Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Zanimivo

Našli ostanke ogromnega pliozavra

R.B.
12. 07. 2011 08.41
6

Po poročanju angleške medijske hiše BBC so na obali angleškega Dorseta našli ostanke ogromne morske pošasti iz pradavnine, ki bi velikanskega tiranozavra lahko brez problema pohrustala za malico!

Pred kratkim je ostanke ene največjih odkritih pošasti iz pradavnine razkril angleški naravoslovec in televizijski voditelj David Attenborough. Odkritje so predstavili v muzeju pokrajine Dorset, kjer so fosilne ostanke nekaj mesecev tudi sestavljali. Odkril ga je lokalni zbiralec fosilov Kevan Sheehan, ki je na plaži, kjer pogosto poseda, našel kup ostankov in jih začel zbirati v celoto.

Kot je opisoval Sheehan, je imel velikansko srečo, saj je na prvi ostanek naletel popolnoma po naključju. Opazil je nekaj zobu podobnega in okamenelega. Počasi so na dan prihajali še drugi ostanki glave in čeljusti. Biologi so zaključili, da gre za 155 milijonov star fosil pliozavra iz obdobja jure, ki je živel izključno v morju. Bil je prednik današnjih morskih psov, vendar večji od večine kitov.

Samo lobanja tega veličastnega plenilca meri več kot 2,4 metra, po dosedanjih ocenah naj bi bilo telo dolgo okrog 18 metrov, proporcionalno glede na lobanjo. Strokovnjaki se zaenkrat še ne morejo odločiti, ali je to največja odkrita morska pošast iz pradavnine, čeprav so že prej po svetu odkrivali ostanke velikih pliozavrov, ki bi glede na tega lahko dosegali tudi večje dolžine. Vendar je čeljust novodkritega morskega dinozavra vsekakor eden največjih odkritih fosilov.

Na prvi pogled je pliozaver videti kot krokodil na steroidih z velikanskim in dolgim gobcem in ostrimi, okrog deset centimetrov dolgimi zobmi. Že velikost ugriza, nakazuje, da je pliozaver brez težave 'pomalical' velikanskega morskega psa megalodona in celo prazgodovinske prednike kitov. Kot pravi paleontolog Richard Forrest, so bili raziskovalci presenečeni nad dobro ohranjeno lobanjo, ki je bila v prejšnjih odkritjih vedno zdrobljena od zgoraj, verjetno zaradi posmrtnega razpadanja in gibanja morja in kamnin.

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376