejo z odmrlo kožo in celo iztrebki svojih staršev. V večini primerov so bolhe gibljive, obstajajo pa vrste, ki se podobno kot klopi vkopljejo v kožo in tam ostanejo do svoje smrti.

Posteljna stenica
Stenice se že milijone let skrivajo v gnezdih svojih gostiteljev s katerimi se hranijo med spanjem. So izjemno odporne živali in se hitro navadijo na pesticide, tako da jih je zelo težko uničiti. Ta prilagodljivost je najverjetneje povezana s reprodukcijskimi navadami. Samec mora namreč najprej premagati samico ali pa ga ubije, nato pa s penisom dobesedno prebode skozi njen oklep in zgodi se, da samica ran ne preživi. Torej preživijo samo najmočnejši in najbolje prilagojeni primerki.

Pijavke
So v sorodstvu z navadnim deževnikom, živijo praktično povsod in ne le v vodi. Večina vrst pijavk je mesojedih in se prehranjujejo s krvjo, manjšimi žuželkami in tudi z ribjimi ter žabjimi jajčeci. Vendar v glavnem poznamo krvosesko vrsto, ki ima ostre krožne zobe in anestetik v slini s katerim povzroči, da je ranica popolnoma neboleča. Poleg tega, da so jih, in jih še zmeraj, uporabljajo v medicinske namene, so tudi precej bolj kompleksne kot bi jim pripisali na prvi pogled. Imajo po več src, več možganov, nekatere vrste imajo cel grozd oči. Nekateri primerki celo pazijo na svoje potomce, jih ovijajo v posebne kokone in jih prenašajo na svojem hrbtu dokler niso sposobne skrbeti same zase.

Vampirski molj (Calyptra thalictri)
Večina moljev in metuljev se prehranjuje z nektarjem, ali pa se sploh ne prehranjujejo. Vendar obstaja vsaj ena podvrsta, ki ima oster 'kljun' s katerim prebije kožo in srka kri. V nasprotju s komarjem je le samec krvoses.

Vampirski netopir

Obstajajo samo tri vrste vampirskih netopirjev in vse tri vrste živijo v Amerikah. In krvosesi so edina vrsta netopirjev, ki se na tleh počutijo čisto dobro in lahko brez velikih težav skakljajo ter hodijo. Navadno se približajo spečim živalim in naredijo majhen urez s svojimi kot britev ostrimi zobmi. V slini imajo antikoagulante, ki preprečuje strjevanje krvi. So tudi edina vrsta, ki kot skupnost skrbi za ostale člane krdela. Siti 'vampirji' bodo namreč za lačne mladiče in celo odrasle netopirje izbljuvali kri in jim rešili življenje. Prav tako so znani po tem, da posvojijo mladiče katerih starši se niso vrnili.

Piškur
Večina vrst tega vretenčarja je neškodljivih, nekaj vrst pa je parazitskih. Pritrdijo se na ribe in jim pijejo kri in če gostitelj ni dovolj velik lahko zaradi tega tudi umre. Čeprav izgledajo precej primitivni in grozljivi pa so samice znane po tem, da so dobre matere, ki skrbno uredijo 'gnezdo', da zaščitijo svoj zarod.

Kandiru
Je zloglasna riba, ki ima navado, da zleze v sečno odprtino večjih sesalcev, med drugim tudi človeka, če je dovolj neumen, da urinira v reko ali jezero. Vendar gre v tem primeru za napako, saj riba zamenja sled urina za vodo iz škrg večjih rib. Kandiru se namreč zagozdi med ribje škrge, ki so bogate s krvjo in se tam počuti čisto dobro.

Cancellaria cooperi
Je vrsta morskega polža, ki se izključno prehranjuje s krvjo električnega skata. Električni skat lahko proizvede do 220 voltov električne energije in tako omami ali celo ubije plen ali plenilca. 'Premeteni' polž pa s svojo cevko od daleč prebode kožo skata, ne da bi mu povzročil bolečino in tako skat niti ne ve, da je daroval nekaj kapljic.

Krvosesi ščinkavec
Otoki Galapagos so znani tudi po velikem številu ščinkavcev. Najbolj bizaren pa je geospiza difficilis septentrionalis, edini ptič, kolikor vemo, ki se redno prehranjuje tudi s krvjo. Ti ptiči z ostrim kljunom izdolbejo rano v večje živali in pijejo kri. Zoologi domnevajo, da so ti ščinkavci najprej pobirali zajedavce nato pa so začeli bezati v rane in piti kri.

Muhe
Obstaja na tisoče različnih vrst muh in večina je popolnoma neškodljivih nekatere pa so iznašle prav presenetljive načine kako črpati kri iz svojih žrtev. Nekatere preprosto prebodejo kožo s cevko na glavi, druge imajo oster kljun s katerim dobesedno raztrgajo kožo in posrkajo kri, ki priteče ven. Muha vrste hippoboscidae sploh nima kril in celo življenje preživi v dlaki svojega gostitelja. Nekatere muhe imajo ličinke/larve, ki ki se prehranjujejo s krvjo. Ličinke kongo muhe pijejo kri spečim žrtvam, precej podobno kot posteljna stenica. V bistvu je zgrešeno, da ljudje filmske vampirje povezujemo z netopirji, saj bi bilo glede na raznovrstnost mušje iznajdljivosti, bolj logično, da bi se 'Dracula' raje pretvoril v žuželko kot netopirja.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497