Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Zanimivo

VIDEO: Nesreča med letalskim mitingom

S.R.
01. 08. 2011 11.43
10

Tudi izkušenim bojnim pilotom se kdaj pa kdaj ponesreči kakšen manever. To se je zgodilo tudi pilotu bojnega letala F-16, ki je na letalskem mitingu v mestu Oshkosh (zvezna država Wisconsin) med pristajanjem prepozno ustavil in se na bližnjem travniku ugreznil v tla.

F-16 oziroma 'falcon' je eno izmed najbolj priljubljenih in razširjenih bojnih letal na svetu, saj ga poleg ZDA uporablja še 25 držav. Proizvodnja se je začela leta 1976, od takrat pa so izdelali več kot 4.450 teh odličnih letal.

F-16 je bil sicer v osnovi izključno lovsko letalo, skozi številne nadgradnje in izboljšave pa se je razvil v učinkovito večnamensko letalo. Čeprav ga ameriško letalstvo ne kupuje več, ZDA še vedno izdelujejo in izvažajo izboljšane verzije falcona.
Letalo sicer slovi kot izjemno zanesljivo, a še tako dobra tehnologija ga ne more obvarovati pred nesrečami. Prav to se je zgodilo tudi v četrtek, 28. julija, med letalskim mitingom AirVenture na letališču Witman Regional Airport v mestu Oshkosh. Neimenovani pilot je namreč med pristankom prepozno zaviral in po koncu pristajalne steze pot nadaljeval po travniku, kjer pa se je prednje kolo hitro vdrlo in jeklena ptica je z nosom trčila ob tla.
Pilot v nesreči ni bil poškodovan, letalo pa ima polomljen nos in uničeno sprednje podvozje. Vzrok nenavadne nesreče javnosti niso pojasnili. Priče dogodka so povedale, da je letalo po koncu steze zapeljalo na travnik s hitrostjo okoli 100 kilometrov na uro in se zaradi mehkega in razmočenega terena (tisti dan je namreč deževalo) po nekaj deset metrih ugreznilo v tla.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470